« „Strana Strămoşească” – 10 ani de slujire lui Dumnezeu | Principal | DEPENDENŢE »
ZILELE TOAMNEI
de Elena Trifan | Noiembrie 12, 2009
Localitatea prahoveană Urlaţi, situată la poalele Dealului Mare, cu climă blândă, cu miros de fructe coapte, cu gust de tămâioasă, cu Cramele Urlăţeanu şi Basilescu, cu Muzeul Bellu şi Mânăstirea Jercălăi alături, în zilele de 10 şi 11 octombrie 2009 a organizat cea de-a VI-a ediţie a Sărbătorilor Toamnei.
Zâna Toamnă şi-a creat o atmosferă proprie cu cer înnorat, cu aer răcoros, cu o paletă cromatică foarte bogată în care roşul aprins al gladiolelor alternează cu verdele brazilor de pe alei, mulţimea ghivecelor de crizanteme oferă un fascinant joc de culori, cu alternanţe de alb, galben, maro, mov, lila, roşu, grena, cu verdele copacilor colorat în argintiu şi ruginiu.
Sărbătoarea s-a desfăşurat în Centrul oraşului, în spaţiul circular din faţa Primăriei dominat de statuia Eroilor Urlăţeni din Primului Război Mondial, înconjurată de un rond cu flori de toamnă şi de unde pornesc radial străzi şi alei pe care producătorii şi comercianţii din judeţul Prahova şi împrejurimi îşi expun cu mândrie produse de cea mai bună calitate, obţinute cu atâta trudă şi migală: legume, fruncte, miere, flori naturale, blănuri, produse culinare din carne şi lactate, vin de Dealul Mare, ţuică de Chiojdeanca.
Pe lângă bogăţiile roadelor şi frumuseţilor naturale, Zâna Toamnă se mândreşte şi cu o foarte bună reprezentare artistică.
Timp de două zile grupuri de elevi de la mai multe şcoli din judeţul Prahova, formaţii de artişti amatori îmbrăcaţi în costume naţionale frumos şi divers împodobite, plini de viaţă, pregătiţi cu măiestrie de dascălii şi instructorii lor au interpretat cu patos cântece populare şi au dansat pe o scenă improvizată în aer liber.
Lor li s-au alăturat interpreţi şi formaţii de muzică populară şi uşoară, consacraţi, din întreaga ţară.
Pe acordurile muzicii lui Vivaldi, elevii Şcolii Nr. 2 din Urlaţi îmbrăcaţi în costume confecţionate de ei, aduc pe scenă o adevărată personificare a toamnei.
Artizani din toată ţara şi artistici plastici îşi expun creaţiile.
Pe lângă florile artificiale create de bolnavii de la CRRNPA Urlaţi, pe lângă ceramica de Korund şi obiectele religioase, ne reţine atenţia expoziţia de sculptură în lemn de nuc a maestrului Ion Pârvu din comuna Aluniş, judeţul Prahova, care într-o manieră originală a reuşit să materializeze idei proprii sau să prezinte obiecte tradiţionale româneşti: vârtelniţă, jug, roabă, sanie cu cai, dulapul-comedie de la bâlciuri, curtea şi casa ţărănească, obiecte de uz casnic, fântâna din diverse zone ale ţării, obiecte de artă: Masa tăcerii fixată pe harta României, dar şi specifice altor civilizaţii: indiană, japoneză, spaniolă.
Foarte originală este şi expoziţia de pictură „Dincolo de aparenţe” a artistului plastic Şuşu Dumitru, din Braşov.
Aparenţele prezintă imagini de copaci pictaţi pe pânză, piele, lemn, în care o minte ageră şi cu o minimă înclinaţie artistică poate descoperi chipuri de oameni şi în mod deosebit, femei, indieni, personaje biblice: Iisus, îngerul căzut, păsări, în general, şi vulturi, în mod special, cai, cerbi, toate simbolizând idei dragi autorului: Geneza, umanismul, puterea de rezistenţă, credinţa, iubirea şi spiritul de sacrificiu, răzvrătirea şi decăderea, blândeţea, zborul, ascensiunea.
Sărbătoarea s-a terminat cu focul de artificii care a început să devină nelipsit de la astfel de sărbători, reuşind să ofere timp de două zile o îmbinare originală a hărniciei omului cu dorinţa de petrecere, a utilului cu plăcutul, a frumosului natural cu cel artistic.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Topice: Reportaje | Comments Off on ZILELE TOAMNEI
Comentarii închise.