Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Conferinţa Internetului Creştin European

de Szabó Mihály | Iunie 27, 2008

ECIC XIII. – Conferinţa Internetului Creştin European – Lyon 13-17 iunie 2008.

Banner ECIC
Banner ECIC XIII

ECIC XIII. – 13.06.2008 vineri


Centrul de confetinţe ValpreLângă Lyon (Franţa), în Valpre şi-a deschis lucrările Conferinţa Internetului Creştin European (ECIC), prin discursul preşedintelui organizaţiei Juha Kinanen. Cei peste cincizeci de participanţi la Conferinţa anuală itinerantă au fost salutaţi din partea organizatorilor de Thorsten Bongratz. Anul acesta a fost prima dată când au lipsit reprezentanţii bisericilor locale, astfel încât evenimentul nu a fost organizat nici de biserica catolică şi nici de biserica protestantă din Franţa, ci de o organizaţie laică ce se ocupă cu probleme misionare (CEVAA).

Thorsten Bongartz, CEVAA, FranţaAlain Rey secretar general CEVAA, FranţaParticipanţi la conferinţă

Cu ocazia prezentărilor de vineri s-a afirmat despre ECIC-ul din anul acesta că este cel mai mare, deoarece s-au adunat mai mult de cinzeci de specialişti din treisprezece ţări: ziarişti, preoţi, specialişti în comunicaţie, cercetători teologi, infomaticieni.

ECIC XIII. – 14.06.2008 sâmbătă

Juha Kinanen, preşedinte ECIC, FinlandaRalf Peter Reimann, Germania

Serviciul divin de sâmbătă dimineaţa a fost oficiat de Ralf Peter Reimann din Germania, după care a urmat prima expunere. Simone Heidbrink, cercetător la Institutul de Studii Religioase a Universităţii din Heidelberg, a incercat să popularizeze printre participanţi câteva noţiuni noi ca Web 2.0 sau Web 3D.

Simone Heidbrink, GermaniaEa a încercat să introducă şi să delimiteze aceste noţiuni în principal cu ajutorul Wikipedia, echivalente pentru limba maghiară (română) deocamdată nu există.

Cercetăorul a arătat că bisericile şi diferitele organizaţii religioase au folosit internetul în principal pentru vehicularea informaţiilor de tip text. Acestă stare se schimbă, deoarece tot mai mulţi sunt cei care crează pagini interactive, cu mai puţin text şi cu mai multe fotografii şi ilustraţii. Conform cercetătorului, în Germania tot mai multe personalităţi religioase, şi nu numai, folosesc blog-ul pentru a comunica cu cei care navighează numai pe internet. Vorbind despre Web 3D a amintit situl www.churchoffools.com. Aici se poate viziona un film de animaţie despre serviciu divin. Apare însă o problemă, – a continuat Heidbrink – cum se vor raporta bisericile la noile tehnologii, respectiv dacă oamenii vor aşa ceva.

Simone Heidbrink afirmă că una din concluziile cele mai importante a cercetărilor intreprinse arată că biserica nu trebuie să-i aştepte pe oameni ci să iasă în lume şi să vină în întâmpinarea oamenilor. Ce ar putea fi Biserica 2.0 în lumea de azi? Un răspuns misionar într-o cultură influenţată din ce în ce mai mult de internet. În opinia cercetătorului un obiectiv important este reconstrucţia creştinismului în cultura postmodernă. Descentralizarea structurilor bisericeşti, inventarea unor servicii divine alternative, combinarea tehnologiilor media moderne cu tradiţia populară şi cu serviciile divine vechi. Deasemenea Heidbrink afirmă că tendinţa generală este de migrare a paginilor web statice în direcţia Web 3D.

