Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Invitaţie la hram – Biserica din Albac – Olăneşti

de Andrada Victoria Diaconescu | Iulie 22, 2008

Biserica de lemn din AlbacBiserica lui Horea din Albac, cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” şi “Sf. Pantelimon”, din Olăneşti – Vâlcea va invită în ziua 27 iulie 2008 la Hramul Sfântului Pantelimon.

Parohul Emilian Grosenoiu şi ceilalţi doi slujitori ai Domnului – preoţi va aşteaptă cu mic cu mare la această sărbătoare religioasă, Sfântul Pantelimon fiind şi Sfântul staţiunilor, Sfântul vindecător de orice boală trupească sau sufletească, totodată patronul staţiunii Olăneşti.

Octavian Goga, poetul pătimirii noastre a scris o tulburatoare poezie poposind la Bisericuţa Moţilor, adânc impresionat de aceasta. Poezia, din care cei care au simtit şi simt şi trăiesc româneşte prezintă în profunzimea ei versurile:

“Bisericuţa din Albac,
Tu eşti al vremurilor semn,
Tot binele nostru plâns sărac
E-nchis în trupul tău de lemn… ”

Biserica a fost cladită, din evlavia creştină şi prin contribuţia ţăranilor români din satul Albac – Munţii Apuseni, în anul 1746. Horea, conducătorul revoluţiei din Transilvania (octombrie – noiembrie 1784), era de loc din Arada, un cătun al Albacului şi în această Biserică va fi bughisit Horea primele slove şi le va fi desluşit înţelesul din paginile vechilor ceasloave scrise cu litere chirilice, aici s-a rugat împreună cu ortacii săi, în ceasurile grele ale vieţii.

În urma înfrăţirii locuitorilor Albacului cu cei ai Olăneştiului, Biserica lui Horea a fost dăruita olăneştenilor, în semn de preţuire şi mutata aici.

Şi în acest an, locuitori ai Albacului vor sosi la Sfânta Sărbătoare a Sfăntului Pantelimon.

Topice: Reportaje | 1 Comentariu »

Un răspuns to “Invitaţie la hram – Biserica din Albac – Olăneşti”

 1. Pr.Baies Octavian spune:
  29 Iulie 2008 la 11:01

  Stimata D-soara Andrada

  Iata am raspuns “Invitatiei” pe care ai lansat-o in data de 22 iulie s.c. de a fi prezenti la Olanesti la Hramul “Bisericutei din Albac”.

  Eram cu o parte din corul de fete “Simbol” si cativa pelerini, in anuala excursie – turneu pe la locurile noastre sfinte din Tara. La Episcopia de Ramnic am fost primiti de catre Prea Sfintitul Gherasim. Fetele i-au oferit ce au ele mai de prêt : glasurile lor, intrepretand un minunat program religios si patriotic. Acesta a fost momentul in care parintelui vicar Emilian i-a venit idea de a invita corul la Hramul de la Olanesti.

  Nu vom inceta niciodata a multumi Bunului Dumnezeu si parintelui vicar pentru acest dar minunat facut acestor adolescente.

  Atunci, acolo am realizat ca asa cum Dumnezeu este pretutindeni, asa si romsanismul este prezent peste tot in Tara. Noi cei de la Poarta Apusenilor, acest sanctuar romanesc mustind a istorie insangerata, am gasit intre dealurile pline de frumusete si farmec si daruite de Tatal Ceresc cu puteri tamaduitoare, crampei din Tara Motilor : venerabila biserica din inima Apusenilor.
  Bisericuta din Albac “Atatea rugaciuni cuprinzi / Sub vechiul tau tavan de grinzi”
  Da, sub secularul “tau tavan de grinzi” , in prezenta unui mare numar de credinciosi din toata tara, fetele din corul “Simbol” dat-au slava Divinitatii prin glasurile lor unite cu ale celor prezenti, cantand Sfanta Liturghie.

  Tot poetul Goga spunea : “… ostenit-acum / De zile rele cate-au fost, / Batrana te-ai pornit la drum / Sa-ti deie fratii adapost”

  Da, fratii ti-au oferit adapost si ocrotire, iar tu Bisericuta din Albac le-ai darut frumusete si prestanta Olanestiului, mireasma de istorie involburata, ai adus aici spiritual lui Horea, nume cu ampla rezonanta in sufletele romanilor, ca un luceafar de dimineata prevestitor de zi frumoasa.

  Te-am vazut pentru prima data si te-am gasit vesela, in strai de sarbatoare cu Tricolorul la catarg, navigand semet prin veacuri carmutita de “timonier” devotat si credincior, Parintele vicar de Ramnic Emilian Grosenoiu.

  Octavian Goga spunea : “Ramai aici, fa-ti un popas / Fii sfetnic bun din veac nin veac…” Ai ramas dar nu pentru “un popas” ci pentru vesnicie si vei fi din veac in veac un sfetnic bun Bisericuta din Albac—Olanesti.

  Pr. Octavian Baies, coordonatorul corului “Simbol”din Turda