Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

EDIFICIUL CULTURII ŞI FAPTA CARE ZIDEŞTE (1)

de Cezarina Adamescu | Octombrie 28, 2009

Venind pe lume în calitate de creaturi, ni s-a oferit harul special de a fi (co)participanţi la crearea unor opere menite să ne definească. În această privinţă, hotărâtoare rămâne Clipa aceea providenţială a întâlnirii cu o personalitate de excepţie care poate să-ţi schimbe destinul. Determinarea aceasta are ca urmare decizia de a-ţi oferi talantul propriu pentru a fi înmulţit şi împărtăşit semenilor.
O astfel de întâlnire providenţială este şi aceasta, cu Domnul Prof. Dr. Artur Silvestri. Şi nu puţine persoane au mărturisit că le-a schimbat viaţa. O întâlnire crucială, iluminantă. Experienţă fundamentală care nu se uită. Un Om, un Model, o Faptă Culturală uriaşă, un vast proiect de masă care nu are precedent în ultimele decenii. Iniţiatorul acestui program numit Asociaţia Română pentru Patrimoniu, cu toate ramurile ei, a creat cadrul generos pentru exprimarea opiniilor, creaţiilor, atitudinilor a mii de scriitori români din ţară şi din diaspora, dar şi a scriitorilor străini, veniţi în acest mod, în contact cu România.
Un nucleu care a focalizat conştiinţele artistice, creatoare, le-a dat rost, înţeles, viaţă. Viaţă transpusă în Faptă.
Faptele minţii. Faptele ochilor, mâinilor, faptele inimii. Faptele cugetului românesc în mii de ipostaze. Toate la un loc, izvorâte din credinţă, alcătuiesc Omul, structura personalităţii sale, atât de complexe.
Datul şi faptul se împletesc în acest Proiect, precum mâinile în rugăciune.
„Credinţa fără fapte este moartă” – scria Sfântul Apostol Pavel. În afară de vorbe, omul are nevoie de dovezi, de lucruri palpabile şi de certitudini.
Dr. Artur Silvestri a fost un bun făptuitor. De fapt, un ÎNFĂPTUITOR. Care semăna Pace şi Bine în jur. Pace şi Bine sintagmă franciscană, devenită salut al fraţilor minoriţi de pretutindeni prin care se recunosc şi se respectă reciproc. E vorba de fapta care zideşte. Care înalţă, care aspiră la demnitatea de OM.
Şi dacă fapta fizică este uneori uitată, Fapta Culturală transgresează timpul. Carnea uită, dar sufletul – nu. Iată de ce se pune preţ pe faptele omului. A privi omul după fapta sa, este şi un precept important al creştinismului.
Revenind la proiectul cultural Intermundus Media care s-a născut la iniţiativa Domnului Artur Silvestri şi a focalizat nume de marcă din ţară şi din diaspora, precum: Alexandru Nemoianu (SUA), Dimitrie Grama (Danemarca); Ioan Mugioiu (Elveţia); Prof. dr. Francis Dessart (Belgia); Vlad Protopopescu (Australia); Prof. dr. Viorel Roman, consilier academic, (Germania); Aurelia Satcău (Australia); Antonia Iliescu (Belgia); Corneliu Florea (Canada); Prof. Dr. Dan Brudaşcu, Preot Alexandru Stănciulescu-Bârda; Al.Florin Ţene – Preşedintele Ligii Scriitorilor Români şi mulţi alţii, dacă răsfoieşti cel puţin una din aceste publicaţii culturale şi de atitudine, nu poţi să nu te miri de dimensiunea gigantică a proiectelor puse în pagină. Şi nu numai atât. Prin editurile: Carpathia Press, Kogaion Editions, Intermundus, şi-au văzut proiectele înfăptuite, o sumă de scriitori români şi străini, ceea ce mulţi dintre ei nu au reuşit această performanţă, întreaga viaţă. Şi într-o zi, visele lor au prins contur şi s-au împlinit.
O mână întinsă la timp.
O inimă în care au încăput mii de inimi.
Prin strădania poate supraomenască a mentorului acestui Proiect: Dl. Artur Silvestri, care ne-a demonstrat că se poate.
Preţul, jertfa, le-am văzut cu toţii. Şi rezultatele nu au întârziat a se vedea.
Dacă a meritat?
