Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Ţi-ai aranjat imaginea?

de Lucian Abalintoaiei | Martie 17, 2009

Ai auzit vreodată melodia cantată mai demult de Petre Alexandru, Ionel, Ionelule? Ionel e sfătuit să nu mai bea în ciuda eșecului trăit pentru că îl râd fetele… Mi se pare un element foarte important în viața oricărui om acela al imaginii pe care o are în sine dar și în exterior, în fața altora.

Sunt unii cărora nu le pasă după cum spun ei deloc de ce spun alții. Uneori ei spun adevărul: nu le pasă de ceilalți și se comportă ca atare. Alții însă bravează astfel doar cu sunetele ce le ies din gură, dar în realitate sunt sclavii ochilor ce îi privesc. Dar unora le pasă mult de cum sunt văzuți, prea mult poate. Atunci se închid adânc într-un întuneric puternic de interior de unde ies doar ca să fure și să zgârâie. Oare nu există un echilibru?

Un bătrân înțelept spunea unor tineri neexperimentați, dar ascultători, că omul ajunge cu greu la libertate, la libertatea aceea profundă care, trăită în mod real, dă naștere la acte care relaționează direct cu pacea, iubirea, dăruirea, simplitatea, respectul, sinceritatea…

Așadar spre ce trebuie să tind? Imaginea mea exterioară o fi importantă? Când și cât trebuie să muncesc a o construi și păstra?
Privindu-l pe Isus din Nazaret am observat cum la un moment dat el creștea în înțelepciune și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor. Mai târziu însă își făcut un bici pentru a atenționa pe cei care făceau din casa lui Dumnezeu o peșteră de tâlhari că nu e permis acest lucru stricându-și astfel imaginea în fața lor. Dar și în relația cu cei importanți, cu preoții și învățătorii legii, s-a comportat la fel: i-a biciuit prin atitudinile și cuvintele sale arătând că nu partea exterioară a paharului e importantă ci curățenia interioară. De altfel un lucru curat în interior va arăta fără să forțeze nota frumusețea și ordinea chiar și în exterior, dar putem constata că și invers e valabil.

Amintindu-mi că cele ascunse vor fi vestite de pe acoperișuri așa cum spune Sfânta Carte cred că parcursul nostru merită efortul de a fi dus cu bucurie și încredere! Merită! Asta înseamnă multă libertate, adevărata libertate care trăiește în adevăr și iubire… doar omul a primit pe pământ darul de a decide liber și conștient de sine!

Preluat de pe situl www.pacesibine.tk

Topice: Meditaţii | Comments Off on Ţi-ai aranjat imaginea?

Comentarii închise.