Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

ARIZONA

de Elena Buica | Octombrie 3, 2009

După cele zece săptămâni petrecute în România, ajunsă acasă, nici n-am avut răgazul necesar adaptării la diferenţa celor şapte fuse orare, că am plecat împreună cu ai casei, de-a curmezişul Americii, adăugând încă alte trei fuse orare până la Arizona. După forfota românilor, ca toţi europenii aflaţi mereu în zorul treburilor, nu de puţine ori agitaţi, gesticulând şi vorbind tare, contactul cu calmul oamenilor de pe acest mare continent, mi s-a părut o binefacere.

În timpul călătoriei, printre gene, mă vedeam în cafeneaua/cofetărie clujană “Tineretului” (cred că era numele oficial) numită de toţi, de fapt, “ Arizona ”, pe vremea când era frecventată de literaţi, studenţi şi mai toată intelectualitatea oraşului. Am păstrat multe amintiri frumoase de acolo, vizitând-o des, fiindcă şcoala la care profesam, era la doi paşi de această cafenea, aflată în plin centru, lângă Libraria Universităţii. În acei ani ai tinereţii, în această cafenea, am visat prima dată să vizitez acest stat american. Între dorinţa de a vizita statul Arizona şi înfăptuirea ei, s-au scurs aproape 40 de ani.

Faima statului Arizona cu capitala la Phoenix , a fost dată de Marele Canyon de pe valea râului Colorado, dar şi de deşertul şi munţii săi, precum şi de indienii Apache şi Navaro, cowboy şi populaţiile hispanice, locuitorii acestor locuri care au inspirat nenumaraţi artişti şi cineaşti.

Drumul acesta lung l-am facut cu popasuri, cu maşina noastră, dar şi cu avionul. Prima impresie a fost aceea a unui imens teritoriu sterp şi nisipos, luat în stăpânirea unui soare nemilos. Întinsul deşert m-a trimis cu gândul la locurile pentru habitat căutate de când e lumea lume şi omul om pe pământ, acele locuri unde apa se întâlneşte cu pământul. Apa, acest element fundamental din care suntem şi noi făcuţi în proporţie de 70%, trebuie să fie la îndemâna omului pentru supravieţuire, dar în Arizona, oamenii şi-au ales să trăiască pe un teren atât de lipsit de apă, aşa cum puterea minţii mele nu reuşea să înţeleagă. Întinderile lipsite de apă ni s-au înfăţişat în imagini parcă nepământeşti, parcă aparţinând altei lumi, oferindu-ne multe imagini cu răni adânci şi suferinţe ale pământului, dar şi multe dovezi ale marii puteri de adaptare a omului. Din loc în loc apăreau copăcei pitici, jnepeni, ierburi perene, plante chircite, dar mai ales o lume foarte felurită de cactuşi care, mai ales pentru băştinaşi, au servit ca hrană, din care făceau supe, mâncăruri, tot felul de preparate interesante, gemuri – şi tot cactuşii le astâmpărau şi setea. Privind întinderile de cactuşi şi plante pitice, simţi lupta eroică pentru supravieţuire şi îţi vine să îţi strigi bucuria în faţă negrăitoarei dovezi că viaţa este biruitoare. Câteva bogăţii ale acestor locuri din Arizona arama, bumbacul, vitele şi citricele, au chemat oamenii din alte părţi care au răspuns “prezent”. Au început să îşi fertilizeze terenurile, să aducă apă de la distanţă de mii de kilometri sau de la mari adâncimi. Prin muncă şi pricepere, adaptându-se treptat, au reuşit să facă adevărate oaze de verdeaţă şi de frumuseţe care îţi stârnesc mare admiraţie pentru ce poate face omul pe acest pământ. În aceste zone viaţa se desfăşoară în normalitate şi în deplină frumuseţe. Aceste oaze pline de verdeaţă, flori, fântâni arteziene şi de dinamica vieţii contrastau puternic cu pustiul arzător aflat uneori în imediata apropiere, îţi dau senzaţia de ireal. Locuitorii s-au adaptat şi le place aici. O doamnă născută pe aceste meleaguri, ne povestea că a plecat pentru un an în Europa, la fiica ei, dar nu a putut să suporte clima şi s-a înapoiat după două luni. Parcă nu-mi venea să cred, pentru că acest teritoriu mi s-a părut foarte fierbinte. Abia după ce am stat acolo vreo săptămână am înţeles mai bine ce spunea. Căldura fiind uscată se poate suporta mai uşor decât zilele zăpuşitoare din Toronto, unde eşti îndemnat să fugi la adopost. Aici e soare tot timpul şi te invită doar la o dulce leneveală, dar nu la stat în casă.

