Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Nedeia munţilor

de Elena Trifan | Septembrie 7, 2009

În fiecare an în ultima duminică din luna august, în localitatea Fundata din judeţul Braşov se desfăşoară un obicei străvechi cu rădăcini pastorale, Nedeia munţilor.
Plecăm la drum cu o mare îndoială, prognozele meteorologice sunt potrivnice călătoriilor şi desfăşurării unor astfel de activităţi în judeţul Braşov. Populaţia ţării şi în mod deosebit Primaria judeţului Braşov sunt avertizate că vor fi ploi, furtuni puternice şi inundaţii.
În dimineaţa zilei de 26 august 2007, prognoza se adevereşte parţial, asupra judeţului Braşov se abate ploaia însoţită de fulgere şi tunete.
Gazda de la Bran ne sfătuieşte mai degrabă să plecăm acasă decât să ne îndreptăm către Fundata. O voce lăuntrică ne spune însă că nu se va întâmpla nimic rău şi dorinţa de a vedea această sărbătoare unică ne face să ajungem la Fundata, unde rămânem uimiţi. În ciuda ploii, a vântului, fulgerelor, tunetelor, ceţii care în anumite momente învăluie totul, oamenii îşi desfăşoară activitatea în mod normal, ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.
Ne întâmpină tarabele pe care în afara unor obiecte de îmbrăcăminte şi de uz casnic predomină turta dulce, pastrama de oaie de o frăgezime pe care, poate, numai ei, fundoienii, ştiu să o obţină, brânza de burduf şi marea surpriză o constituie bulzul care este preparat chiar sub ochii noştri. În faţa noastră, în ceaun, la foc de lemne este pregătită mămăliga tradiţională, răsturnată pe un fund şi tăiată câte o felie cu aţa. Pe fiecare felie se pune o bucată de brânză de burduf şi se face cocoloş. Fiecare cocoloş este pus la copt pe un grătar aflat pe jar de lemne. Ne este servit cald cu un pahar de lapte bătut. Pot să spun că întrece cu mult chiar faimoasa mămăligă cu brânză şi unt pregătită la cuptor. Ne propunem să îl pregătim şi acasă, dar nu ştiu dacă servit într-un mediu citadin va mai avea acelaşi gust.
Pe o scenă improvizată la poalele muntelui şi împodobită cu ramuri de brad, formaţii artistice de adulţi şi elevi, desfăşoară un spectacol folcloric. Plouă, este frig, sunt momente când din cauza ceţii nici măcar nu se mai văd, dar rămân nemişcaţi la locurile lor şi ne încântă cu măiestria glasurilor şi frumuseţea costumelor, făcând să răsune valea de vocile lor. Din cauza ploii, cu părere de rău plecăm acasă, dar aceşti oameni înfrăţiţi cu muntele şi cu tradiţiile rămân să îşi desfăşoare sărbătoarea, neclintiţi ca şi muntele, ca şi cum ar fi încheiat un legământ nescris de respectare a unor obiceiuri străvechi.
A doua zi rămânem îngroziţi când vedem la televizor dezastrul provocat de ploi în judeţul Braşov.

Topice: Reportaje | Comments Off on Nedeia munţilor

Comentarii închise.