Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Biserica Fortificată din Biertan

de Losonczy Alexandru | Mai 8, 2008

Vedere spre satBiserica - vedere de ansambluLa Biertan, o localitate tipic săsească din Transilvania, se poate ajunge de pe drumul pricipal ce leagă Mediaşul de Sighişoara, cotind înspre munţi în localitatea Şaroş pe Tărnave. Biertanul face parte dintre primele aşezări germane din Transilvania. Prima atestare a numelui său datează din 1283, Într-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preoţilor catolici din comunităţile săseşti. Ca orice aşezare săsească, avea organizare urbanistică circulară cu şiruri de case dispuse în jurul unei pieţe centrale, dominate de o impunătoare biserică-cetate gotică.
Donariul de la BiertanMonumentul donariuluiÎn 1775, în apropierea Biertanului, în pădurea Chimdru, a fost descoperit Donariul de la Biertan, obiect ritual des invocat de manualele de istorie pentru că atestă prezenţa unei populaţii creştine vorbitoare de limba latină în regiunea Daciei, în secolul IV. Inscripţionat în latină: «Ego Zenovius Votum Posum», Donariul e dovada creştinismului timpuriu pe meleagurile româneşti.

Biserica - Vedre din centruBiserica Fortificată şi ziduri de incintăPerla Biertanului este fără îndoială birerica de tip hală, cu trei nave, datând din perioada goticului târziu (ultima din Transilvania în acest stil), ridicată între 1500-1516 pe locul uneia mai vechi. Zidul de incintă, care datează din aceeaşi epocă a fost întărit în cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri aşezate in forma de spirală, asemenea unei centuri cu 3 turnuri în jurul dealului.
Curtea interioarăBiserica -Vedere paţialăBiserica actuală este învăluită de pereţi zugrăviţi din secolul al XVI-lea. Se mai pot încă observa frescele de la începutul secolului al XVI-lea pe turnul sudic al zidului interior de incintă ca şi pietrele tombale ale mai multor episcopi saşi în turnul Mausoleului.

IntrareIntrare dublăScări acoperite
AltarulAltarul - detaliuAltarul

Intrarea se face prin trei porţi: de vest, de nord şi de sud. Meşterii din Viena şi Nürnberg sunt părinţii spirituali ai celor care au realizat între 1483 şi 1513 splendidul altar poliptic al bisericii de aici, cel mai mare din ţară, cu cele 28 de panouri pictate ale sale. Amvonul, sculptat în piatra, din 1500, deşi opera meşterului Ulrich din Braşov, trădează puternica influenţă sud-germană. Iar stranele din cor datând de la începutul secolului al XIV-lea, sunt decorate cu benzi de ornamente gotice specific pentru mobilele de acest fel din Germania şi Elveţia.
Uşa sacristieiMecanismul uşii sacristieiInterior - vedere spre altarDe faimă internaţională se bucură uşa sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 încuietori, realizată de meşterii locali în anul 1515 şi care a stârnit un interes deosebit, fiind premiată la Expoziţia Mondială din 1900 de la Paris şi care constituie un exemplu reprezentativ de manufactură săsească medievală, datorită excepţionalelor intarsii şi a sistemului original de închidere, care funcţioneaza şi astăzi.

Curtea interioarăBiserica Fortificată şi ziduri de incintăBiserica Fortificată împrejuită de ziduri

Fortificaţiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania, de la o cetate ţărănească. Are trei rânduri de ziduri, 6 turnuri şi 3 bastioane construite în etape diferite începând cu secolul al XIV-lea. La partea superioară are un coridor de apărare, ceasul şi clopotele.
Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est şi are la parter un mausoleu care adăposteşte, din 1913, mormintele prelaţilor acestei biserici. Pietrele, adevărate opere de arta, au fost realizate de Nicolaus Elias din Sibiu.
TurnTurnTurnTurnul catolicilor situat pe latura sudică, a fost capela pentru catolici după reformă.
În bastionul estic era pe vremuri carcera unde erau închişi soţii şi soţiile acestora în cazul în care se certau. Li se dădea o singură farfurie, lingură, furculiţă, cană şi un singur pat pe tot timpul şederii. De obicei, ieşeau de acolo împăcaţi fără a se mai apela la justiţie.
În partea de sud-vest se afla Turnul Slăninilor.
În secolul al XVI-lea s-a construit cea de-a treia centură de ziduri pe laturile de est, vest şi sud ale cetăţii.
Turnul Închisorii era situat în partea de nord-vest, dar în 1840 a fost demolat pentru a se construi o şcoală.
Pe centura a treia au fost ridicate Turnul de poartă, pe latura sudică, Turnul Ţesătorilor în partea de vest.
Accesul în interior spre biserica se face printr-o scară acoperită, lungă de 100 m, care porneşte din piaţa centrală a satului, de lângă turnul paznicului.
La capătul de sus al scării, lângă biserică se poate vedea un bolovan mare, pe care, duminica erau aşezaţi cei ce făceau rele în cursul săptămânii spre a fi văzuţi de întreaga comunitate. Era un mijloc eficient de a-i educa şi integra în colectivitatea aşezării.
Lespede funerarăLespezi funerareTimp de 300 de ani, între 1572 şi 1867, Biertanul a fost sediul Episcopiei Evanghelice Luterane, centrul vieţii spirituale şi politice a saşilor. Aceasta a favorizat construirea uneia dintre cele mai puternice cetăţi ţărăneşti din Transilvania, în jurul bisericii fortificate.

Astăzi, această veche aşezare săsească este cunoscută în lume datorită bisericii-cetate, inclusă în 1993 pe lista momentelor patrimoniului mondial a UNESCO.
Biserica-cetate de aici, cu hranul Sfânta Maria, a fost restaurată prin donaţii făcute de originari din Biertan răspândiţi în Europa, Statele Unite ale Americii şi Australia.

Bibliografie:
ro.Wikipedia.org

Derulare poze despre Biserica Fortificată din Biertan

Topice: Descrieri | Comments Off on Biserica Fortificată din Biertan

Comentarii închise.