Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Dezastrul din Bistriţa

de Horaţiu Nacu | Iunie 19, 2008

Ne merităm soarta“, “A căzut simbolul Bistriţei”, “Turnul cu ceas a ars“, “Accident sau mână criminală”, “Ce a putut provoca acest incendiu?”, “Toată Bistriţa asistă neputincioasă la dezastru”, “A ars aseară simbolul Bistriţei sunt doar câteva din ştirile care au circulat în ultima vreme în ziarele locale şi la televiziunile naţionale şi locale.

Inainte de focÎmbrăcat în scheleVârful turnului era gata…A fost construită iniţial în stil gotic, în secolul al XIV-lea şi completată în secolul următor. Ulterior a fost modificată în stilul Renaşterii. O inscripţie atestă faptul că în martie 1560, sub conducerea arhitectului italian, Petrus Italus, au început ample lucrări de consolidare şi completare care s-au încheiat în 1563. Ele au dat, de fapt, forma actuală a edificiului. Bisericii-hală, cu tribune peste navele laterale, i-au fost adăugate elemente noi: portalul principal şi alte două laterale şi frontonul de vest (influenţe ale Renaşterii). Turnul bisericii domină oraşul prin înălţimea sa de 75 m. Biserica păstrează strane scluptate în 1516, lucrate de mesterul Johannes Begler.
Biserica a fost cuprinsă în programul de restaurare a monumentelor istorice de mai bine de 15 ani. Încadrata în categoria A a monumentelor istorice, biserica era unul dintre cele mai mari subiecte de discuţie în Bistriţa. Schelele care au înconjurat turnul în toată această perioadă au devenit şi ele aproape un simbol al oraşului, mulţi dintre tinerii din oraş nici măcar nu îşi amintesc cum arată biserica fără aceste schele.
Vedere vecheAnul trecut au început lucrările propriu-zise la turn. Firmele care au câştigat această lucrare sunt SC Impex Aurora SRL Miercurea Ciuc şi SC Ghinimaycla SRL Bistriţa. De când au început procedurile de reabilitare ale Bisericii Evanghelice din municipiu, obiectiv decretat de Ministerul Cultelor ca fiind de importanţă naţională, banii au venit din mai multe părţi. Numai în ultimii doi ani 50.000 euro au fost donaţi de Asociatia Saşilor din Bistriţa. La această sumă se mai adaugă banii trimisi prin Compania Naţionala de Investitii (aproape 6,5 miliarde de lei vechi), dar şi sumele alocate de la bugetul local (600 milioane de lei, pe 2006 şi 2007). Turnul Bisericii Evanghelice a mai ars şi acum 150 de ani, dar de data aceasta pagubele sunt mult mai însemnate. Atunci, un clopot a fost salvat, dar acum ambele au fost distruse Pagubele sunt de cel puţin 1.000.000 euro. Cel mai înalt turn din Transilvania a ars ca o torţă uriaşă. Pompierii bănuiau că totul a pornit de la un scurtcircuit, dar acum se gândesc la o mână criminală. Pastorul susţine că a văzut, înainte de incendiu, nişte copii care au fugit de sub schele.
Arde turnul bisericiiTurn în flăcăriFoc la turnuleţeIstoricii vorbesc deja despre blestemul care ar fi urmărit mereu acest lăcaş de cult. Construcţia lui a început în jurul anului 1470, pe locul unui cimitir. În secolul 16, s-ar fi petrecut o altă blasfemie. Lângă ea erau două capele pe care comunitatea le-a demolat iar asta a stârnit nemulţumirea Papei. Şi în 1856 clopotniţa s-a făcut scrum. Atunci, incendiul a pornit din cauza unei topitorii din apropiere.
Preotul paroh al Bisericii Evanghelice Bistriţa, Johann Dieter Kraus, a declarat, miercuri noaptea, după ce incendiul a fost stins că, din fericire, nimic din interiorul imobilului nu a avut de suferit.” Acum nu ştim nimic despre clopote. Eu nu am putut vedea sau auzi căderea lor. Pot să spun că în urmă cu 151 de ani, la o altă incendiere a turnului, un clopot s-a topit. Foc la vârf…A luat foc şi acoperişulCade vârful…Din cauza focului intens care a mistuit scheletetul de lemn din interiorul turnului, s-a format o căldură ca într-un furnal care a topit atunci, în 1857, clopotul mare, clopotul mic fiind amplasat la alt etaj decât decât acum. Atunci a căzut în casa scărilor, în spirală, şi a rămas nevătămat, dar acum a fost amplasat la acelaşi nivel cu clopotul mare şi nu este exclus să fie la fel de compromis”, a declarat Johann Dieter Krauss. Preotul evanghelic a precizat că incendiul nu a ajuns şi în interior. “Schela s-a incendiat de fapt şi, bineînţeles, că a pătruns în interiorul turnului. Nu există curenţi de aer şi datorită căderii unor părţi din schelă pe şapranta navei s-a incendiat cam o treime din ea. Cade vârfulVârful a atins asfaltulFlăcări la bazăPrintr-o intervenţie în partea de est a şarpantei s-a putut stăvili şi opri propagarea focului. În interior nu s-a întâmplat nimic din câte ştim noi”, a declarat sursa citată. Preotul paroh estimează că, în viitor turnul va putea fi restaurat dacă vor exista fondurile necesare. Specialiştii vor stabili măsurile de primă urgenţă pentru a proteja biserica de apă şi alte pericole şi, probabil se va putea reface cât mai urgent şarpanta bisericii. Interiorul bisericii nu a fost afectat. In incinta se aflau steagurile breslelor si o orga ce valoreaza zeci de mii de euro. In schimb, cele doua clopote din turn au fost distruse.