Printre primele obiective propuse pentru vizitat a fost localitatea Sedona. În drumul nostru ne-am oprit să vizităm un castel al lui Montezuma, dar nu am avut mult timp de stat pe acolo, aşa că ne-am mulţumit cu împrejurimile lui. Acolo am găsit, un lac, o fântână de fapt, într-un loc ascuns, unde nu te-ai fi aşteptat, o incredibilă oază de supravieţuire pentru oamenii lui Montezuma. Acolo am văzut cum acei oameni îşi făceau case în zidul vertical al muntelui.

Locuinţe la Castelul Montezuma
Locuinţe la Castelul Montezuma

Am văzut, aflat şi învăţat multe. Am învăţat că într-un teren atât de arid precum cel din Arizona, locurile cu apă sunt considerate locuri sacre. Sunt locuri în care apa este sărbătorită pentru că este atât de preţioasă. Viaţa acolo depinde parcă de toana zeilor locali care trimit picul de apă anual când au ei chef, din care cauză rugăciunile şi ceremoniile din jurul ideii de apa sunt parte din tradiţiile locale transmise cu grijă din generaţie în generaţie.

Fântâna Montezuma
Fântâna Montezuma.

Fântâna aceasta este şi ea un fenomen deosebit. E o fântână fără fund în care vine apa zilnic din fundul pământului. A fost creată printr-un accident al naturii acum 11.000 de ani. Apa vine din străfunduri şi se scurge printr-o cascada în imediata apropriere a fântânii. Este căminul unor specii de animale şi plante care nu se mai gasesc nicăieri pe toată planeta. De mii de ani a servit ca oază pentru viaţa sălbatică, dar şi pentru oameni. Impresionant! De acolo am continuat călătoria spre Sedona. O altă minune a naturii.

Sedona, care atrage cam 3,5 milioane de turişti pe an, este aşezată într-o zonă despre care se spune că are puteri miraculoase cu darul de a insufla forţă, de a întineri şi de a stimula privitorul. Am stat cu ochii şi asupra cerului de o mare limpezime să vedem dacă zărim vreun OZN, căci Sedona este celebră şi pentru OZN-uri, locul preferat al extratereştrilor despre care s-au făcut mai multe fotografii şi s-au depus multe mărturii. Este considerată zona apariţiei îngerilor şi al vindecărilor miraculoase. Aici se desfăşoară multe activităţi paranormale. Zona dim prejur este deosebit de frumoasă. Am venit pe un drum şi ne-am întors pe altul, ca să putem cuprinde cu ochii cât mai multe imagini pe care le-am dus cu noi ca pe un dar al frumuseţilor rarisime ale lumii. Rocile roşii sunt ca nişte monumente.

Belle RockCathedral RockFaimoasele roci Belle Rock şi Cathedral Rock sunt adevărate castele naturale capabile să impresioneze şi pe cei mai puţin sensibili turişti.

După părerea mea, cred că am mai întâlnit în Arizona şi un alt loc cu puteri miraculoase. Într-una din zile, trecând prin frumosul oraş Tucson, cel de al doilea mare oraş al Arizonei, sediul cunoscutei University of Arizona, situat la 180 km . distanţă spre sud faţă de capitala Arizonei, Phoenix, am ajuns şi la o veche biserică a misionarilor franciscani “Mission San Xavier del Bac” în localitatea Tohono O`Odham. Absolut impresionantă clădire, frumos pictată în timpul unor renovări de pictori care au renovat şi Capela Sixtină, de aceea este numita şi Capela Sixtină a lumii noi.

Mission San Xavier del BacCactuşiCactuşiEra închisă, n-am putut intra, dar am fost răsplătiţi de frumuseţile care o înconjurau. Zeci şi zeci de soiuri de cactuşi, înfloriţi în culori vii, erau cultivaţi cu aleasă pricepere în curte şi împrejurimi, pe care nu pridideam să-i fotografiem.

