Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Biserica Reformată din Dumbrăvioara

de Losonczy Alexandru | Iulie 8, 2009

Dumbravioara, necropola conţilor Teleki, este un sat de maghiari situat în câmpia Mureşului la 15 km în nord de la Tărgu Mureş.
Satul este amintit sub diferite denumiri ce înclud cuvintele “sár” (noroi) şi “berek” (zăvoi, dumbravă) încă de pe la 1319. De altfel chiar denumirea actuală a satului în limba maghiară “Sáromberke” îmbină aceleaşi două cuvinte despre dumbrava noroiasă sau mai pe scurt şi mai alintat Dumbrăvioara. Din 1759 satul intră în proprietatea celebrei famili nobiliare transilvănene Teleki. Satul se mândreşte acum cu trei monumente importante pentru istoria Transilvaniei. Castelul neobaroc început de contele Teleki Samuel, cancelarul Transilvaniei şi terminat de contele Teleki Samuel (Samu), celebrul explorator al Africii, în 1912, este primul dintre ele. Valorile din acest castel au dispărut în 1944 în timpul celui de al II-lea război mondial. Cavoul familiei Teleki, unde sunt îngropaţi cancelarul Teleki Samuel şi exploratorul Teleki Samu împreună cu soţiile şi mai mulţi copii este cel de al doilea.

Cel de al treilea monument, cel care şi-a păstrat menirea timp de peste 200 de ani este frumoasă biserică reformată construită în stil baroc în 1785. Biserica, ctitoria contelui Teleki Samu şi a soţiei sale Susana Bethlen, se distinge prin sobrietatea specifică cultului reformat, înaltă, încăpătoare, cu banci simple din lemn, cu un amvon de lemn sculptat, cu orga de la balcon care acompaniază enoriaşi ce cântă psalmi în timpul slujbelor duminicale. 

Vedere din faţăTurnulVedere din faţă
TurnulVede din lateralVede din lateral
Poartă secuiascăIntrareaPoartă secuiască - detaliu
InscripţieInscripţie în limba latinăVedere parţială
Vedere spre orgăTavan cu ornamenteVedere spre orgă
Coroana amvonuluiAmvonulColoane false
Interior2 preoţiInterior
Prim plan cu tineriPreotul invitatPreotul satului
Antreul bisericiiInterior cu enoriaşiMirii şi naşii
Preotul binecuvintează nuntaInteriorCavaleri şi domnişoare de onoare
Nunta a luat sfârşitMirii ies din bisericăPreotul aşteaptă

Topice: Descrieri | Comments Off on Biserica Reformată din Dumbrăvioara

Comentarii închise.