Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Sânta Maria Armenilor din Iaşi

de Losonczy Alexandru | Mai 1, 2009

Anul 1395 este considerat anul fondării Bisericii Armene, cu Hramul Sfintei Maria din Iaşi. Piatra de temelie consemnează: “Cu mila lui Dumnezeu s-a pus temelia Bisericii Sfânta Născătoare de Dumnezeu, prin osteneala părintelui Iacob şi a lui hagi Marcar şi Grigor. 1395”. Astăzi, în Iaşi mai există aproximativ 200 de familii armene mixte. Mentorul şi conducătorul colectivităţii armene din Iaşi din ultimii 18 ani este dr. Zareh Nazaryan, preşedinte al Consiliului Parohial al Bisericii Armene Iaşi, membru în Consiliul Episcopal din România şi membru în Consiliul Mondial al Bisericilor Armene, cu sediul la Edcimiadzin, unde reprezintă atât comunitatea armeană din România, cît şi pe cea din Bulgaria. O altă mărturie a existenţei Bisericii Armene din Iaşi este şi Evanghelia din Iaşi, scrisa la 1351, de către preotul Garabet. Un secol mai târziu, o ediţie nouă, meşteşugit legată în argint, este donată Bisericii Armene din Iaşi. Astăzi, această bijuterie se află la Muzeul Episcopal din Bucureşti. Comemorarea unor evenimente naţionale sau oficierea unor slujbe religioase sunt făcute de către preotul Torkom Mandalian, de la Suceava.

Biserica Armeană dn Iaşi a suferit de-a lungul timpului numeroase distrugeri, dar şi reparaţii şi consolidări, una din ultimele reparaţii capitale fiind realizatã în 1928, existând deasemenea mărturii a unei alte resurări majore şi în anul 1803.  Din 1992 reîncep demersurile reale pentru reconsolidare şi restaurare totală, de catre domnul Varujan Vosganian, devenit între timp preşedinte al Uniunii Armenilor din România, senator PNL de Iaşi şi ministru al Economiei şi Finantelor. Acesta a fost susţinut permanent de noua conducere a Consiliului Parohial al Bisericii Armene din Iaşi, venită în locul fostului administrator Bedros Sanjumian.  Reparaţia capitală a demarat în noiembrie 2005, lucrările fiind estimate la aproximativ 17 miliarde de lei vechi. Până la acest pas însă, noul Consiliu Parohial, ales în 2002, a declanşat o amplă acţiune de inventariere a patrimoniului bisericii, constatîndu-se că nici măcar titlu de proprietate nu există. În urma unor eforturi susţinute întreprinse de dr. Zareh Nazaryan, s-a reuşit repunerea în drepturi şi intrarea în legalitate a Bisericii, absolut necesare obţinerii de finanţare pentru reconstrucţie.

După un amplu proces de reconstrucţie şi consolidare, derulat în perioada 2005-2008,  Biserica Armeană cu hramul “Sfânta Maria”,  a fost resfinţită pe 26 octombrie 2008. Evenimentul a fost onorat de cea mai înaltă faţă bisericească a armenilor de pretutindeni, Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos şi Patriah Suprem al tuturor Armenilor. De asemenea, la eveniment a  participat şi Arhiepiscopul Bisericii Armene din Romania, Dirayr Mardichian, alaturi de alte distinse feţe bisericesti şi laice.    

Vedere din faţăVedere din faţăPrintre ramuri
Turnul principalVedere din faţăIntrarea principală
Vedere din faţăVedere de ansambluVedere din faţă
Vedere din faţăVedere din spatePe după copaci
Vedere din stradăVedere din spateVedere din faţă
Desen
Turla mareVedere parţialăTurla mare
FaţadaIntrareaIntrarea principală
Inscripţie vecheInscripţie vecheInscripţie
Şir de pietre funerareIntrarea principalăPietre funerare la rând
Monument funerarPiatră funerarăPiatră funerară

Topice: Descrieri | Comments Off on Sânta Maria Armenilor din Iaşi

Comentarii închise.