Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Biserici şi înstrăinare

de Klara Lucia Losonczy | Martie 20, 2008

Catedrala Mitropolitană IaşiSe spune că aflăm valoarea adevarată a lucrurilor doar după ce le pierdem şi le simţim lipsa. Deşi mergeam la biserică (la Mitropolia mea dragă din Iaşi) o dată pe săptămână încă din timpul liceului, nu m-am gândit niciodată înainte de a pleca la consecinţele ‘spirituale’ ale mutării într-o ţară străină şi atât de diferită din punct de vedere religios. Biserica,  spaţiu spiritual dar şi spaţiu concret fizic este o parte din fiinţa şi viaţa mea care îmi lipseşte cel mai mult aici, departe, în Japonia.

Cred că avem de ce să fim mândri de bogăţia spirituală a ţării noastre, să fim bucuroşi şi recunoscători că în Romania avem nu doar un loc, ci sute de locuri numai ale noastre de relaxare şi recreere mentală şi spirituală care ne aşteaptă mereu cu porţile deschise. Şi nu doar cantitatea bisericilor, dar şi calitatea lor, vechimea lor, sutele şi miile de ani, tradiţia ce se pierde în negura timpurilor şi ne leagă de strămoşii nostri, care este mereu vie, şi azi prin intermediul frumoaselor biserici şi mănăstiri din Romania. Fără îndoială acestea sunt lucruri spuse şi cunoscute, dar atunci cand trăim în Romania le luam de-a gata şi ni se pare normal, uităm de cele mai multe ori să fim recunoscători şi mândri de comorile pe care le avem chiar în casa noastră. Aşa cum am mai spus, îndepărtarea de şi lipsa lor ne fac să le preţuim la cuvenita lor valoare şi cred că este una dintre marile lecţii pe care le-am învăţat până acum în viaţă.

De aceea cred ca iniţiativa tatălui meu de a crea şi întreţine un mare portal cu poze, informaţii istorice şi noutăţi despre bisericile din Romania vine să completeze acest gol. Un gol simţit nu doar de românii înstrăinaţi peste hotare ca mine, dar şi pentru cei din România care se interesează şi doresc să se implice cu un minim de efort în viaţa creştin-spirtiuală a României şi promovarea ei pe Internet. Să sperăm ca el va fi în viitor o oaza de spiritualitate virtuală şi pentru alţii care, ca mine, se simt rupţi de viaţa spirituală românească şi sunt în căutarea unui spaţiu de rugăciune şi credinţă!

Adresa siteului cu biserici: http://www.biserici.org/

Topice: Condeie din Diaspora | Comments Off on Biserici şi înstrăinare

Comentarii închise.