Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Biserica Sfântul Nicolae Copou

de Losonczy Alexandru | Ianuarie 12, 2009

Sus pe dealul Copoului, la bulevard dar în acelaşi timp ascunsă de copaci, se “ascunde” frumoasa biserică, construită în stil tradiţional moldovenesc cu hramul Sfântul Nicolae.

Iniţiativa ridicării unei biserici în partea de nord a oraşului a apărut după anul 1934, când se contura noul cartier din dealul Copoului. Marele istoric Nicolae Iorga, venit la Iaşi în primăvara lui 1937 pentru a participa la congresul Ligii pentru unitatea culturală a tuturor românilor, se alătura cu entuziasm iniţiativei, devenind unul din ctitorii noului locaş. Ctitorul principal al bisericii este părintele Manole Petru.

Lucrările de construcţie au început în 1937 şi s-au încheiat în 1943, biserica fiind sfinţită în acelaşi an, la 16 aprilie, Duminica Floriilor, de către mitropolitul Irineu Mihălcescu.

Din punct de vedere arhitectonic, Biserica Sfântul Nicolae din Copou se încadrează, în mare parte, în stilul tradiţional moldovenesc, dar şi cu unele elemente moderne.

Pictura murală în frescă este executată de pictorul Vasile Pascu, între anii 1962-1965. Catapeteasma bisericii şi icoanele ce o împodobesc au fost pictate de către pictorul Corneliu Baba. Între anii 1993 şi 1995, arcadele exterioare ale bisericii au fost şi ele îmbrăcate cu picturi deosebit de frumoase de D. Gavrilean.

Biserica Sfântul Nicolae din Copou se afla într-o stare bună de conservare. În aceasta s-au efectuat lucrări de restaurare şi consolidare după cutremurele din anii 1977, 1986 şi 1990. Alături de biserică s-a construit o clopotniţă, o capelă pentru morţi şi un loc de aprins lumânări.

După cum spunea I.P.S Daniel, Mitropolitul Moldovei şi al bucovinei, “biserica (…) este deosebită pentru că face parte din bisericile de aur ale Iaşului. Este pictată atât în interior, cât şi în exterior, având picturi ale unor aleşi maieştri din ţara noastră. Biserica Sfântul Nicolae din dealul Copoului face trecerea de la bisericile istorice ale Iaşului la cele noi”

BisericaBisericaBiserica
Vedere de ansambluBisericaBiserica
BisericaBisericaBiserica noaptea
Biserica noapteaFaţada bisericii noapteaBiserica noaptea
TurlaParaclisTroiţă
Monumentul eroilorFlacăra eternăBustul lui Nicolae Iorga
ClopotniţaClopotniţaClopotniţa
PisaniaMozaic - Sf. NicolaeFrescă
FresceInteriorInterior
CatapeteasmaCatapeteasmaCatapeteasma
CatapeteasmaCatapeteasmaCatapeteasma
FrescăCatapeteasmaFresce

Topice: Descrieri | Comments Off on Biserica Sfântul Nicolae Copou

Comentarii închise.