Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

COLINDELE, OFRANDA ADUSĂ MÂNTUITORULUI

de Elena Trifan | Decembrie 24, 2009

Sâmbătă, 19 XII 2009, la Biserica „Sfântul Vasile” din Ploieşti, a avut loc un concert de colinde religioase, sub îndrumarea părintelui paroh Marian Şerban şi a părintelui Constantin Dogaru.
Părintele Marian le-a vorbit credincioşilor despre originea, vechimea şi semnificaţiile colindelor religioase, insistând asupra faptului că se trag din vechi ritualuri şi că reprezintă ofranda adusă de oameni Mântuitorului, simbolul jertfei pentru binele omenirii.
A prezentat, de asemenea, semnificaţia Zilei de Crăciun şi etimologia controversată a cuvântului Crăciun. Gândurile preotului s-au îndreptat şi către cei aflaţi departe de ţară şi care îşi petrec sărbătorile în dor de casă şi de străvechea colindă românească.
Părintele Constantin Dogaru a menţionat faptul că Dumnezeu este o prezenţă continuă şi a explicat semnificaţia treimei lingvistice colindă, dor, doină.
A atras, de asemenea, atenţia asupra faptului că Hristos nu este spectacol, ci tragedie, tragedia întrupării şi a sacrificiului pentru iertarea păcatelor omenirii, iar colinda reprezintă legătura sufletească, de dragoste şi recunoştinţă a omului faţă de cel care s-a jerfit pentru binele lui.
Cele două coruri ale bisericii, numite de părintele Marian emblema bisericii şi a oraşului Ploieşti, au intonat colinde precum: Noi în seara de Crăciun, Veniţi cu noi, Cel făr’ de-nceput, O, ce veste minunată!, Iată vin colindători, Moş Crăciun, Crăciunul, Velerim şi Veler, Doamne, După datini, colindăm, Minune mare este aceasta etc.
Harul divin, revărsat în vocile lor blânde, armonioase, a creat în biserică şi în sufletele celor prezenţi o atmosferă calmă, îngerească, diafană.
Au fost răsplătiţi cu aplauze şi cu daruri oferite de biserică.
Toţi credincioşii au fost serviţi cu cozonac, covrigi şi vin.
Colindul clopotelor s-a continuat în curtea bisericii unde în semn de slavă către Mântuitor au fost înălţate sper cer trei clopote din ceară, aprinse, sub privirile extaziate ale celor prezenţi.

Alt corBisericaCorul

În faţa bisericiBaloane cu aer caldClopot de ceară în zbor

Topice: Reportaje | Comments Off on COLINDELE, OFRANDA ADUSĂ MÂNTUITORULUI

Comentarii închise.