Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Manifestări culturale la Vaslui

de Ionuţ Jercan | Octombrie 5, 2008

 Manifestări culturale la Biblioteca Judeţeană Nicolae Milescu Spătarul – Vaslui 

Ziua Mondială a Patrimoniului la Biblioteca Judeţeană Vaslui

Biblioteca judeţeană “Nicolae Milescu Spătarul” din Vaslui a marcat  Ziua  Mondială a Patrimoniului (20 septembrie) prin lansarea cărţii “Monumente istorice din judeţul Vaslui: Biserici şi mănăstiri din Eparhia Huşilor”, scrisa de prof. Maria Popa, editată de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional al Judeţului Vaslui, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Cultelor.

Autoarea marturiseşte că: “Monumentele istorice, fie ele situri arheologice din diferite epoci şi urme ale unor construcţii medievale, fie biserici de lemn şi piatra, clădiri cu o vechime şi o valoare arhitecturală deosebită, sunt, toate la un loc, una din comorile cele mai de preţ ale Vasluiului de astăzi”.

În această idee, prin cartea Mariei Popa se realizează popularizarea accesibilă, atât publicului larg, cât şi specialiştilor şi promovarea bisericilor şi mănăstirilor din judeţul Vaslui ca puncte de atracţie turistică. Lucrarea este o prezentare selectivă a celor mai reprezentative mărturii de arhitectură şi spiritualitate ortodoxă din Eparhia Huşilor. O pondere însemnată o au bisericile de lemn, adevărate tezaure de civilizaţie tehnică şi exprimare artistică, înscriindu-se prin notele lor personale în aria naţionala şi europeana de valori. Din păcate, multe dintre acestea se afla într-o stare deplorabilă. Cartea lansată, se vrea a fi un SOS, pentru conştientizarea şi sensibilizarea factorilor de decizie în vederea iniţierii unor proiecte de salvare a acestor valori spirituale.

Ziua Mondială a Turismului la Biblioteca Judeţeană Vaslui

Cu prilejul Zilei Mondiale a Turismul (27 septembrie), în Sala de lectura a Bibliotecii Judeţene “Nicolae Milescu Spătarul” a avut loc Dezbaterea publică: “Turismul ecumenic – O şansă pentru judeţul Vaslui”, organizată de Consiliul Judeţean Vaslui. Acţiunea face parte din ansamblul activităţilor proiectului “Itinerarii cultural-religioase: Vaslui-Hânceşti-Leova” finantat de Uniuniea Europeană, prin Programul de Vecinătate Romania – Moldova 2004-2006, Phare CBC 2004, care are ca obiectiv reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de informare şi acces, în vederea reintroducerii în circuitul turistic a obiectivelor cultural religioase din zona transfrontaliera Vaslui-Hânceşti-Leova. Prin această activitate s-a urmărit promovarea proiectului şi rezultatele acestuia, precum şi stimularea implicării liderilor de opinie şi a factorilor responsabili în valorificarea potenţialului turistic local.

În cadrul dezbaterii s-au prezentat comunicarile:
1. Oportunităţi de dezvoltare a turismului în judeţul Vaslui.
2. Valori de patrimoniu ale judeţului Vaslui.
3. Prezentarea ghidului turistic: “Itinerarii cultural-religioase: Vaslui-Hânceşti-Leova”. Lucrarea este realizată în limbile romna, engleză, franceză şi cuprinde descrieri şi imagini ale celor mai reprezentative biserici şi mănăstiri din Eparhia Huşilor, precum şi din raioanele Hânceşti şi Leova din Republica Moldova, care pot constitui puncte de atracţie turistică.
4. Prezentarea portalului www.vaslui-turism.ro în sprijinul celor care doresc să se informeze de la distanţă cu privire la potenţialul turistic cultural religios al zonei implicate în proiect.

De asemenea participanţii au vizitat o interesanta expoziţie de carte: “Turismul românesc şi turismul internaţional”.

Topice: Diverse | Comments Off on Manifestări culturale la Vaslui

Comentarii închise.