Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

APOSTOLII PETRU ŞI PAVEL, SFINŢII OCROTITORI AI REŞIŢEI

de Petru Berbentia | Iulie 6, 2008

În buna şi frumoasa tradiţie românească fiecare om are un sfând ocrotitor şi fiecare familie ţine un praznic al casei în ziua de pomenire a unui sfânt sau la o sărbătoare a Bisericii. Sunt însă şi oraşe care au ca patroni ocrotitori sfinţi ai Bisericii noastre ortodoxe. Între ele, Reşiţa prăznuieşte pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, „verhovnicii apostoli” aşa cum sunt numiţi în cântările închinate lor. De altfel, în oraşul Reşiţa din Banatul de Munte sunt trei biserici care au ca patroni tot pe aceşti doi mari apostoli: Biserica din Microraionul III al cartierului Lunca Bârzavei – Govândari, Biserica de la parohia Lend şi Biserica din cartierul Câlnic.
În acest an Episcopia de Caransebeş a voit şi a reuşit să adune sub cupola cerească, în centrul civic al municipiului, preoţi şi credincioşi de la toate parohiile din oraş şi din împrejurimi la săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti. Au fost prezenţi Prea Sfinţia Sa Lucian, episcopul Caransebeşului, 30 de preoţi şi trei diaconi, precum şi mulţime de credincioşi ce au înfruntat soarele dogoritor. Nu au lipsit oficialităţi ale urbei, adică primarul Mihai Stepanescu (aflat la prima lui experienţă de acest fel), preşedintele Consiliului Judeţean Sorin Frunzăverde, miniştrii secretari de stat, parlamentari, consilieri locali şi judeţeni, presă scrisă, de radio sau televiziune.
Bucuria a fost şi mai mare pentru că între preoţii slujitori s-a aflat şi părintele IOAN BUN. Zic că a fost bucurie mai mare, pentru că părintele Bun este preotul slujitor al Bisericii Ortodoxe Române din MICHERECHI – UNGARIA. Prezenţa cucerniciei sale nu a fost întâmplătoare pentru că parohia din Micherechi este în relaţie de bună frăţietate cu parohia din Govândari, precum şi cu parohia din Toracu Mare –Serbia, deoarece cei trei preoţi-parohi, Ioan Bun (din Ungaria), prot. Petru Drăghicescu (din Serbia) şi Petru Berbentia (din Reşiţa) au stabilit o „trilaterală ortodoxă” pe partea de vest a ţării. În baza acestei legături frăţeşti, preoţii şi credincioşii celor trei parohii ROMÂNEŞTI găsesc momente de întâlnire şi împreună rugăciune la marile sărbători sau evenimente ale comunităţilor lor.
Astfel, la Biserica din Govândari, încă din seara zilei de 28 iunie s-a săvârşit Vecernia cu litie de către pr. Ioan Bun şi pr. Petru Berbentia, iar la sfârşitul slujbei părintele Ioan a transmis salutul său din partea Episcopiei de Ghiula şi, bineînţeles din partea credincioşilor ortodocşi din Micherechi. Mai trebuie să amintesc aici – şi mă bucur să fac acest lucru – că prezenţa părintelui Bun a fost posibilă cu binecuvântarea Prea Sfinţiei Sale Siluan, episcopul românilor din Ungaria care sprijină dorinţa noastră de bună-frăţietate, cum şi faptul că Prea Sfinţia Sa Lucian, episcopul nostru susţine aceaşi dorinţă de cunoaştere şi bună înţelegere, oferindu-ne tot sprijinul pentru ceea ce facem întru cinstea şi mărirea lui Dumnezeu. Celor doi Păstori ai Bisericii Strămoşeşti, le mulţumim! Şi ne rugăm să putem face mai mult pentru românii de pretutindeni.
După seara zilei de înainte-prăznuire, a urmat Sfânta Liturghie arhierească din piaţa centrală a oraşului. Am fost din nou împreună în rugăciune şi slujire, muţumind lui Dumnezeu pentru toate şi ne-am împărtăşit din acelaşi Potir cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. Părintele Ioan Bun a exprimat în discuţia cu Prea Sfinţitul Lucian bucuria de a fi împreună şi speranţa că anul viitor, Dumnezeu ne va îngădui să îl avem în mijlocul nostru şi pe Prea Sfinţitul Siluan şi pe alţi ierarhi ai Biserici Ortodoxe Române, ca „bucuria să fie deplină”.
După o zi obositoare dar frumoasă, îmbărbătaţi de Hristos Domnul, părintele din Ungaria a plecat spre casa îndepărtată de peste frontierele omeneşti, dar atât de apropiată sufletului nostru, ducând cu sine binecuvântarea Prea Sfinţitului Lucian pentru credincioşii trăitori de cealaltă parte a fruntariilor.
Astfel, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, înfăţişaţi în icoane îmbrăţişându-se , ne-au oferit şi nouă prilejul să rostim: „Hristos în mijlocul nostru este şi va fi totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Reşiţa la 29 iunie 2008

PS Luciansfppgovandari_0002.JPGsfppgovandari_0007.JPG
sfppgovandari_0003.JPGsfppgovandari_0008.JPGsfppgovandari_0010.JPG
sfppgovandari_0011.JPGsfppgovandari_0009.JPGsfppgovandari_0004.JPG
sfppgovandari_0005.JPGPetru Berbentia, Ioan Bun, Matici Liubomir

Topice: Reportaje | Comments Off on APOSTOLII PETRU ŞI PAVEL, SFINŢII OCROTITORI AI REŞIŢEI

Comentarii închise.