Participanţi la conferinţăPeter Kerridge, Peter Delenay şi Martin Sargeant, AngliaPeter Delenay, Martin Sargeant şi Peter Kerridge au reprezentat la conferinţă, dieceza de Londra ce cuprinde în jur de 500 de parohii şi în jur de 150 de şcoli. Ei au afirmat că încearcă să acopere această arie largă, plină de imigranţi de diferite confesiuni, cu ajutorul internetului. În demersul lor sunt ajutaţi de un mare trust media din Marea Britanie care le bune la dispoziţie o colecţie întreagă de materile scrise şi filmate.

Henna Hauta-aho şi Sanna-Maaria Tornivaara, FinlandaDin finlanda Sanna-Maaira Tornivaara, respectiv Henna Hauta-aho au prezentat situl www.uskotoivorakkaus.fi. Este vorba de un program naţional ce se adresează grupei de vârsta 18-39 de ani. Încercăm să-i convingem pe vizitatorii noştri să se gândească la credinţă, la speranţă, la iubire (adresa de web este combinaţia acestor trei cuvinte). Situl este bineînţeles interactiv, cu chat şi forum, iar pe lângă informaţiile tradiţionale se pot descărca muzică, filme şi diferite povestioare intersante.

Jean Cristophe Emery, ElveţiaJean Cristophe Emery a venit din Elveţia. Sunt reprezentantul unui grup format din protestanţi şi catolici – a spus Emery. Grupul realizează emisiuni religioase la radio în ţară, deci suntem jurnalişti. Timpul liber, printre altele, îl petrecem navigând pe internet şi pe situl www.celebrer.ch, încercăm să facem accesibile înregistrările sonore ale seviciilor divine din diferite biserici (cei interesaţi le vor găsi în curând şi în format text).

Pe sit se mai pot găsi şi texte religioase şi comentarii biblice, pe forum teologi – cooptaţi special pentru acest scop – răspund la diferite întrebări cu caracter religios. Situl dispune şi de psalmi, respectiv există şi o zonă de mesaje de unde enoriaşi pot furniza idei preoţilor pentru serviciile divine.

Erich Franz, GermaniaSitul saşilor lutherani din Germania de sud a fost prezentat de Erich Franz, urmat fiind de prezentarea planurilor Lutheranilor finlandezi, referitoare la internet, situl www.evl.fi.

Hans Peter Murbach nu este prezent pentru prima oară la o conferinţă ECIC, el a venit din Elveţia ca reprezentant al Hans Peter Murbach, Elveţiaorganizaţiei www.seelsorge.net. Organizaţia este susţinută de bisericile din ţara cantoanelor. Ideea de bază este, pastoraţie pe baze ecumenice cu e-mail şi SMS. Situl se poate citi în trei limbi diferite, este independent de conducerile bisericilor, dar angajaţii sunt din rândurile preoţilor şi psihologilor bisericilor susţinătoare.

ECIC XIII. – 15.06.2008 duminică

Franco Mazza în timpul serviciului divin ecumenicCântând psalmi împreunăThorsten Bongartz, CEVAA, FranţaDupă serviciul divin completat de împărtăşanie, sesiunea de comunicări a fost deschisă de gazda Thorsten Bongratz. În primul rând a afirmat că degeaba căutăm reprezentanţi locali la conferinţă, deoarece cei ce lucrează în domeniu nu cunosc limba engleză şi ca urma nu pot participa la ECIC. De fapt nici eu nu sunt francez, în urmă cu şapte-opt ani am migrat din Germania în sudul Franţei la Montpellier. Aici sunt angajatul organizaţiei CEVAA. Organizaţia CEVAA a fost fondată în 1971 ca o grupare misionară ce reprezintă 35 de biserici protestante. Organizaţia are un sistem extins de burse şi organizează foarte multe cursuri pentru preoţi şi nu numai, dar cu accent pe munca teologică. Mica organizaţie dispune de un buget anual de 2 milione de euro.

