Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Medicii avertizează: Aparatura electronică distruge sănătatea

de admin | August 7, 2008

Telefoanele mobile, aparatura de birou, iPod-urile la care ascultăm muzică, toate acestea afectează în mod negativ corpul uman, conform ultimelor studii. Chiar dacă în cazul multor aparate, efectele nocive nu sunt foarte cunoscute, medicii avertizează că, de exemplu, ascultarea muzicii într-un mod excesiv cu ajutorul căştilor (la mp3 playere, mp4 playere, iPod-uri) duce, în timp, la pierderea auzului.
Aceste dispozitive au capacitatea de a reda sunetul la 105-120 de decibeli (cât un concert rock sau decolarea unui avion). Dacă cineva ascultă zilnic muzică la această intensitate, timp de o oră, atunci cu siguranţă va surzi, susţin cercetătorii de la Universitatea din Northwesterna. Specialiştii recomandă să se respecte anumite reguli pentru ca problemele de sănătate să poată fi evitate. În primul rând, dispozitivele de redare a muzicii prin căşti nu ar trebui să fie folosite mai mult de 60 de minute pe zi. Apoi, muzica ar trebui ascultată la un volum cu 60% mai mic decât capacitatea maximă a aparatului.
Având în vedere că, până în prezent, s-au vândut peste 20 de milioane de exemplare de iPod-uri, medicii au încercat să descopere şi alte efecte negative ale folosirii acestor electronice. Un studiu american, efectuat pe 100 de oameni cu pacemakere (aparate electrice care stimulează ritmul cardiac anormal; stimulatoare cardiace), a arătat că iPod-ul interferează cu aceste dispozitive. Dacă un iPod este ţinut la câţiva centimetri de piept, mai mult de 5 secunde, în 50% dintre cazuri vor apărea interferenţe. La fel de nocive sunt şi aparatele de la birou. Este demonstrat că, în aerul din jurul imprimantei, nivelul particulelor toxice este de 5 ori mai mare decât lângă o autostradă. Cele mai nocive sunt imprimantele de la birou care funcţionează cu ajutorul laserului, pentru că eliberează în aer particule mici din tuşul cu care imprimă. Cei care inspiră timp îndelungat aceste particule mici de tuş riscă să sufere de
boli de inimă, boli respiratorii sau cancer.
Numărul mare de aparate electronice a dus la apariţia unui nou tip de poluare, şi anume poluarea electrică. Cantitatea mare de electricitate face ca în aer să îşi facă apariţia undele electromagnetice. Aceste unde ajută microbii şi bacteriile din aer să se fixeze mult mai bine în ţesutul pulmonar. Ceea ce ne face mult mai predispuşi la infecţii. În plus, s-a dovedit că poluarea electrică este responsabilă pentru faptul că femeile se simt obosite şi, uneori, pentru creşterea în greutate. Undele electromagnetice duc la oboseală cronică, insomnii şi depresie. Pentru a evita această poluare electrică, atunci când un aparat nu este folosit, este recomandată scoaterea lui din priză.
De asemenea, este cunoscut faptul că tastatura şi mouse-ul sunt locuri ideale pentru înmulţirea bacteriilor. Pe o tastatură, bacteriile nocive corpului uman supravieţuiesc de la două ore până la o zi, iar în acest timp se înmulţesc, arată un studiu efectuat la Spitalul Northwestern din Chicago. Cele mai comune bacterii care se găsesc pe tastatură pot produce infecţii abdominale, infecţii ale pielii, tract urinar şi infecţii la nivelul sângelui.

Topice: Diverse | Comments Off on Medicii avertizează: Aparatura electronică distruge sănătatea

Comentarii închise.