Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Întâlnire de suflet la Weidenthal

de Petru Berbentia | Martie 4, 2008

Banatul nostru, numit cu dragoste şi “Mittel Europa”, a găzduit de-a lungul istoriei ultimelor trei veacuri, oameni veniţi din părţile central-europene şi care, de voie sau fără de voie au trebuit să-şi părăsească ţinuturile natale. În general, aceşti oameni au fost aşezaţi în localităţi în care mai trăiau şi alţi truditori ai pământului, băştinaşi sau colonişti, şi doar două localităţi au avut numai locuitori etnici germani originari din Munţii Sudeţi ai Cehiei. Aceste două sate au fost Wolfsberg şi Weindethal, adică Gărâna şi Brebu Nou, din Munţii Semenicului. Şi cum era şi normal, acolo s-au înfiinţat şi parohii romano-catolice şi cei colonizaţi şi-au ridicat biserici.

De-a lungul existenţei acestor comunităţi catolice, viaţa religioasă a fost puternică şi bisericile au fost pline. Situaţia s-a schimbat după anul 1990 şi după ce germanii au plecat în heimat-ul lor, în Germania sau Austria. Satele s-au depopulat şi parohiile şi-au restrâns activitatea, astfel încât astăzi comuna Brebu Nou este cea mai mică din România, cu numai 95 de locuitori ( Monitorul de Vrancea 12.07.2006)

În această locaţie s-a desfăşurat între 12 şi 15 iulie 2006 o întâlnire a familiilor catolice ce fac parte din mişcarea “Opera Mariei” ( focolarele), întâlnire la care a fost invitat de către conducătorul Arhidiaconatului Banatului Montan, preotul Iosef Csaba Pal, şi Prea Sfinţia Sa Lucian, Episcopul Ortodox Român al Caransebeşului.

Astfel, în dimineaţa zilei de 13 iulie, împreună cu grupul coral “Strana Strămoşească” şi cu “ ajutoare” de seamă din parohia noastră, am descins în Brebu Nou şi am făcut toate pregătirile necesare primirii ierarhului. Apoi împreună cu fratele preot romano-catolic, cu preoţii greco-catolici prezenţi şi cu preoţii ortodocşi veniţi de la Centrul Eparhial, precum şi cu toţi cei prezenţi, l-am primit pe “Stăpânul şi Arhiereul nostru” în faţa Bisericii ce veghează necontenit satul, de 179 de ani .

“Este o mare bucurie să vă salutăm în mijlocul ‘mariapoliţilor’ care aşteaptă cu multă nerăbdare să participe la Sfânta Liturghie pe care o veţi celebra” spunea părintele Pal, întâmpinând ca o gazdă primitoare pe pe prea Sfinţitul nostru Episcop, şi ce a urmat ne-a demonstrat acest lucru.

Prea Sfinţitul Părinte a răspuns la cuvântul de bun venit şi a spus: “Este o premieră de când sunt Episcop al Caransenbeşului şi cred că e un început. Îl rugăm pe Dumnezeu ca în viitorul cel mai apropiat să slujim la aceaşi Sfântă Masă şi să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Lui. Să fim UNA!”

Apoi am săvârşit prima Sfântă Liturghie arhierească ortodoxă, în Biserica romano-catolică din Brebu Nou.

Cei prezenţi, romano-catolici, greco-catolici, evanghelici şi ortodocşi, au fost plăcut impresionaţi de cântările şi rugăciunile liturgice – citite cu voce tare – şi au ascultat cu mare atenţie predica Prea Sfinţitului Părinte.

Vreau să amintesc aici doar două idei din cele împărtăşite tuturor de Prea Sfinţia Sa: “Această Biserică a devenit azi o Biserică Ecumenică în care fraţi din Răsărit dsau din Apus s-au rugat împreună şi împreună au binecuvântat Împărăţia aceluiaş Dumnezeu, Unul în fiinţă, Întreit în persoană… Atunci când suntem copleşiţi de grijile vieţii să părăsim zgomotele oraşelor şi să ne urcăm… Sau aici sau pe alţi munţi ai Banatului Montan, care pot fi asemănaţi cu un Tabor, un Carmel sau cu alţi munţi din Ţara Sfântă.”

După Sfânta Liturghie şi după ce toţi au fost binecuvântaţi de Ierarhul nostru, am aflat mai multe despre mişcarea focolarelor, din mărturia unora dintre ei, în sala Căminului cultural, iar apoi am stat împreună la o agapă frăţească.

În concluzie, a fost o zi plină de bucurii şi de binecuvântări, trăită în spirit ecumenic. Asemenea zile trebuie să se repete!

Topice: Editoriale | Comments Off on Întâlnire de suflet la Weidenthal

Comentarii închise.