Rob Bonhof, Axl Jansen, OlandaDin partea www.protestantchurch.net sau adresat auditoriului Rob Bonhof şi Axl Jansen. Organizaţia lor a dezvoltat programe care ajută adunările, instituţiile religioase, bisericile să îşi creeze propriile situri de internet.

Andreas Rickerl, GermaniaAndreas Rickerl a prezentat programul  Church Up (www.lutherischer-weltbund-deutschland.de) care oferă în primul rând muzică religioasă (interpretată la pian, la orgă, lucrări corale, etc.) celor ce navighează pe internet.

Ville Talola, FinlandaSitul www.pod.fi din Finlanda se ocupă cu informaţiile multimedia legate de biserică, conform prezentării lui Ville Talola. Difuzarea are loc pe baze ecumenice, deoarece pe lângă emisiunile bisericii lutherane se difuzează şi emisiunile altor biserici, de exemplu cea ortodoxă.

Tot aici sunt prezentate şi o serie de probleme sociale, ceea ce duce situl înspre un portal de ştiri. În plus la aceste probleme se oferă răspunsuri cu caracter teologic, analizate din perspectivă creştină. 

Arni Svanur Danielsson, IslandaTitlul prezentări lui Arni Svanur Danielsson a fost Catehism 2.0? Situl bisericii lutherane din Islanda, pe care se pot găsi predici zilnice, articole însoţite de imaginii pentru a crea o legătură mai strânsă cu vitzitatorii. De asemenea există şi materiale audio şi scurte filmuleţe ce pot fi descărcate de pe sit. Prezentatorul a afirmat că circa 80% din preoţii islandezi au accesat situl, şi a constat cu bucurie că doar unul singur a răspuns că nu este dispus să colaboreze cu situl. La sfârşitul prezentării a lansat întrebarea retorică: putem oare compara catehismul lui Martin Luther, sau altui reformator contemporan cu ceea ce apare acum pe internet cu titlul Catehism 2.0?

Ingrid Andersson, Johan Mansfeldt, Mattias Hallberg, SuediaBiserica luherană din Suedia a fost reprezentată la conferiţă de Ingrid Andersson, Johan Mandfeldt şi Mattias Hallberg. În scurta prezentare au arătat că circa 260 de adunări din cele 840 sunt membre ale sitului lor. Ei se străduiesc ca pe lângă fotografiile prezentate să existe cât mai multe dialoguri pe forum. În cadrul aceleaşi prezentări au schiţat şi planurile de viitor şi anume crearea unui intranet pentru adunări. Dimensiunea noului proiect: 22 de mii de angajaţi, 60 de mii de voluntari, 45 de mii de persoane cu funcţii, respectiv asigurarea accesului pentru toate aceste persoane.

Marco Sanavio, ItaliaMarco Sanavio, din Italia, a vorbit despre proiectul Media în şcoală, www.connettiamoci.org, început în nordul Italiei la Rovigo cu elevii, părinţii şi profesorii din cinci şcoli. În legătură cu situl a prezentat şi o curiozitate, posibilitatea de a transmite în direct informaţii video cu ajutorul unei camere web.

Melissa Cole, Universitatea Brunel, AngliaMelissa Cole, cercetătoare la Facultatea de Matematică şi Informatică a Univerităţii Brunel a avut o prezentare foarte interesantă pe tema Cum folosesc oamenii tehnologiile moderne. De fapt aceasta este tema principală a lucrărilor ei de cercetare din ultimi ani. A început cu un exemplu interesant: la ce folosesc oamenii telefonul (în forma sa actuală)? La început telefonul era instrumentul prin care se trimitea sunetul la distanţa. Azi telefonul mobil are aproape cu totul alt rol, deoarece pe lângă funcţia de bază poate îndeplini şi o serie întreaga de alte funcţii: SMS, MMS, navigare pe internet, fotografiere, filmare, etc.

