Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Romanii din Montreal şi Cezar Ivănescu

de Ligya Diaconescu | Iunie 16, 2008

Românii din MontrealProgramarea întâlnirii literar-omagiale, In memoriam – Cezar Ivănescu, pe data de 7 iunie 2008, ora 14.00 (ora 21.00 în România) , părea total neinspirată. Cine va renunţa la deschiderea campionatului de fotbal, pentru o întâlnire în cinstea unui poet, fie el chiar renumitul bard moldovean Cezar Ivănescu? Aşa se întrebau unii sceptici. De vină, lipsa de informare a organizatorilor – Asociaţia Scriitorilor Români din Canada şi Cenaclul ”Candela de Montreal”, rupţi de pasiunea pentru jocul numit prin America de Nord – ”soccer” şi cam pe ultimul loc în ierarhia sporturilor de masă. Dar nu a fost aşa, chiar daca în prima jumătate de oră nu erau prezenţi în singura sală de spectacole mai “ca lumea” a comunitaţii române din Montreal (la biserica ”Buna Vestire”) decât aproximativ 25 de persoane. Treptat, treptat, numărul participanţilor s-a dublat. Din toate colţurile Montrealului, ba chiar şi din exterior, au apărut iubitorii pasionaţi de poezie, de Ţară şi de neam.
Programul susţinut spre cinstirea marelui dispărut, titan al culturii româneşti, s-a desfăşurat astfel:
Pentru început, maestra Stana Bunea, harpistă de talie mondială, i-a intâmpinat pe participanţi cu muzică divină, mângâind coardele sufletelor celor care au lăsat totul la o parte pentru a fi prezenţi la eveniment. A urmat slujba religioasă, de pomenire şi sfintire a colivei, covrigeilor, vinului şi a berii negre – preferata Maestrului. După cuvântul de bun venit al lui Victor Roşca – din partea Cenaclului “Candela de Montreal, subsemnatul, după o scurta prezentare a programului şi a prieteniei mele cu marele dispărut, am citit un minunat şi impresionant omagiu scris de poetul Laurian Stănchescu – Tragismul vieţii poetului Cezar Ivănescu, la Iasi, lângă trupul neinsufleţit al lui Cezar, chiar în ziua înmormântării. Acest mesaj scurt, dar pofund, i-a impresionat puternic pe ascultători.

Maestra Stana Bunea, alternativ cu programul, a interpretat arii din Bach, Haendel, Donizetti precum şi din anonimi ai secolului XVI.
Apoi s-a citit “O evocare post-mortem a poetului Cezar Ivănescu, pentru fraţii nostri canadieni” trimisă de scriitorul Ion Murgeanu, fost coleg şi prieten cu Maestrul, cel care a elucidat multe animozităţi referitoare la poet şi opera sa.
Poetul George Filip, vechi prieten cu Cezar cu mult înainte de a alege calea exilului, a recitat o impresionantă poezie dedicată Maestrului numită “Vă spun despre Cezar”. Maestra Stana Bunea a acompaniat magistral recitarile, inspirată ad-hoc de poemele recitate. A revenit poetul George Filip care a citit un minunat şi impresionant eseu, “La al treilea gong”.
Profesoara Doina Hanganu a recitat poemul Descântec, poeta Vochiâa Vadan a recitat poemul Supremum vale şi poeta Mariana Munteanu a recitat poemul Extaza. Eu am mai recitat Doina (Oralităţi) şi unul din poemele mele favorite, despre care Maestrul mi-a destăinuit că l-a creeat în anul 1968; este vorba de unul din poemele vizionare Rod (! nu-şi uita carnea tiparul ei ciudat…!) – tradus în limba engleza – Seed Time and Harvest, de Muguraş Maria Petrescu. Tot aşa cum l-am recitat la ultima lansare de carte a Maestrului, la Opera din Tirana (în limba engleză – recitare apreciata de Poet) tot aşa l-am recitat şi la Montreal. Apoi s-a audiat Testamentul lui Cezar Ivănescu, s-au ascultat unele din impresionantele cântece compuse şi interpretate de Maestru (plus Doina lui Eminescu) şi s-a vizionat în premiera absoluta ultimul clip cu Cezar şi subsemnatul, realizat la Tirana de iubita fiica a Poetului, Clara Aruştei.
cezarivanescu.jpg…. Anumiţi trepăduşi / trepăduşe care se dau organizatori de evenimente culturale în numele românilor din Canada, ca de obicei, aveau alte treburi şi nu au participat la eveniment. Unii scriitori din Asociaţie au lipsit motivat, alţii total nemotivat. Un “mare” organizator de susanele cu artişti aduşi din Romania la Montreal (nu-i dau numele să nu-l huiduie lumea), a promis că va anunţa prin email evenimentul, dar nu a facut-o… Când am întrebat în sală dacă exista cineva care a primit de la ”onorabil” email-ul în cauză, am aflat – nu neapărat cu mirare, bănuindu-i caracterul, că nimeni nu a primit aşa ceva. De ce oare? Deci, avem şi noi pe aici, prin Montreal, ”faliţii” noştri. Categoric, avem o problemă de comunicare cu cei aproape 50 000 de suflete de români care respiră aerul provinciei Quebec.

