Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Lumea creştină virtuală

de Tötszegi Orsolya | Mai 16, 2008

În faţa ecranului…Conferinţa Tineretului Vertical anul acesta a sărbătorit cea de a zecea aniversare. Întâlnirea ecumenică anuală a tinerilor anul acesta a avut loc între 2-4 mai la Zalău.

Tema din acest an a fost legătura dintre internet şi Dumnezeu. Depind de net? Cum să trăiesc împreună cu această realizare de vârf a tehnicii fără să devin robul ei? Cum este Eu-l alterat în lumea internetului? Conferinţa şi-a proppus să răspundă la aceste întrebări şi la altele asemănătoare.

Seria de prezentări cu titlul “Calculator, Internet, dependeţă” din după amiaza zilei de vineri a oferit o introducere generală într-o lume pe care credem că o cunoaştem. În acest labirint ne putem rătăci uşor, dacă nu luăm cu noi firul Ariadnei, sau cu alte cuvinte dacă nu există Cineva care să croiască graniţe şi care să ne înveţe să navigăm pe internet. O altă comparaţie potrivită a lui Borges despre internet spune că este “oraşul ce se extinde continuu, unde nu ştii când şi cu cine devine mai mare satul global”.

Nici una din expuneri nu a avut ca scop demonizarea internetului, acest cadou al secolului 21, care astăzi are cel puţin acelaşi rol important ca de exemplu curentul electric. Scopul este să folosim internetul ca pe o unealtă şi să nu-l lăsăm să ne fure timpul pe care în mod normal ar trebui să-l utilizam pentru altceva.

De internet avem nevoie la muncă, pentru comunicare, pentru orientare şi pentru multe alte activităţi. Acest “multe alte activităţi” nu este orice, ci trebuie să fie ceva bine definit. Acest lucru a fost evidenţiat de una din prezentările de sâmbătă, când prezentatorul mai întâi printr-un “brain storming” ad-hoc a inventariat dorinţele şi le-a afişat pe ecran, iar după aceia a întrebat câte din dorinjţele exprimate se regăsesc pe internet. Cu toate că motorul motorul de căutare Google de oferă mii şi mii de pagini şi în domenii ca dragostea, căsătoria sau libertatea, nu acesta este locul în care trebuie să căutăm răspunsuri legate de aceste noţiuni. Pentru mine, la această conferinţă, aceasta a fost cea mai remarcabilă separare a lumii virtuale de lumea reală.

Prezentările au fost urmate de discuţii în grupuri mici, în care s-au dezbătut sub îndrumarea unui moderator ideile apărute în legătură cu tema prezentată. Un alt scop al acestor discuţii a fost aceala de a lega cunoştinţe şi legături personale, renunţând astfel pentru câteva ore la lumea virruală.

Ar fi foarte greu să redau în câteva rânduri multitudinea de idei personale acumulate, dar pot să spun că ma acapart în mod deosebit ideea Eu-lui virtual alterat: Eu-l deformat şi multiplicat din lumea “Chat-ului”. Dacă percepem internetul ca pe o oglindă în care putem reflecta orice imagine proprie dorită, atunci există posibilitatea reală ca imaginea nostră să se schimbe.

Şi ideea vieţii veşnice poate fi o lume virtuală, pe care o acceptăm şi o facem acceptabilă şi pentru alţii. În plus fiecare din noi poate avea multe mici lumi virtuale în care se simte bine, dar întrebarea care se pune este dacă eu trăiesc în lumea mea creată, conform perceptelor lumii creştine sau nu.

Conferinţa în afară hrana spirituală oferită  de ideile vehiculate, pentru mine a însemnat mult şi prin muzică: rugăciunile, psalmii, cuvântul Domnului, transpuse pe muzică, pe care le-am perceput în interpretarea concertuală a unei formaţii deosebite. Cu toate că în decursul celor trei zile aceste cântece au fost cântate de mai multe ori, de fiecare dată spuneau ceva nou. S-a născut chiar şi un imn al conferinţei, înterpretat de noi pe patru voci. Este un simţământ de nedescris să auzi  răsunând din pieptul celor aproape cincisute de participanţi, aceste cântece religioase, tinereşti sau chiar imnul conferinţei.

De patru ani particip la a ceastă conferinţă şi de fiecare dată m-am reîntosrs cu sufletul înărcat în aşa zisa lume virtuală a mea. Faţă de cei o mie de participanţi de anul trecut, anul acesta au fost doar aproape cincisute din diferite congregaţii. Cu toate acestea nivelul conferinţei nu a scazut cu nimic şi în anul viitor se va organiza din nou, de această dată la Oradea.

Hitvilág, Erdély Ma 2008-05-05 (Transilvania Azi, rubrica Lumea Credinţei)

http://www.erdely.ma/hitvilag.php?id=36138

Traducere de Losonczy Alexandru

Topice: Diverse | Comments Off on Lumea creştină virtuală

Comentarii închise.