Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Fântânele

de Ionel Curcan | August 15, 2008

Turnul bisericiiVedere spre altarSatul Fântânele, situat între râul Suceava şi râul Siret, pe un platou îşi trage numele de la multele fântâni, ce au fost la baza platoului. La acele fântâni se adăpau vitele moşierului, ale familiei Cănănău, stăpană peste întinsele terenuri pline cu adăposturi pentru vite. Vechimea satului este stabilită undeva înaintea anului 1700, deoarece alături de actuala biserică, spre sud se distinge locul unei foste biserici şi dăinuie încă vechea sfântă masă, din cărămidă şi pământ, a acelei biserici. Locuitori acestui sat erau toţi argaţi şi muncitori la moşia boierilor. Azi satul Fântânele număra 271 de familii cu 933 de suflete.

Monumentul eroilorMonumentul eroilorActuala biserică a fost începutǎ a se zidi în anul 1791 de către Safta Cănănău. Biserica este construită pe temelie de piatră, pe cărămidă şi a fost acoperită până in anul 1927 cu draniţă , iar de atunci cu tablă zincată. Este în formă de cruce cu braţele S-E-N semirotunde, cu câte două contraforturi pe ambele părti cu ocniţe alăturate, de jur imprejur, pentru zugrăvit icoane la inălţimea de 7 m , cu două brâie liniare în relief, late de 20 cm, la câte 4 m fiecare şi turn pe pridvor. Pereţi biserici sunt înalţi de 9 m, turnul de 20 m şi acoperişul turnului – în formă de pară – împreună cu crucea, înaltă de 14 m. Lungimea biserici este de 26 m, lăţimea de 8 m , iar zidul de 1 m . Este o biserică monumentală şi domină Alee în curtea bisericiiVedere din turnvalea Sucevei şi a Siretului pe distanţa de 20 km , interiorul este format din pridvor de 5/6 m, boltit semicilindric, pronaos de 5/6 m , cu calotă semisferică, perete despărtitor de naos, cu trei arcade, sprijinit pe doi stâlpi masivi, rotunzi, naosul de 10/6 m cu boltă semicilindrică şi calotă semisferică pictată, cu două obside de 2/3 m pentru străini şi altarul în formă de semicerc, cu calotă ogivală, sprijinită pe arcul despărţitor de naos, de 4/6 m . Obiecte importante în interior se pot socoti icoanele şi întreaga catapeteasmă, cât şi o cruce de argint ce are în mijlocul ei, lemn sculptat cu o mare măestrie o cruce mică pentru binecuvântare. Amândoua aceste cruci se află pe sfânta masă, sfântul potir, discul şi steluţa, sunt toate din argint.

Detaliu catapeteasmăIcoanăCa preoti slujitori la această biserica, cunoscuţi din spusele oamenilor bătrâni, sunt următorii: pr. Andrieş; pr. Costache Ioniţă; pr. Iov Tiulescu; pr. Gheorghe Tiulescu; pr. Costache Tibulca; pr. Iordache Tibulca; pr. Costache Gabor; pr. Dumitru Gabor; pr. Alexandru Ştefănescu; pr. Grigore Alecu; pr. Vasile Hutupaş; pr. Vlad Grigoraş; pr. Gheorghe Gorcea; pr. Sahleanu; etc.

Situl bisericii se paote găsi la adresa bisericiortodoxe.page.tl/Biserica-Adormirea-Maicii-Domnului-din-Fantanele.htm

Topice: Descrieri | Comments Off on Biserica Adormirea Maicii Domnului din Fântânele

Comentarii închise.