Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Mănăstirea Vlădiceni

de Losonczy Alexandru | Decembrie 29, 2008

Pe drumul “Hoţilor”, ce leagă Buciumul de Tomeşti, dealungul căii ferate ce duce în Basarabia, undeva în afara oraşului, într-un loc retras, la poalele dealurilor se află Mănăstirea Vlădiceni. În acestă poină, conform tradiţiei locale, cu vreo 600 de ani în urmă, mai exact în 1415, domnitorul Alexandru cel Bun şi mitropolitul Iasif Muşat au întâmpinat alaiul ce ducea moaştele Sfântului Mare Mucenic Ioan din Trapezunt de la Cetatea Albă către Suceava. De atunci locul se cheamă “Poiana Vlădicăi”, iar după câţiva ani s-a ridicat un schit aici.

Prima biserică a schitului a fost înălţată între 1908-1910 de câţiva călugări întru cinstirea Sfinţilor Apostol şi Evanghelist Ioan, dar 8 ani mai târziu, în timpul războiului, biserica a fost distrusă în întregime în urma unei explozii la un depozit de muniţie din apropiere.

După război, între anii 1923-1928, arhimandritul Epifanie Demetrescu împreună cu câţiva călugări atoniţi construiesc o a doua biserică, care a fost grav avariată la cutremurul din 1940 şi în timpul războiului din 1941-1945 şi renovată în 1957 şi 1959. În anii comunismului a “suferit” ca majoritatea instituţiilor bisericeşti, clădirile anexă, chiliile au fost preluate de C.A.P., biserica a fost arondată parohiei Tomeşti, nu se mai oficiau slujbe, mai apoi a a juns chiar depozit, iar în final a fost abandonat şi s-a dărâmat în întregime.

În anii de au urmat lui 1989, prin grija P.S. Calinic Botoşăneanu şi a I.P.S. Daniel s-a reînfiinţat mănăstirea, s-a construit la început un paraclis cu hramul Sfântului Prorooc Ilie Tesviteanu, iar mai apoi pe locul celei construite de călugării atonţi, s-a ridicat o frumoasă biserică în stilul bisericilor lui Ştefan cel Mare.

Vedere panoramicăVedere panoramicăVedere prin poartă
Vedere de ansambluVedere spre altarVedere de ansamblu
TurlaVedere din lateralMormântul fostului stareţ
Vedere din faţăPeretele sudicFaţada
FântânăIntrareaVedere de ansamblu
ColoaneFrescăColoane
FrescăFrescăFrescă
FrescăInteriorFrescă
ColoaneInteriorColoane
Turnul clopotniţăVedere din lateralVedere cu flori
Paraclisul Sf IlieVedere din lateralParaclisul Sf Ilie
TroităVedere panoramicăPoarta principală

Bibliografie:
ro.Wikipedia.org

Topice: Descrieri | Comments Off on Mănăstirea Vlădiceni

Comentarii închise.