Vedere fără vârf!A fost atins şi acoperişulVedere fără vârf!Deocamdata nu se stie daca s-au topit sau au cazut pur si simplu. Antreprenorul lucrării de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Iosef Balasz, spune că nu a asigurat paza imobilului pentru că nu se aştepta la incidente în mijlocul oraşului Bistriţa sau la Primărie. Antreprenorul a susţinut că în contract nu se stipula ca firma să asigure paza bisericii. Antreprenorul general al lucrării de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Iosef Balasz, administratorul firmei Impex Aurora SRL din Miercurea Ciuc, a declarat, astăzi, că nu a asigurat paza imobilului întrucât nu se aştepta la incidente în mijlocul oraşului Bistriţa şi în faţa Primăriei.”Lucrarea era momentan oprită şi incinta împrejmuită şi închisă. În faţa Primăriei nu cred că era necesară. Eu am împrejmuit, am închis fiindcă înainte s-a întâmplat că au fost nişte copii care au intrat în biserică şi chiar au făcut nişte pagube. Prin contract nu a fost stipulată o anumită asigurare, dar avem în contract un articol cu forţa majoră în care este stipulat şi incendiul. Articolul presupune că, în caz de incendiu, suntem absolviţi de vină. Vom discuta cu beneficiarii, respectiv cu Compania Naţională de Investiţii”, a declarat Iosef Balasz, joi, într-o conferinţă de presă.Întrebat dacă subantreprenorul trebuia să folosească la schelă un lemn rezistent la foc, Balasz a declarat că nu era prevăzută această obligaţie în oferta de preţ cu care firma sa a câştigat lucrarea.”Valoarea lucrării, a tratării lemnului, ar fi fost una considerabilă pe care CNI, la momentul respectiv, nu a putut să o suporte”, a declarat sursa citată, care a refuzat să dea publicităţii valoarea contractului sub pretextul că acesta este confidenţial
Turn fumegândFumJeturi de apăEl a reamintit că pentru reabilitarea turnului, în ultimii ani s-au cheltuit în jur de 640.000 de lei finanţare din partea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Tursimului prin Compania Naţională de Investiţii, respectiv 150.000 de lei de la Consiliul Local. În şarpantă s-a investit în 2005 o sumă de 45.000 de euro, donaţie din partea saşilor din Germania.
Focul a mistuit turnul bisericii .Este vorba de un turn de peste 75 de metri inaltime care se afla in renovare. Din cauza inaltimii pompierii nu reusesc sa ajunga cu pana pe acoperis care ar fi  putut sa cada in orice moment. Lipsa presiunii apei , lipsa unui hidrant de mare capacitate in apropierea cladirii , lipsa dotarilor pompierilor care au cerut ajutorul colegilor din Mures , Cluj si Beclean care au raspuns promt dar distanta mare din aceste localitati si Bistrita a facut sa ajunga cu intarziere . Incendiul a fost stins aproape de miezul noptii, dupa ce 12 echipaje de pompieri din Bistrita-Nasaud, Cluj si Mures au luptat cu flacarile timp de peste trei ore. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud a intervenit initial cu cinci autospeciale, dar nu a reusit sa stinga focul, hotarand sa ceara ajutorul inspectoratelor din Cluj si Mures, dar si pompierilor voluntari din doua comune. Peste 60 de oameni au intervenit pentru a stinge focul.  De teamă ca incendiul să nu se extindă la construcţiile din jur, pompierii au stropit clădirile cu apă . Aceştia au întâmpinat dificultăţi şi din cauza maşinilor parcate lângă biserică.
