Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Târgovişte

de Ligya Diaconescu | Martie 25, 2008

Călătorului îi stă bine cu drumul!
Şi cu informaţia aş zice eu, îmbinarea utilului cu plăcutul fiind absolut necesară atunci când poposeşti pe meleaguri străine.

Cultura şi civilizaţia şi-au dat mâna la Târgovişte, istoria a lăsat urme adânci. 
Cel care păşeşte pentru prima dată în micul orăşel dâmboviţean trăieşte senzaţia că aici este locul unde nu se întâmplă nimic. Târgoviştea te întâmpină cu o atmosferă liniştită, cu case vechi boiereşti amestecate cu clădiri noi construite în binecunoscutul stil al anilor ’80. Pe masură ce te acomodezi cu atmosfera oraşului începi să-i decoperi comorile.

Reşedinţă domnească şi capitală între 1396 şi 1714, Târgoviştea a deţinut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar şi cultural al Ţării Româneşti. Prima menţiune documentară datează din 1396 şi este făcută de cruciatul bavarez Johann Schiltberger. Pe tronul de la Târgovişte au stat de-a lungul timpului nume importante ale istoriei româneşti: Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepes, Radu cel Mare, Matei Basarab, Petru Cercel, sau Constantin Brâncoveanu. În urma lor au rămas veritabile valori materiale şi spirituale: Complexul de la Curtea Domnească (Palatul, Turnul Chindiei şi Biserica Domnească Mare), Mănăstirea Dealu, Mănăstirea Stelea, Biserica Mitropoliei, Biserica Târgului, Catedrala Catolică, etc. Între zidurile acestor edificii au fost tipărite primele cărţi de învăţătură în chirilică şi română. Desigur că despre fiecare dintre aceste lăcaşuri s-ar putea scrie pagini întregi. Noi dorim doar să vă stârnim curiozitatea.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Pentru că, să nu uitam că la cumpăna dintre secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea a avut loc o adevarată renaştere spirituală naţională. Fenomenul a fost generat de scriitorii acestor meleaguri: Ienăchiţă, Nicolae şi Iancu Văcărescu, Vasile Cirlova, Ion Heliade Rădulescu, Grigore Alexandrescu, Alexandru Vlahuţă, Ion Ghica, Ion Alexandru Brătescu Voineşti, Elena Văcărescu, Smaranda Gheorghin (Maica Smara), s.a. Multe dintre casele memoriale ale acestora sunt incluse în circuitele turistice târgoviştene, care mai pot fi completate cu Muzeul de Arheologie, cel de Istorie şi Arta, Muzeul Poliţiei, Muzeul Tiparului, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni, Muzeul Petraşcu. Şi pentru că Târgoviştea, pentru a-i descoperi toate comorile, nu poate fi vizitată într-o singură zi permiţându-ne, ca jurnalisti de turism ce ne aflăm, să vă sugerăm şi un loc de popas. Am ales cea mai elegantă unitate de cazare din oras, Hotel Dâmboviţa. Renovat din temelie în urmă cu puţin timp stabilimentul oferă condiţii de cazare şi restauraţie, precum şi servicii la nivel de trei stele. Hotelul pune la dispoziţia clienţilor un numar de 166 de locuri în camere single, duble şi apartamente care răspund celor mai exigente cerinţe: mobilier modern, lenjerie şi consumabile personalizate de cea mai bună calitate, radio, televizor conectat la reteaua de cablu, telefon internaţional, aer condiţionat, minibar. Pentru turişti de hotelul deţine doup spli de conferinţă dotate cu aparatură specifică de ultimă generaţie, instalaţie de traducere simultană şi conectare la internet. Şi dacă doriţi să faceţi şi puţină mişcare, la dispoziţie vă stau cele două săli de fitness. 

Aşadar, un oraş încărcat de istorie şi bogat în monumente de arhitectură religioasă sau laică, cu spaţiu de cazare elegant şi primitor se constituie într-o invitaţie de a vizita Târgoviştea. 

Cu siguranţă nu veţi fi dezamăgiţi. 

Topice: Descrieri | Comments Off on Târgovişte

Comentarii închise.