Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

BISERICA ÎN VACANŢĂ?

de Petru Berbentia | August 31, 2008

“Învaţă pe copil calea pe care  trebuie  să o urmeze,
şi când  va îmbătrâni, nu se va abate  de la ea”
(Proverbe 22,6)  
                                                            
E vremea pe care toţi o aşteptăm. Cald, plăcut, cu mai puţine griji. E vacanţă!  Copii se bucură: gata cu trezirea de dimineaţă, gata cu stresul mersului la şcoală, gata cu grijile până la toamnă  – pentru cei ce şi-au făcut griji! E vara şi e vacanţă!
Până aici toate bune, dar mă chinuie o întrebare: intră şi credinţa în vacanţă?
Mă gândesc în aceste clipe la copiii ce vin la Biserică, la tinerii ce-şi caută li-niştea sufletului în liniştea Sfântului Locaş, la elevii sau studenţii ce şi-au făcut un bun obicei : zilnic să treacă prin Biserică. Să treacă şi să se roage pentru sănătate, pentru întărire şi luminare a minţii.
Cât de prezenţi au fost şi la ce să ne aşteptăm în aceste zile de vară?
Mântuitorul Iisus Hristos a îndemnat odinioară: “ Lăsaţi copiii să vină la Mine…!” şi mă gândesc cu durere că această chemare a fost respinsă de generaţiile ce azi sunt mature şi uneori, chiar neînţeleasă de generaţiile mai tinere. Au fost vremi când chemarea lui Hristos se lovea de programul politrucilor şcolii, ce hotărau desfăşurarea oricărei activităţi şcolare – numai să fie Duminica de la 10 la 12 – iar părinţii plecau capul şi acceptau de frică sau poate din comoditate.
Nu pot uita minunatele nopţi ale Învierii anilor ‘80, minunate până în momentul în care erau deranjate de discotecile organizate în timpul slujbelor, lângă Biserică, de oameni ce-şi vindeau sufletul ca să-şi păstreze scaunul. Şi aceasta ar fi cea mai simplă scuză şi presupunere, pentru că dacă o făceau mânaţi de “conştinţă”, atunci erau de plâns!
Dar toate au trecut şi am întâlnit reversul: copii ce descopereau tainele credinţei de la preoţi ce predau  “Religia” în şcolile de la sate şi de la oraşe, în primii ani după iarna în care tot nişte tineri cântau fără frică: ”Cu noi este Dumnezeu..!” Am  văzut  copii  ce-şi  aduceau  părinţii   de  mână  la Biserică şi părinţi ce au descoperit pe Dumnezeu prin copiii lor, copii ce nu se sfiau să cânte colinde pe stradă şi în biserici, să se roage şi să înveţe. Să înveţe la şcoală sau în Biserică şi să ducă mai departe credinţa cea adevărată.    
Dar responsabilitatea educaţiei religioase nu este apanajul exclusiv al şcolii, ştiut fiind faptul că prima şcoală este familia. Dacă copiii noştri nu vor învăţa de la noi şi nu vor prelua moştenirea noastră creştină-ortodoxă, atunci va fi vai de societatea pe care ei o vor clădi şi în care vor trăi. Nici un copil nu ar trebui crescut fără să fie luminat de Lumina lui Hristos, de Cuvântul Divin, pentru că oricât de multă ar fi educaţia, ea nu este completă fără “teama de Dumnezeu”, numită în cărţile sfinte şi “începutul înţelepciunii”.  
Trebuie să acceptăm că toate şcolile şi mulţimea manualelor ne pregătesc doar pentru viaţa aceasta, pe când Sfânta Scriptură şi Biserica ne pregăteşte pentru veşnicie.  Între un învăţat plin de diplome dar fără Biblie şi un om simplu dar următor al cuvintelor Sfintei Scripturi, sigur Dumnezeu l-ar alege pe ultimul, pentru că acela are “un paşaport pentru eternitate”. Şi cât de fericit ar fi Domnul dacă şi cei învăţaţi L-ar căuta, şi cei neinstruiţi ar căuta şcoala şi învăţătura!
Astăzi copii sunt mai învăţaţi, dar oare sunt şi mai educaţi? Din cauza progresului ştinţific actual, fiecare suntem ignoranţi într-un domeniu sau în altul. Poate că nu ăsta este lucrul cel mai tragic. Tragic este dacă nu vrem să ieşim din ignoranţa în problemele sufleteşti, pentru că Mântuitorul însuşi a spus: “ Căci ce ar folosi omului să câştige toată lumea, dacă şi-ar pierde sufletul ?” (Matei 16,26).
De aceea spun:  e vacanţă, dar nu şi pentru credincioşi. Credinţa nu poate intra în vacanţă. Iar dacă copiii pleacă pe la bunici, să nu uite că şi acolo este Biserică şi că în fiecare zi a vacanţei trebuie să asculte şi să facă lucruri bune. Şi la toamnă când se întorc să simtă că nu au pierdut o vară ci au fost la fel de buni creştini.

Topice: Meditaţii | Comments Off on BISERICA ÎN VACANŢĂ?

Comentarii închise.