Cruce pe dealDar mai mult ca orice, ne-a tulburat un fenomen, pe care nu putem să-l punem decât pe seama miracolelor. Lângă biserică era un dâmb cu o cruce mare albă în vârf. Andaluza, fiica mea, şi Tibi, soţul ei, au urcat curioşi pe dâmb. Nu mică le-a fost surpriza să găsească o grotă în munte cu o împrejmuire cu gard, şi o statuie a Fecioarei Maria, replică a celei aflate la Lourdes , Franţa. Dealul oferea o frumoasă panoramă a complexului bisericesc. Acolo au aflat ei că şi-a făcut apariţia Fecioara Maria. Aceasta grota păstrează o mulţime de icoane şi cruci. Aici s-a petrecut un mister. În liniştea deplină, atât Andaluza cât şi Tibi au auzit clar dincolo de gardul de fier forjat că s-a produs un zgomot ca ciocnirea a doua sticle şi aerul s-a umplut de un parfum cu totul deosebit. Au fost cuprinşi de un tulburător mister care se petrecea sub ochii lor.

Picacho PeakÎn drumul spre aceaste locuri, am vizitat o rezervaţie naturală, Picacho Peak . Ni se aşterneau înaintea ochilor frumuseţi ale zonei deşertice cu alte valori decât cele cunoscute de noi, pe care abia acum le descopeream.Din loc în loc erau amenajate spaţii pentru odihnă şi recreere. “Nu sunt şerpi care să tulbure odihna vizitatorilor?” am întrebat noi pe paznic. “Se mai întamplă câteodată să vină cineva care să se plângă de prezenţa câte unui şarpe, dar noi ne ducem şi cu grijă îl mutăm în altă parte”.

PhoenixPhoenixCapitala Arizonei, Phoenix , este un oraş modern, plin de viaţă, care nu lasă cu nimic impresia c-a luat naştere de-a dreptul pe pustietăţi nimicite de soarele necruţător. Are patru milioane de locuitori împreună cu localităţile suburbane, dar cu o rată de creştere vertiginoasă. Aici s-au construit multe locuinţe care au devenit acceptabile ca preţ. Clădirile moderne îşi etalează frumuseţile în deplină armonie cu spaţiile şi clădirile învecinate.

Frumuseţea oraşului este îmbogăţită de parcuri, gradini, fântâni arteziene, spaţii de joacă pentru copii şi alte moduri de recreere.

Casa arh. Frank Lloyd WrightSemn de circulaţieÎn vecinătatea capitalei Phoenix ne-a atras şi frumuseţea casei şi arhitectura ieşită din comun a celebrului arhitect Frank Lloyd Wright. Porţile şi chiar semnele de circulaţie din preajmă erau făcute în stilul naturii deşertice, ca peste tot unde a intervenit mâna omului în acest deşert.

În ţesătura drumurilor noastre am poposit şi la Flagstaff , ultimul oraş înainte de Marele Canion.Aici ne-am petrecut două ore într-un magazin cu produse ale indienilor şi nu am plecat cu mâna goală.

PhoenixTimp de o săptămână cât am petrecut în Arizona n-am putut să cuprindem toate imaginile inedite de-a dreptul fascinante. Din când în când am mai notat câte ceva deosebit. Palmierii, dar şi alte plante, au frunzele acoperite cu un strat subţire de ceară ca să nu se deshidrateze. Sclipesc în bătaia soarelui, oferindu-ţi o imagine neobişnuită. Soarele şi luna au alt traseu pe cer decât suntem obişnuiţi să vedem în zona în care trăim. La amiază, soarele străluceşte deasupra capului şi umbra noastră era aproape sub picioare. Şi luna nouă, mult mai mare decât o ştim, ca o secere subţire, pe un cer incredibil de limpede, în amiaza zilei, am văzut-o deasupra capului nostru. În Arizona nu este nevoie să schimbe ceasul pentru orarul de vară. Ziua este egală cu noaptea aproape tot anul. Seara se lasă brusc, la ora 7,13 apune soarele şi peste un sfert de ora este întuneric deplin.

PhoenixPhoenixImpresia care ne-a însoţit tot timpul şi cu care am plecat, ca o concluzie, este aceea a unor aglomerări de imagini neobişnuite, ca-în vise, despre care îţi vine să te întrebi dacă le-am văzut cu ochii noştri sau numai aevea, dar care îşi păstrează forţa vie de a te chema înapoi.

Topice: Reportaje | Comments Off on ARIZONA

Comentarii închise.