Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Bolniţa Iaşului – Biserica Sfântul Spiridon

de Losonczy Alexandru | Aprilie 21, 2009

În partea de sus a centrului oraşului, printe clădirile Spitalului Judeţean se înalţă eleganta Biserică Sfântul Spiridon. Biserca ce alină zilnic de peste 250 de ani suferinţele cel lor internaţi în clinicile spitalului sau a ale trecătorilor…

Biserica Sf. Spiridon din Iaşi a fost construită în 1747 – 1752 şi prezintă o compoziţie asemănatoare bisericii de la Mănăstirea Frumoasa; se resimt aici influenţe din stilul neogotic, dar şi influenţe ale neoclasicismului rusesc. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul Sf. Spiridon, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. A fost construită cu sprijinul boierului carturar Ştefan Bosie, căruia i s-au alăturat apoi hatmanul Vasile Ruset şi negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu. A fost reparată de mai multe ori; în 1804 a fost reconstruită din temelii, apoi au urmat reparaţiile din 1862, 1938, 1976, continuate cu cele din 1990, prin strădania preotului paroh Neculai Stoian. Turnul clopotniţei a fost construit în anul 1786, în forma culionului de papură pe care-l purta Sfântul Spiridon. Ctitorii au înfiinţat şi spitalul de pe langă biserică, primul din Iaşi, în anul 1757, sub domnia lui Constantin Racoviţă Voievod, cel care a emis hrisovul în acest scop. Lângă turnul clopotniţei se află cele doua cişmele cu inscripţii in limbile turcă, greacă si română, care atestă faptul că în anul 1765, în timpul domniei lui Grigore Alexandru Ghica al III-lea (ucis de turci în anul 1777), a fost adusă apa în oraş prin olane de lut ars.

În arhitectura bisericii predomină dreptunghiul în toate compartimentele. Interiorul are o navă centrală încadrată de nouă nave laterale de dimensiuni reduse. Pictura murală de pe pandantivele cupolei îi reprezintă pe cei patru evanghelişti. Cupola naosului este zugravită cu chipul Domnului Iisus Pantocrator şi altarul cu imaginea Sfintei Treimi. Imitaţia de marmură cu ornamentaţii din interior datează din anul 1863. Pictura catapetesmei a fost realizată, în aceeaşi perioadă cu biserica, de artistul Eustatie Altini. În 1863 catapeteasma a fost reparată şi poleită cu aur prin grija logofatului Dimitrie Ghica. Biserica posedă numeroase valori inestimabile: obiecte de cult din metale preţioase, veşminte arhiereşti, cărţi de cult ferecate în argint aurit şi cu reprezentative scene biblice executate în email, donate bisericii de către personalitaţi care au trecut pragul acestui sfânt lăcaş.

Bibliografie: ro.wikipedia.org

Turnul ClopotniţăBiserica - vedere din lateralTurnul Clopotniţă
Intrarea principalăTurnul ClopotniţăIntrarea principală
Printre ramuriIntrarea principalăBiserica - vedere din lateral
Turnul Clopotniţă - în reparaţieVedere de ansambluCişmea
InteriorInteriorInterior
Icoane şi inscripţieBalconulInterior
Pictură interioarăCupola turleiPictură interioară
Pictură interioarăCupola turleiPictură interioară
CatapeteasmaCatapeteasma - detaliuCatapeteasma
Uşile împărăteştiCatapeteasma
Tronuri arhiereştiAmvonulTronuri arhiereşti
CandelabruTavan pictatInscripţie
IcoanăIcoană de argintIcoană de argintIcoană
EpitafEpitaf - Coborârea de pe cruceEpitaf - Coborârea de pe cruce
CădelniţeObiecte de cultPiatră funerară - Constantin Matei Ghica
Fotografie vecheStampă vecheFotografie veche

Topice: Descrieri | Comments Off on Bolniţa Iaşului – Biserica Sfântul Spiridon

Comentarii închise.