Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Zilele localităţii Comandău

de Elena Trifan | Septembrie 15, 2009

La sfârşitul primei săptămâni a lunii august, timp de două zile, în localitatea Comandău din judeţul Covasna se organizează Zilele acesteia.
Deşi în anul 2007 nu am văzut festivitatea în întregime, vom puncta câteva aspecte.
Cu această ocazie s-a inaugurat o poartă sculptată în lemn situată la intrarea în localitate, astfel de porţi fiind frecvente în Transilvania.
Discursurile au fost rostite în limba maghiară de către primar şi de către preot, trupe de dansatori în costume tradiţionale au dansat, a cântat fanfara, oamenii s-au servit cu kurtos kalacs şi cu suc. Am mers în sat unde erau aranjate câteva tarabe, pe care erau nelipsite kurtosul, polinka şi turta dulce, mult căutata turtă dulce a copilăriei mele. E drept că are un alt brutar, alte forme: de inimioară, păsări, oameni şi alt gust, dar pentru mine important este că am găsit turtă dulce la o sărbătoare tradiţională. Specificul local nu se dezminte şi spre bucuria şi uimirea noastră pe drum îşi face apariţia un cal frumos şi gras, împodobit cu panglici pe care se află un călăreţ tânăr, mândru de postura lui, iar în spatele acestuia vine un rădvan tras de cai la fel de puternici şi frumoşi şi plin cu fete şi flăcăi în costume tradiţionale, cu bucuria şi emoţia întipărite pe chip, ce mă fac să mă gândesc imediat la poezia lui Coşbuc.
Şi marea surpriză abia acuma vine, în grădina şcolii, sătenii pregătesc la proţap doi viţei întregi din care îi vor servi pe vizitatori. O vreme nemiloasă, arşiţa cumplită din această vară, ne-a privat de plăcerea de a mânca din faimoasa tocăniţă de bureţi de pădure pe care sătenii o pregătesc aici în fiecare an din aproximativ 200 de kilograme de ciuperci pentru a-i servi pe toţi cei care participă la sărbătoarea lor.
Din păcate trebuie să plecăm foarte repede, dar revenim după 2 ani şi avem posibilitatea de a vedea cea mai mare parte a festivităţii care de data aceasta se desfăşoară numai în spaţiul din faţa şcolii, pe malul râului Bâsca.
Ne întâmpină mai întâi tarabele pline de mărfuri de tot felul şi, bine
înţeles, nelipsita turtă dulce, kurtosul preparat sub ochii noştri, micii, fripturile şi berea.
Cel mai mult ne încântă taraba maestrului Daniel Kis din Sfântul Gheorghe, care ne oferă adevărate opere de artă sculptate pe cornuri de animale, lemn sau os, predominante fiind motivele florale.
În prima zi locuitorii comunei Comandău, oameni ai muntelui şi ai pădurii încearcă să îşi arate puterea şi măiestria în ocupaţii tradiţionale: tăiatul lemnelor cu drujba, aruncatul toporului la ţintă, căţăratul pe copac, trasul frânghiei.
La acestea se adăugă concursurile de mâncat îngheţată, băut bere sau suc.
Ploile abundente din această vară le-au adus localnicilor o recoltă bogată de ciuperci de pădure, aşa că a doua zi, în faţa scolii am avut ocazia să asistăm la pregătirea tocăniţei de gălbiori, într-un ceaun enorm, la foc de lemne.
Bucătarul ne oferă reţeta cu o foarte mare generozitate.
În untdelemn de floarea soarelui se călesc ceapă, ardei graşi şi roşii, peste care se adaugă boia de ardei dulce, piper şi sare.
Gălbiorii, despre care aflăm că sunt unele din cele mai bune ciuperci de pădure, sunt adăugaţi treptat şi fierţi în suc propriu până ce cantitatea din ceaun scade la jumătate.
Li se adaugă sos de făină şi smântână şi sunt serviţi calzi vizitatorilor în schimbul unui preţ generos.
Pentru ca delectarea participanţilor la această sărbătoare să fie completă, atât în prima, cât şi în a doua zi pe scena improvizată în aer liber au evoluat trupe de dansatori şi solişti vocali din zonă, umorişti, a cântat fanfara.
Marea revelaţie a constituit-o formaţia Nemuritorii care prin ţinută vestimentară din care nu au lipsit pistoalele şi hangerele, cât şi prin cântece a reuşit să reînvie atmosfera haiducească de altădată, într-un spaţiu izolat, ascuns în munţi, propice acţiunilor haiduceşti.
Sărbătoarea s-a terminat cu un enorm foc de tabără care timp de câteva ore a reuşit să ilumineze întunericul nopţii şi să-i încânte pe vizitatori.

ComandăuComandăuComandău
ComandăuComandăuComandău
ComandăuComandăuComandău

Topice: Reportaje | Comments Off on Zilele localităţii Comandău

Comentarii închise.