Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

SĂRBĂTOAREA VINULUI

de Elena Trifan | Octombrie 15, 2009

Valea Călugărească, judeţul Prahova, localitatea renumitelor podgorii de Dealul Mare, în zilele de 25-26-27 septembrie 2009 organizează cea de-a VIII-a ediţie a Sărbătorii vinului.

Sărbătoarea se desfăşoară în Parcul din faţa Primăriei într-o ambianţă care îmbină frumuseţea ultimelor flori de vară cu a celor de toamnă cultivate cu mult gust: regina nopţii, moţul curcanului, crăiţe, tufănele viu şi divers colorate, cu vitalitatea cişmelei a cărei apă înviorează şi purifică atmosfera, pâlcuri răzleţe de brazi, arbuşti de toamnă cu fructe bogate, de un auriu roşcat, strălucitor, şi podgoriile învecinate în care struguri brumării îşi aşteaptă nerăbdători culegătorii.

Într-o atmosferă blândă, învăluită în lumina aurie a soarelui de toamnă, ce aminteşte de Hanul Ancuţei asistăm la o sărbătoare a belşugului viticol, pomicol, apicol, floricol, culinar şi muzical.

Pe tarabale împodobite simbolic cu trestie, ştiuleţi de porumb, dovlecei, ciorchini de struguri, ştergare tradiţionale, producători particulari şi firme de profil: SC Rovit, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Valea Călugărească oferă din abundenţă struguri, must, o diversitate de sortimente de vin: Fetească Albă, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet Sauvignon, Roze de Rovit, Merlot, Aligate, ţuică de prune, mere, tescovină, pălincă şi chiar coniac preparat în laboratoarele proprii. La fel de atrăgătoare şi apetisante sunt şi merele de diverse forme şi culori, din soiurile: Jonagold, Florina, Golden Delicious, Idared, Granny Smith, Generos, expuse de cultivatorii de pomi frunctiferi din Asociaţia Pomicultorilor Fructicom – Cricov, judeţul Prahova.

Dar cum este toamnă şi vinul nu merge niciodată singur, crescătorii de animale din judeţul Prahova şi din judeţele învecinate: Întorsura Buzăului, Braşov, Bran, Moeciu, Săcele, Făgăraş au adus din abundenţă pastramă de oaie, caş, brânză de burduf şi în coajă de brad, urdă, frigărui, mici, cârnaţi.

Maestrul Roşu Marius, din localitatea Magula, judeţul Prahova, pregăteşte pastrama chiar sub ochii noştri şi cu multă bunăvoinţă ne dezvăluie secretul: berbecuţul de aproximativ 20 de kilograme este dezosat, carnea este crestată şi după ce i se dă sare este ţinută aproximativ 3-4 zile în suc propriu, după care este presărată cu cimbru, boia de ardei, usturoi şi alte mirodenii în funcţie de gustul consumatorilor şi se mai ţine încă 3-4 zile la fezandat. Încă de la intrarea în acest mic paradis culinar, un alt comerciant îmbie vizitatorii cu un berbecuţ pregătit haiduceşte la proţap.

Fantezia comercianţilor ne oferă o mare surpriză, un berbecuţ crud, împodobit cu clop şi frigărui. Produsele culinare sunt pentru toate gusturile şi astfel cei interesaţi pot găsi şi şaorma şi chebab.

Nu lipsesc nici produsele de patiserie şi dulciurile de la cele tradiţionale la cele moderne: covrigi, gogoşi, turtă dulce, clătite, kurtoş, floricele de porumb, fursecuri, croissant.

Şi cum este un târg al produselor alese, crescătorii de păsări se mândresc cu nişte exemplare rare de prepeliţe şi ouăle acestora.

Florile câmpului sunt şi ele valorificate de către crescătorii de albine care vând mierea expusă în borcane, dar şi în oale de lut frumos meşteşugite.

Atracţia este sporită de ramele cu faguri pe care mişună albinele.

Plăcerea culinară este completată de cea estetică oferită de ghivece cu flori ornamentale aduse spre vânzare.

Şi cum Sărbătoarea vinului nu este numai a judeţului Prahova, ci a ţării întregi, vizitatorii pot admira şi cumpăra şi frumoasele blănuri ale comercianţilor din judeţul Dâmboviţa, cât şi o varietate de produse de artizanat aduse de meşteşugari din localitatea Korund, judeţul Harghita: ceramică, vase de lut, clopuri, săbii de lemn etc.

Voia bună creată de atmosfera de sărbătoare, de vinul băut cu măsură este sporită de muzica uşoară şi populară interpretată de bătrânii lăutari, care ca la nunţile de altădată, cântă cu patos printre mese, de formaţiile de elevi ale şcolilor din localitate şi din împrejurimi, de formaţiuni de artişti amatori şi profesionişti din judeţele Prahova şi Buzău: Mugurelul, Strugurelul, Dealuri cepturene, Periniţa, Nemuritorii, Crăiţele, cât şi de numeroşi interpreţi.

Desfăşurându-se într-o zonă cu un puternic potenţial turistic şi economic, aflată în plină modernizare, sărbătoarea a inclus în programul său şi un simpozion cu tema “Maratonul Drumul vinului” şi pentru a promova calitatea adevărată a decernat premii producătorilor de vinuri.

După trei zile de muzică, dans şi delicii culinare, toţi cei adunaţi aici s-au delectat cu un fascinant joc de artificii.

Sărbătoarea vinului, o sărbătoare a bunului-gust, a omeniei, a dorinţei omului de valorificare a rezultatelor propriei munci, dar şi de petrecere şi voie bună, sperăm să se desfăşoare an de an şi să devină una din tradiţiile emblematice ale acestui judeţ şi ale poporului român.

Sărbătoarea VinuluiSărbătoarea VinuluiSărbătoarea Vinului
Sărbătoarea VinuluiSărbătoarea VinuluiSărbătoarea Vinului
Sărbătoarea VinuluiSărbătoarea VinuluiSărbătoarea Vinului
sarbvin_0010.JPGSărbătoarea VinuluiSărbătoarea Vinului
Sărbătoarea VinuluiSărbătoarea VinuluiSărbătoarea Vinului

Topice: Reportaje | Comments Off on SĂRBĂTOAREA VINULUI

Comentarii închise.