Vedere sumbrăCe-i drept, clădirea, monument istoric, nu era păzită şi nici zona înconjurată cu panouri metalice care să interzică accesul. Aşa se face că oricine se putea urca pe schele. Localnicii spun că oamenii străzii îşi găseau de multe ori adăpost acolo. Chiar peste drum de biserica lovită de incendiu, Primăria din Bistriţa a montat camere de supraveghere care filmează însă Casa Căsătoriilor. Monumentul distrus de incendiu este păzit acum. Luni, muncitorii vor înălţa alte schele, ca să protejeze ce a mai rămas din turnul bisericii
Turnul cel golaşAutoritatiile iau in calcul si suspendarea Serbarilor Bistritei Medievale, eveniment programat pentru sfarsitul lunii, pentru care a alocat de la buget 80.000 de lei (aproximativ 22.000 euro). In plus, Primaria Bistrita a deschis un cont la Trezorerie si a invitat cetatenii sa doneze bani pentru salvarea monumentului. La rândul lui, primarul Bistriţei, Vasile Moldovan, a declarat că municipalitatea va aloca în regim de urgenţă bani pentru protecţia monumentului.”Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a constatat că structura de rezistenţă a turnului nu a fost afectată. Imediat voi dispune ca, prin rectificarea bugetară, să fie alocată o sumă de bani care va trebui să asigure securitatea Bisericii Evanghelice şi protejarea a ceea ce a rămas pentru ca apoi să putem relua lucrările de reabilitare a acestuia”
A doua ziPoliţiştii încearcă acum să găsească martorii care spun că au văzut nişte copii ai străzii cu puţin timp înainte să apară flăcările. În isteria creată imediat după ce focul a cuprins partea de jos a schelei, câţiva localnici îşi amintesc de nişte copii pe care i-au văzut cum coborau speriaţi. Localnicii cred că incendiul a fost provocat de oamenii străzi care se adăposteau în jurul bisericii.
Conform primelor cercetari ale anchetatorilor, este posibil ca incendiul devastator sa fi fost cauzat de o mana criminala, in conditiile in care verificarile facute la tabloul electric arata ca nu a existat nici un scurtcircuit.

 “A ars aseară simbolul Bistriţei. Mai bine zis, ceea ce vroiam noi să credem că e simbolul Bistriţei, căci în realitate era mai degrabă simbolul neputinţei şi al ignoranţei celor care în atâţia ani n-au reuşit decât să pună un rând de schele şi să vopsească un perete în alb. Miliardele, indiferent de câte era nevoie pentru a o restaura, au existat cu siguranţă doar că s-au dus către altceva. S-au dus de-a lungul anilor către zile ale Bistriţei, către excursii în străinătate, către sporuri şi salarii incredibile ale unor funcţionari publici.
Biserica Evanghelică arată acum ca un turn de cetate după asediu. Şi parcp ne aratp cu degetul, pe noi, pe fiecare dintre cei care am stat pasivi de-a lungul  anilor, şi mai ales pe cei care ne jecmănesc de bani. Ei o să poarte povara celor 80 de mii de bistriţeni care au rămas cu un gol în suflet, celor 80 de mii cărora le-a ars mândria în doar cateva ore” 
foarte frumos s-a exprimat un ziarist de la un ziar local.

Topice: Diverse | Comments Off on Dezastrul din Bistriţa

Comentarii închise.