Prin mijlocele moderne de comunicare s-a transformat societatea noastră într-o societate înterconectată în reţea. Urmarea este că, datorită interconectării în reţea, distanţa, ca noţiune fizică (în comunicarea interunamă) devine mai vagă. Persoana cea mai apropiată (cu care comunic cel mai intens) s-ar putea afla în partea cealaltă de lume. În acelaşi timp poate fi adevărat şi faptul că nu îmi cunosc vecini.
Societatea noastră se transformă şi are ca şi consecinţă transformarea comportamentului nostru. Folosim simultan 3-4 canale de comunicare, lucru demonstrat în direct, când a început să inspecteze laptop-urile participanţilor şi a găsit aproape la fiecare deschise mai multe ferestre de messenger, de webmail, Yahoo, MSN, Skype, chiar şi câteva webcam în funcţiune… toate în timp ce urmăream prezentarea.

Prezentatoarea a pus în final întrebarea poetică: cum ne împărţim atenţia, la câte lucruri suntem atenţi simultan, cum filtrăm informaţiile pe care le asimilăm?

lucru în echipă…În continuarea prezentări am căutat împreună răspunsul la întrebarea: Cum ajunge la oameni mesajul religios în această societate înterconectată în reţea, în care comportamentul comunicativ este în schimbare? Deasemena, în ce se trasformă comportamentul religios în această societate schimbată ca urmare a comportamentului transformat? Prezentările au fost urmate de discuţii în grupuri.

ECIC XIII. – 16.06.2008 luni

Olivier Schopfer, ElveţiaDin partea Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), Oliver Schopfer a ţinut o prelegere desprea situl consiliului. WCC a fost fondată în 1948 şi din marile biserici numai Biserica Catolică nu este membru. Cu scopul de a intesivica interesul participanţilor s-au pus o seri întreagă de întrebări, la care numai foarte puţini au nimerit răspunsurile corecte. Aşa am aflat de exemplu că Biserica Ortodoxă din Etiopia este a doua ca mărime în organizaţie sau că cel mai mic membru vine din America Latină. La întrebarea din care ţară provin cei mai multe biserici membre, răspunsul corect este Indonezia (cu 27 de biserici membre). Prezenând situl consiliului (www.oikoumene.org), sa evidenţiat că pe lângă informaţiile despre bisericile membre, există informaţii şi despre istoria şi tradiţiile din ţările respective. Situl conţine foarte multe informaţii despre, biserici, despre preoţi, despre ocuparea de posturi, despre communicate, despre ţări, etc. Pe lângă colecţia bogată de informaţii există şi un forum. Din mesajele primite aici au realizat că există biserici care nu au sit. Unii vizitatori credeau că trimit mesaje propriilor biserici şi unei organizaţii internaţionale. Printre planurile cele mai importante a fost amintit cel de traducere a sitului ţi în alte limbi, la ora actuală există numai versiunea în limba engleză.

Miklós Geyer, GermaniaBiserica Lutherană din Bavaria a fost reprezentată de Miklós Geyer, care a vorbit despre programul comun al WCC şi EKD (Biserica Lutherană din Germania), despre web-ul semantic

[Semantica (din limba greacă: σημαντικός, semantikós = semnificaţie, înţeles) este o ramură a lingvisticii care studiază sensul cuvintelor şi propoziţiunilor, având ca scop să clarifice în ce măsură sensul şi semnificaţia noţiunilor complexe pot fi derivate din simbolurile cele mai simple ale limbajului, sprijinindu-se pe regulile sintaxei, fără a se identifica însă cu aceasta. Între semantică şi sintaxă există acelaşi raport ca între fond şi formă. – citat din Wikipedia ro.wikipedia.org/wiki/Semantic%C4%83.]

