Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Manifestul pentru patrimoniul istoric din judeţul Sibiu

de Radu Oltean | Aprilie 27, 2009

 Articol preluat de pe blog-ul autorului: art-historia.blogspot.com

Biserica din Velţ (com. Bazna) a colapsat in 2003. Foto: Mihai DragomirBiserica din Velţ

În iulie 2008 primarii din mai multe sate şi localităţi sibiene, majoritatea sate (foste) săsăşti, bogate în patrimoniu au semnat un manifest pe care vă recomand să îl citiţi mai jos. O iniţiativă cel puţin laudabilă, dacă nu de-a dreptul extraordinară pentru România.

Majoritatea imaginilor aparţin lui Peter Jacobi, un sas ce a bătut zeci de sate fotografiind dezastrul satelor germane…

Biserica din VermeşBiserica din Şemlacu Mic

Iată:

Manifestul pentru protejarea moştenirii arhitecturale a oraşelor şi satelor din regiunea Sibiu şi Târnava şi pentru promovarea turistică a acestora

Noi, primarii aleşi ai oraşelor şi comunelor din regiunea Sibiu şi Târnava, ne asumăm responsabilitatea în faţa cetăţenilor şi a electoratului de a face demersurile necesare pentru a conserva arhitectura istorică şi tradiţională conform cerintelor europene şi de a pune în valoare din punct de vedere turistic teritoriul cuprins în această charta, prin respectarea următoarelor măsuri în procesul de reabilitare a caselor tradiţionale:

Monumentul din Moardăş

* Culorile faţadelor: este important să se respecte culorile originale şi materialele tradiţionale folosite în vopsirea faţadelor. În aceste cazuri va fi permisă folosirea exclusivă a materialelor şi culorilor originale.

Şcoala din Cund

* Ferestrele şi obloanele: în procesul de restaurare sau înlocuire a celor vechi, va fi stipulată obligaţia respectării şi menţinerii designului şi materialelor originale (lemn).

Biserica WOLKENDO

* Acoperişuri: va fi permisă folosirea exclusivă a ţiglelor corespunzătoare formelor şi materialelor originale.

Biserica din Velţ

Un fond special va fi creat, acolo unde există posibilitatea, în fiecare sat şi comună pentru a acoperi diferenţa de cost dintre soluţiile care folosesc materiale de calitate scăzuta de tipul PVC pentru renovarea caselor, şi cele care folosesc materiale adecvate specificului acestor imobile.

Biserica din Filitelnic

Cerinţe similare vor fi specificate în ceea ce priveşte promovarea profesilor tradiţionale (originale), facilitând accesul cetăţenilor interesaţi la liste de meşteşugari care respectă arhitectura originală şi lucrează într-un mod adecvat.

<Biserica din Floreşti

Suntem de asemenea interesaţi de strategiile şi materialele de promovare ale potenţialului turistic din zona, pentru atragerea turistilor din toată Europa interesaţi de spaţii culturale şi locaţii istorice unde au fost păstrate tradiţiile şi moştenirea culturală. Susţinem promovarea infrastructurilor de cazare şi a mărcilor locale speciale pentru punerea în valoare a potenţialului existent şi crearea de oportunităţi de locuri de muncă, în aşa fel încât locuitorii să fie motivaţi să rămână în satele şi oraşele respective.

