Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Cort şi Casă cerească

de admin | Aprilie 12, 2009

Pastorală episcopală 

“Ştim, în adevăr, că, dacă se desface casa pămîntească a cortului nostru trupesc,
avem o clădire în cer de la Dumnezeu, o casă, care nu este făcută de mînă ci este vecinică.”
(2 Cor 5,1)

Fraţi Creştini!

Reményik Sándor în poezia sa “Discurs adevărat despre credinţa mea”, în cursul unei autoanalize dureroase îşi pune întrebarea: “Crezi în Înviere?”, iar răspunsul lui este: “Lăsaţi aceasta poveste trist-dulceagă. Dante a hoinarit prin cele trei tărâmuri de dincolo. Mie-mi ajunge şi poteca până la mormânt.” În preajama sărbătorilor de Paşti, fiecare om ce meditează sincer, se întâneşte şi el cu întrebarea Învierii, la care trebuie găsit un răspuns în liniştea sufletului. Bineînţeles, vestea biblică a învierii poate fi catalogată, ca fiind o poveste trist-dulceagă, şi să ajungi la concluzia că împreună cu viaţa pământeană totul se sfârşeşte: ni s-a dat o viaţă îngustă de la leagăn la coşciug, împănată cu bucurii şi tristeţi, să ne mulţumim cu atât, deoarece prin moarte totul se sfârşeşte. În contradicţie cu aceasta Apostolul Pavel în scrisoarea citată, ne asigură că Dumnezeu a pregătit mult mai multe pentru noi. În legătură cu întrebările despre viaţă şi moarte nu suntem obligaţi să ne bazăm numai de imaginaţia noastră născută din indoieli, deoarece Dumnezeu vrea şi ne face cadou cunoştinţe sigure. Ridică voalul, permiţându-ne să aruncăm o privire în adâncul marii taine. Ce putem afla din afirmaţiile Sale?

1. La început Apostolul Pavel ne vorbeşte despre viaţa noastră pământească, pe care o aseamănă  cu un cort. Cei cîţiva ani pe care Dumnezeu ni-a dat aici, îi petrecem într-un cort. Cortul, în lumea simbolurilor biblice, reprezintă temporalul, lucrurile fără bază, stricăciune. Abraham supunându-se cuvântului lui Dumnezeul, în drum spre ţara făgăduiţei “a locuit în corturi” (Evrei 11, 9-10). În Evanghelia după Ioan se pune ca Iisus şi-a făcut tabără (a stat în cort) printe noi. (Ioan 1,14). Viaţa noastră pe pământ este limitată, ştim în mod sigur, cortul se va destrăma odată şi odată şi va trebui să ne mutăm. Întrebarea este unde?

2. După acestea Apostolul Pavel se întoarce spre cele nevăzute şi vorbeşte despre viaţa de după moarte, pe care o numeşte şedere în casa din rai. Continuarea nu este argumentată de Apostolul Pavel, nu vrea să convingă pe nimeni de veridicitatea vieţii din rai, vorbeşte despre această viaţă în mod firesc ca despre ceva ce există în mod cert. Ne aduce la cunoştinţă că nici după moarte nu rămânem fără acoperiş, între cele două forme ale existenţei nu exista întrerupere: îmediat ce se sfârşeşte cea pământească, începe cea cerească din rai. Avem viaţă veşnică, dar nu dinncauză că avem un suflet nemuritor ci pentru că Dumenzeu ne-a dăruit nouă Viaţa. Noi nu avem viaţă de la noi putere, iar după moarte numai prin comuniunea cu Cristos aveam viaţă. Nu de aceia avem pentru că o merităm ci pentru că Cristos a pregătit în casa Tatălui un loc şi pentru noi (Ioan 14,1).

În opoziţie cu existenţa vremelnică din cort această locuinţă este veşnică . În comparaţie cu casele ridicate de mâna omului, aceasta nu este pământească ci cerească. Această casă, această viaţă este de la Dumnezeu: şi o primesc în dar toţi cei care cred în Cristos Înviat. 

Ştim că viaţa pământească de la leagăn la coşciug ne este dată de Dumnezeu, dar acest drum îngust spre mormânt, nu ne este suficient. Prin moarte nu se termină totul, deoarece Dumenzeu a pregătit mai multe pentru noi. Învierea lui Cristos este garanţia sigură a învierii noastre. Dacă viaţa pământească se sfârşeşte, dacă timpul petrecut în cort expiră, ne vom muta, deoarece Dumenzeu a pregătit pentru ai Lui o altă formă de existenţă. Prin Iisus ne-a făcut loc în casa Părintescă, unde după moarte putem trăi veşnic.

Aceasta este speranţa Învierii, bucuria Sărbătorilor Pascale!

Pap Géza,
Episcop al Eparhiei Reformate din Ardeal

Traducere Losonczy Alexandru

Topice: Predici | Comments Off on Cort şi Casă cerească

Comentarii închise.