Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

LA RAPORT ÎN FAŢA LUI DUMNEZEU

de Petru Berbentia | Septembrie 18, 2008

(sau ce facem noi pentru ca “toţi să fie una?”)
Amintiri înainte de o nouă călătorie

    În perioada 31 Mai – 8 iunie 2006, la invitaţia Forumului Democratic al germanilor din Banatul de munte, în speţă al Domnului Erwin Iosef Ţigla, preşedintele acestui important for, am fost prezent – cu binecuvântarea Ierarhului meu, Prea Sfinţitul LUCIAN, Episcopul Caransebeşului, – la câteva întâlniri interesante în Austria.
    Pentru început am vernisat o expoziţie de Icoane Ortodoxe la Gleisdorf, ( locul de baştină a multor germani din Banatul nostru montan), icoane ale Doamnei Maria Tudur, care de mulţi ani expune icoane ortodoxe în multe ţări din centrul şi vestul Europei.
    Am mers apoi la “Casa Europei“ din Neumarkt unde am participat la  ”Cel de-al 39-lea Seminar internaţional privind problematica minorităţilor din Casa Europei” şi am cunoscut câteva grupuri etnice extrem de interesante. M-a impresionat comunitatea “Ţimbrilor” ( Cimbrii – în italiană), un grup etnic extrem de mic, venit din Danemarca în sec. I d.Hr., trecut prin filiera germană şi stabilit în şapte comune din Tirolul de Sud din Italia, cu multe sute de ani înainte de vremurile noastre.  Limba lor, dansurile, legăturile religioase teribile ce le-am observat, m-au impresionat. La fel cum mi s-a părut interesantă şi prezenţa unui grup mic de rromi din Mohaci – Ungaria, a căror probleme au fost discutate la acelaşi seminar şi care ne-au delectat cu muzica lor.
    După vizite pe la biserici şi mânăstiri din provincia Carithia, după vernisarea unei expoziţii de ouă încondeiate ( evident că din România), am participat în localitatea montană Bad Mittendorf la întâlnirea anuală a germanilor plecaţi ( emigraţi) din Banatul de Munte ( întâlnirea de 25 de ani), şi la “Liturghia de argint”- adică 25 de ani se slujire– a prietenului nostru Nikolaus Marcu, preot catolic din Augsburg.
    Prezenţa mea în lumea catolică nu s-a încheiat aici, pentru că am fost prezent la Maribor, în Slovenia, la “Cea de-a XI-a triplă întâlnire a Steiermarkului”.
     Şi am mai participat la serbarea de sfârşit de an a şcolii germane din Margburg ( Maribor), unde grupul de dansatori “ Enzian” al F.D.G. din Reşiţa au prezentat un program atractiv şi interesant, în prezenţa unor delegaţii din Germania şi Austria.
   Toate aceste acţiuni au fost desfăşurate cu sprijinul Domnului prof. Universitar dr. Reinhold Reimann din Graz.
   În ultima zi a şederii noastre am participat la o întâlnire cu o parte din elevii şcolii din Feldbach, elevi premiaţi pentru participarea la concursul “Copii desenează ţinutul natal”, iniţiat de cei din Reşiţa.   Ziua
s-a încheiat cu întâlnirea cu oficialităţile oraşului Graz la festivităţile Asociaţiei Culturale “Sudmark”.
    Joi 8 iunie a fost ziua despărţirii de prietenii din Austria şi a întoarcerii acasă.
    Acum trag linie şi socotesc ! A fost o călătorie interesantă şi plină de învăţăminte. Am văzut cum oamenii pot muncii pentru punerea în practică a unei idei: cea de unitate europeană, muncă la care se înhamă şi minorităţile.
   Participând la  două Liturghii catolice, am constatat că din partea lor există deschidere pentru împreună-rugăciune, deoarece atât eu cât şi Dl. Makay Botond, păstorul Bisericii Reformate din Reşiţa, am putut să intervenim cu rugăciuni sau cântări specifice bisericilor noastre.
    Şi am mai constatat ceva: că în tot ce întreprinzi trebuie să fii organizat şi să ai ajutoare de nădejde. Lucru pe care ni-l propunem şi noi în activităţile ce le vom desfăşura în viitor.
   În concluzie, nu m-am simţit  nici o clipă nedorit sau mai puţin european, ci am simţit că şi eu am făcut ceva pentru Dumnezeu şi pentru cunoaşterea Bisericii noastre şi a tezaurului ei.
    Asta pot raporta lui Dumnezeu!

Topice: Reportaje | Comments Off on LA RAPORT ÎN FAŢA LUI DUMNEZEU

Comentarii închise.