Dar oricum, aşa cum i-a spus lui Cezar marele Constantin Noica, “…peste tot am simţit că este vorba de ceva “sacru” în scrisul d-tale.”) – tot aşa şi noi, am simţit ceva sacru în evenimentul de la Montreal.

Drum bun spre eternitate, Maestre Cezar Ivanescu!

Semnez cu umilinţa unui prieten pentru vecie,

Alex Cetăţeanu

Iunie, 2008, la Montreal.
(n.r. Alex Cetăţeanu – Preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada)

SCRISOARE DESCHISĂ DIN CANADA

Preşedintelui României,

Excelenţa-Sa, Domnul Traian Băsescu     Montreal, 7 iunie 2008

Stimate Domnule Preşedinte,

Noi, românii din Montreal, prezenţi astăzi la întâlnirea, In memoriam – CEZAR IVĂNESCU, organizată de Asociaţia Scriitorilor Români din Canada (Cenaclul Eminescu) şi de Cenaclul  “Candela de Montreal”, vă rugăm să dispuneţi iniţierea unei anchete pentru elucidarea morţii marelui poet român Cezar Ivănescu, medaliat cu “Steaua României” în grad de Comandor.

Cu deosebită stimă,

Participanţii la întâlnire.

Topice: Diverse | 1 Comentariu »

Un răspuns to “Romanii din Montreal şi Cezar Ivănescu”

  1. Dreptate pentru CAESAR spune:
    14 Iulie 2008 la 18:18

    Dreptate pentru Cezar Ivănescu

    În numele dreptăţii în cazul Cezar Ivănescu va trimit un scurt pasaj dintr-o ultima scrisoare care îi era adresată domnului Nicolae Manolescu – preşedinte al USR. „Ceea ce mă interesează aici este să vă fac evidentă situaţia grotescă în care am fost puşi de lipsa de profesionalism al Directorului de imagine şi comunicare al USR: după primele anunţuri murdare ale presei, din 30.01.2008, Directorul de imagine şi comunicare al USR (ca şi toţi semnatarii ştirii calomnioase, toate mediile etc.) trebuia să acceseze site-ul CNSAS şi să vadă că în 2008 nu este nici un comunicat de presa oficial (nu s-au ţinut audieri, nu s-au dat verdicte etc.), singurul text truvabil fiind Ordonanţa de urgenţă Nr. 1 din 6 februarie 2008; concluzia logică: de la agenţia de ştiri NewsIn, locul 1 în topul asasinilor, şi până la ultima publicatie amarâtă sau post de televiziune (Otv de exemplu) şi până la şi mai amarâta noastră USR, toate se fac complice la acţiunea de linsaj mediatic exercitat asupra-mi timp de o săptămână: a trebuit să declar greva foamei la vârsta de 66 de ani, luni, 4.02.2008, ora 1200, în Sala cu oglinzi din sediul USR, pentru ca marţi, 5.02.2008, Comitetul Director al USR să dea Comunicatul mai sus citat, eu putând între timp să dau ortul popii: Comunicatul trebuia dat pe 31.01.2008 (conform Statutului USR, cap. 1, art. 1 şi 2) şi fara vreo intervenţie din parte-mi; a trebuit să declar greva foamei la 66 de ani pentru că traiesc într-o ţară de criminali: o vor plăti, sper… Pentru săptămâna de teroare suportată cu viaţa mea…”. Moartea poetului de geniu Cezar Ivănescu. Poate ca moartea poetului Cezar Ivănescu, poate că această moarte suspectă şi profund dramatică a poetului de geniu Cezar Ivanescu, cauzată în principal de o culpa primordială, de natură morală, nu se va dovedi a fi fără consecinţe… Am dori ca urmările să fie în mod special unele de transfigurare profund creştină, de asanare morală şi de sensibilizare a societăţii civile. Drame totale se petrec în preajma noastră zilnic, minut de minut, şi chiar dacă nu sunt în mod direct ale noastre ar trebui să ni le asumăm dacă nu din empatie, fie măcar dintr-o decizie matură şi conştientă, pentru a nu deveni o societate dezumanizată, guvernată de o lipsa totală de repere morale, în fapt o societate fără de viitor.