<Biserica din Teaca

Cu bună credinţă,

Klaus Iohannis, Primar al Municipiului Sibiu, jud. Sibiu
Palasan Mircea, Primar al comunei Buneşti, jud. Braşov
Stroian Toader, Primar al comunei Albeşti, jud. Mureş
Mosora Nicolae, Primar al comunei Daneş, jud. Mureş
Soaita Ovidiu, Primar al comunei Saschiz, jud. Mureş
Tosa Ioan, Primar al comunei Vânători, jud. Mureş
Moldovan Sergiu, Primar al comunei Aţel, jud. Sibiu
Feier Ioan, Primar al comunei Alma, jud. Sibiu
Klingeis Arnold, Primar al oraşului Avrig, jud. Sibiu
Grecu Marius, Primar al comunei Axente Sever, jud. Sibiu
Scumpu Lucian, Primar al comunei Bazna, jud. Sibiu
Ratiu Cornel, Primar al comunei Biertan, jud. Sibiu
Magheru Cristin, Primar al comunei Cârţa, jud. Sibiu
Magda Dorin, Primar al comunei Cârţişoara, jud. Sibiu
Visa Cornel, Primar al comunei Nocrich, jud. Sibiu
Bogdan Petru, Primar al comunei Râu Sadului, jud. Sibiu
Banciu Teodor,Primar al orasului Sălişte. Jud. Sibiu
Sorostinean Virgil, Primar al comunei Slimnic, jud. Sibiu
Pinte Ilie Avram, Primar al comunei Valea Viilor, jud. Sibiu
Krech Johann, Primar al oraşului Cisnădie, jud. Sibiu
Ioan Dorin Danesan, Primar al orasului Sighişoara, jud. Mureş”

Biserica din Drăuşeni

Toate aceste oraşe şi comune răspândite pe un teritoriu relativ mic au în comun, pe lângă tradiâia săsească, un bogat patrimoniu arhitectural şi unul natural. Potenţialul turistic e uriaş, din păcate foarte puţin speculat. Mai degrabă turiştii străini sunt mai interesaţi de zonă, românii (cu excepţii) încă necunoscând zona. (Vezi postul Saschiz). În anii socialistismului naţionalist aria de cultură săsească şi maghiară era totalmente nepromovată, lucru care s-a continuat serios şi dupa ’89. După plecarea masivă saşilor (1990-1995), un echilibru secular, care nu fusesese clătinat serios nici de deportările sovietice şi nici de cooperativizare, a fost distrus. Case, biserici, chiar sate întregi se prăbuşesc şi se ruinează mai ceva ca după năvala tătarilor. Un patrimoniu de valoare inestimabil, unic in Europa, dispare încet, încet. Oameni inimoşi, fundaţii, prinţi britanici, se mai chinuie să facă câte ceva, dar fără absolut nici un ajutor din partea Ministerului Culturii care ar trebui să demareze nişte programe naţionale de salvare a satelor şi zonelor naturale locuite odinioară de saşi. Vă puteti imagina cum ar fi arătat judeţul Sibiu dacă ar fi fost în Germania?

Biserica din Iacobeni

Staţi că nu am terminat…
Urmează continuarea apărută în presă pe 7 aprilie 2009:

«Niciun efect nu a avut manifestul semnat de 21 de primari din împrejurimile Sibiului şi de pe cursul Târnavei Mari “pentru protejarea moştenirii arhitecturale a oraşelor şi satelor şi pentru promovarea turistică a acestora”, într-un cadru solemn şi cu mari speranţe, acest manifest a fost semnat în iulie anul trecut. “Am trimis la Ministerul Culturii o scrisoare comună. Aceasta nu a mai primit niciun raspuns”, a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis, semnatar al acestui manifest.

Biserica din Teaca

Documentul denumit şi “charta” includea măreţe intenţii… Totodată, primarii se angajau să susţină mărcile locale, în ideea creării de locuri de muncă “în aşa fel încât locuitorii să fie motivaţi să rămână în satele şi oraşele respective”. În plus, primarii prezenţi au stabilit ca primul lucru pe care ar trebui să încerce să îl schimbe ar fi legea monumentelor istorice. Tentativă eşuată.»

Pam, Pam!!

Biserica din Dumitriţa
Biserica din Viile Tecii
Case Drăuşeni
Biserica din Dârlos
Biserica din Merghindola
Biserica din Felmer
Casă din Crit

În comunele Mesendorf şi Crit (jud Braşov) electricienii au distrus faţadele multor case de sec 18 şi 19 cu cablurile lor!

Topice: Descrieri | Comments Off on Manifestul pentru patrimoniul istoric din judeţul Sibiu

Comentarii închise.