Pe internet sunt multe informaţii – a spus Geyer – dar ne descurcăm greu printre ele, necesită timp găsirea informaţiilor corecte. Principala problemă derivă din faptul că motoarele de căutare (Google, Yahoo) nu înţeleg ce căutăm, ele doar reflectă accesul la cuvintele din şirul de căutare (nu în sensul semnificaţiei expresiei introduse). Ele nu înţeleg legăturile dintre cuvinte, respectiv semnificaţiile expresiilor. Rezolvarea ar fi realizarea unor programe capabile să interpreteze propoziţii simple cu subiect şi predicat. Internetul este suma siturilor web. We-ul semantic (Sweb) este depozitul datelor şi a propoziţilor simple. Fiecare sursă, atribut, nume trebuie să aibă un identificator unic. În acelaşi timp ontologia are un rol determinant în definire. Bineînţeles ca expresiile căutate, întebările vor trebui formulat în alt stil. Despre aşa ceva este vorba în Sweb.  Nu intrăm în continuare în detalii tehnice detaliate, parţial deoarece nici noi nu le înţelegem, parţial să nu plictisim cititorul.

Stéphane Gallay, ElveţiaStéphane Gallay, a sosit din elveţia ca reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Bisericilor Lutherane. Actualmente lucrează la un program care şi-a propus să colecteze infomaţii despre toate siturile bisericilor lutherane, respectiv despre siturile ce conţin informaţii despre religia lutherană cu scopul crearii unei colecţii generale de link-uri

Iain Morrison, ScoţiaIain Morrison, care este preot în Glasgow (Scoţia) a vorbit despre situl www.kirkweb.org, cum s-a născut, istoria, respectiv dezvoltarea sitului.


Ralf Peter Reimann, GermaniaÎn discursul său Ralf Peter Reimann a scos în evidenţă că în Germania s-a iniţiat o campanie de informare despre ce se poate face duminica. Prin desene animate copilăreşti încearcă să convingă internauţii să vină la biserică, să citească biblia. Şi să nu se închine marilor mall-uri în timpul cumpărăturilor.
Preşedintele Juha Kinanen a detaliat mai multe programe. Unul  din ele se referea la eforturile de popularizare pe şi internet a drepturilor copiilor (să îi protejăm de abuzuri, de pornografie, etc.). Un alt proiect se referă la mini parlamentul copiilor.  Pe situl creat special în acest scop copii formulează diferite idei (în legătură cu şcoala, cu taberele, cu locurile de joacă, etc.). Le stă la dispoziţie şi un forum unde pot schimba idei, se pot contrazice şi pot vota. Reprezentanţii organizaţiilor de ocrotire a copiilor, slectează ideile cele mai votate şi le înaintează instituţiilor oficiale, iar tineri au posibilitatea să urmărească traspunerea în realitate a acestor idei. Kinanen a prezentat şi un sit pe care ăl folosesc cam două treimi din tinerii finalandezi pentru încărcare de fotografii, pentru creare de cercuri de prieteni, pentru chat şi pentru forum.

Szabó Mihály şi Somogyi BotondDupa evaluarea discuţiilor pe grupe s-a trecut la prezentarea noului sit al ECIC, respectiv la darea de seama anuală a preşedintelui. Conform statului, deoarece Kinanen se afla la sfârşitul celui de al doilea mandat, el şi anunţat retragera, iar cei prezenţi au ales noi membri în comitet. Noul preşedinte, conform statutului, va fi ales de comitetul director format din cinci membri la sfârşitul anului. Tot atunci va fi stabilită data şi locaţia următoarei întâlniri din 2009.

Sursă: HÍRVIVŐ
 

Traducerea Losonczy Alexandru

Topice: Reportaje | 1 Comentariu »

Un răspuns to “Conferinţa Internetului Creştin European”

  1. severinlx spune:
    23 August 2008 la 21:39

    Sunteţi atât de bravo cu postarea asta! Am dat întâmplător peste ea dar mă preocupă de ceva timp relaţia biserică – internet! Articolul e amplu, cred că va luat ceva timp să-l scrieţi…
    Mulţumesc mult pentru această trudă benefică!