Cei care au beneficiat de privilegiul de a fi debutaţi editorial sau publicaţi într-una din revistele ARP, o pot spune. Ele dau mărturie. Analize şi fapte, revistă de actualităţi – care semnalizează principalele articole din celelalte reviste, prezintă ştiri şi evenimente; Ecoul – revistă de creaţie, actualitate, proză, poezie; Neamul Românesc – revistă de opinie, dezbateri şi istorie contemporană; Luceafărul românesc, revistă de literatură, proză, poezie, cronici; Epoca – revistă de ştiri şi opinii de actualitate; Monitor cultural, revistă de opinii, critici, articole inedite, dezbateri; Tânărul scriitor – revistă de literatură pentru tinerii scriitori, O carte pe zi, cronici, recenzii, comentarii la cărţi. Dar şi multe alte reviste iniţiate şi susţinute de ARP: Pagina verde, a Ocolului Silvic din Mehadia, (Caraş Severin), în colaborare cu Intermundus Media, Revista Dacologica; Revista Română de Studii Etnoistorice; Boabe de grâu – revista patrimoniului; Monitor imobiliar; Caiete de protocronism românesc; Daco-Romanica – revistă literaturii străromâne; Universul Cărţilor; ca şi prin Asociaţiile şi organizaţiile ARP ş.a. De asemenea Programul Intermundus Media îi pune în legătură pe români cu diferite reviste străine ca şi prin Programul special „România Europeană”, în cinci limbi străine şi prin cele două programe de televiziune: ARP-TV şi TV Murmur, un uriaş trust, cel mai mare din ţară, formând, aşa cum îi plăcea să spună Domnului Artur Silvestri, acea ROMÂNIE TAINICĂ, a celor ce simt, se manifestă şi scriu româneşte de pretutindeni.
Personal, am beneficiat de serviciile şi generozitatea Editurii on-line Semănătorul, prin grija editorului său delegat, dl. N.N.Tomoniu care, în vara anului 2008 mi-a editat on-line 8 volume de proză, versuri, critică literară şi teatru poematic. Dar şi de găzduirea revistelor ARP, Luceafărul românesc, Monitor cultural, Ecoul, Epoca, Neamul românesc, O carte pe zi, Analize şi fapte, Cărticica de copii, Pagina Verde, Noua Arhivă Românească, Universul cărţilor, Tânărul Scriitor ş.a. de care m-am bucurat din vara anului 2008 şi până în prezent.
Mărturisesc că ar fi trebuit să mai trăiesc cel puţin 20-30 de ani ca să văd cum aceste proiecte prind viaţă. Dar ele s-au împlinit în câteva luni, ca reflex al acelei FAPTE CULTURALE de excepţie.
Faptul că ARP, prin mentorul său, Dr. Artur Silvestri s-a gândit şi la educarea celor mici în spiritul cărţii şi al gândirii frumoase, este, de asemenea, meritoriu. Acest fapt s-a concretizat în înfiinţarea unei reviste speciale dedicată celor mici, numită CĂRTICICA DE COPII, unul dintre multiplele proiecte culturale în derulare, al cărei redactor este dl. Costel Vlaicu, un fiu spiritual al Domnului Artur Silvestri.
Cărticica de copii se bucură astăzi de mare interes în rândul copiilor, părinţilor, cadrelor didactice şi diverşilor cititori, ajungând până la 500 de accesări zilnice.
Din trunchiul atât de generos al acestei publicaţii atât de speciale, îşi trag seva numeroase blog-uri personale şi proiecte didactice, lecţii şi materiale didactice, antologii, manuale şi site-uri diverse, iniţiind activităţi multiple cu cei mici, preşcolari, şcolari mici şi pentru cei mai măricei. Cărticica oferă chiar o Bibliotecă Liliput diversă şi atractivă, cu bibliografie şcolară, pentru uşurarea lecturii copiilor.
Despre celelalte reviste ARP pe care le cunosc – în calitate de colaboratoare, redactor şi editor la câteva dintre ele, se poate spune într-o singură frază, care nu mai necesită comentarii: sunt foarte utile, interesante şi prin diversitatea lor, oferă o gamă largă de tematici, pe gustul tuturor, precum şi informarea LA ZI, cu noutăţile din cultură, artă, media.
Personal, văd Asociaţia Română pentru Patrimoniu şi Programul Intermundus Media ca pe un uriaş arbore sequoia, în care-şi găsesc adăpost, hrană spirituală, tot soiul de vietăţi, ce se înfruptă pe săturate din darurile neasemuite ale naturii.
Un adăpost sigur împotriva valurilor tzunami ale indiferentismului cultural ce tinde să acapareze fiinţa umană, riscând s-o prefacă într-o fiinţă mecanică.
Sufletul arborelui, sămânţa din care a răsărit, s-a dezvoltat şi s-a răspândit generos, cu crengile spre bolta cerească, a fost şi a rămas, Dl. Dr. Artur Silvestri.

va continua…

Topice: Editoriale | Comments Off on EDIFICIUL CULTURII ŞI FAPTA CARE ZIDEŞTE (1)

Comentarii închise.