Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

60 de ani de naţionalizare

de admin | Decembrie 30, 2008

Participanţii la comemorareLa Colegiul Reformat din Cluj-Napoca, s-au comemorat cei 60 de ani ce au trecut de la naţionalizarea din 1948 într-un cadru impresionant.

Colegiul în cei 450 de ani de existenţă a fost unul din bastioanele învăţământului reformat din Ardeal. A fost acel atelier al ştiinţei şi al milosteniei în care au fost educaţi, mari înaintaşi ai comunităţii maghiare şi ai bisericii reformate. Acest trecut glorios a curmat brusc de dicatura comunistă, care nu numai că a desfiinţat învăţământul reformat, dar a şi confiscat clădirile colegiului. Cu ocazia acestei comemorări s-a invetariat şi s-a reamintit tot ce a pierdut, şcoala, biserica şi comunitatea maghiară din cauza naţionalizării.

La comemorarea ce a avut loc în sala festivă a Colegiului Reformat, preotul Gede Csongor, fost elev al colegiului, a oficiat o mică slujbă religioasă. În continuare domnul director dr. Székely Árpád, ia salutat pe toţi participanţii şi invitaţii, iar mai apoi împreună cu domnul consilier, pe probleme de educaţie al episopiei, Kató Levente ia premiat pe câştigătorii olimpiadelor naţionale religioase ecumenice, atât elevi cât şi profesori.

După premiere domnul economist Somai József a ţinut o prelegere despre legea reformei şcolare din 3 august 1948, urmat de domnul Kovács Tibor, preot şcolar, cu prelegerea pe tema Bisrerica şi Naţionalizarea. În continuarea discursului domnului Kolozsvári József, crecetător specializat în istoria şcolilor, pe tema Naţionalizare la Colegiu Reformat din Cluj-Napoca, auditorul a putut viziona un film documentar despre domnul Uray Zoltán, biolog, fost elev al colegiului.

Doamna profesoară Racz MelidaPunctul culminant al serii a fost premierea doamnei Rácz Melinda, profesoară a colegiului. În discursul său, Excelenţa sa Pap Géza, episcop reformat, a evidenţiat că elevi doamnei profesoare, de limba maghiară, au căştigat nenumărate premii la nivel naţional şi regional. Prin munca exemplară desfăşurată până acum în cadrul colegiului merită cu prisosinţă distincţia acordată de Episcopia Reformata din Ardeal, care pe lângă diplome a însemnat şi un premiu de 5000 de lei.

Excelenţa sa Pap GezaDupă programul de cîntece oferit de corul colegiului a avut loc cel mai emoţionant moment al întrunirii, atunci când Excelenţa sa, episcopul Pap Géza împreună cu toţi elevii, profesorii şi invitaţii prezenţi s-au rugat pentru retrocedarea clădirii noi a colegiului.

Comemorarea organizată la Colegiu Reformat din Cluj-Napoca s-a încheiat cu intonarea psalmului 90 şi cu o binecuvântare.

Somogyi Botond, 2008-11-28
Sursă: Hírvivő   www.Reformatus.ro
traducere: Losonczy Alexandru

Topice: Reportaje | Comments Off on 60 de ani de naţionalizare

Comentarii închise.