Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

SERBĂRILE TOAMNEI-FESTIVALUL ŢUICII

de Elena Trifan | Ianuarie 14, 2010

Oraşul Văleni de Munte, judeţul Prahova, situat pe Valea Teleajenului, cunoscut, mai ales, pentru climatul său blând, Casa Memorială „Nicolae Iorga”, Universitatea Populară de Artă, de 12 ani consecutiv organizează Festivalul Ţuicii, având în vedere că în zonă cultura prunului şi a viţei-de-vie este foarte bogată.
Intrând pe aleile parcului, unde se desfăşoară serbarea, printre molizi şi tei aurii, parafrazând un personaj literar, nu poţi să nu exclami „Câtă ţuică, Doamne!”.
Peste 50 de producători de vin şi ţuică, din mai multe localităţi din judeţul Prahova: Văleni de Munte, Teişani, Bertea, Măgurele, Vărbilău, Predeal-Sărari, Gura Vitioarei, Starchiojd, Poseşti, Ogretin, cât şi din ţară: Horezu, Panciu, Pietroasele, îşi expun produsele în sticle, butoiaşe din lemn sau sticlă.
Ne reţine atenţia taraba producătorului Bordoiu Nicolae din Drajna de Sus, împodobită cu crenguţe de brad, ştergare de artizanat, coroniţa de pâine de forma spicului de grâu împletit şi mulţimea diplomelor, deoarece în fiecare an a obţinut medalii de aur şi argint la Festivalul Ţuicii de la Văleni, atât pentru calitatea ţuicii vechi, pregătită la foc mic, din prune foarte coapte, din livezile proprii, cât şi prin modul de prezentare a produselor în vase de sticlă legate cu Tricolor, îmbrăcate în pânză de sac sau expuse în care tradiţionale făcute din lemn, acoperit cu muşchi natural, ceaune, coşuri frumos împletite.
În loc de pâine şi sare, Bordoiu Nicolae îşi întâmpină vizitatorii cu pâine şi ţuică, ambele de cea mai bună calitate.
Un alt producător, Bălăjelu Aurel, din Zalău, aduce un produs mai puţin cunoscut, ţuica propolizată, cu rol terapeutic, pregătită cu miere, polen şi propolis.
Acestora li se adaugă produsele culinare: fructele, mierea, brânza, telemeaua, urda, caşcavalul, brânza la burduf, pastrama, pregătite de prahoveni, dar, mai ales, de fraţii lor de peste munţi, uneori după reţete originale, nedestăinuite.
Nu lipsesc nici rarităţile, castanele prăjite, aduse tocmai de la Baia Mare.
Restaurantul local, Vatra romanilor, îi atrage pe vizitatori prin expoziţiile foarte original concepute, în care sunt prezente pâinea de Văleni, mare, rotundă, rumenă, coroniţele de forma soarelui împletite în formă de spic de grâu, legumele proaspete sau conservate etc.
Deliciul vizitatorilor îl constituie ţuica şi vinul fiert asezonate cu mici, pastramă şi fripturi.
Pofta bună la este sporită de ospitalitatea comercianţilor care au avut ingenioasa idee de a scrie tradiţionala urare atât pe lingurile de lemn, cât şi pe legumele din borcanele cu conserve.
Artizanatul este reprezentat din plin de comercianţii din localitatea Korund, judeţul Harghita, nelipsiţi la sărbătorile din judeţul Prahova, cât şi de Complexul de Servicii Comunitare „Sfânta Maria” din Vălenii de Munte ale căror produse reprezintă flori, vaze din dovleac, copacul vieţii, viţă-de-vie, lumânări şi ouă de Paşti, coroniţe, confecţionate dintr-o combinaţie de materiale naturale şi ipsos colorat, expuse într-o tarabă împodobită cu iederă, ştiuleţi, trestie, ştergare populare.

Parcul răsună de muzica de diferite genuri: populară, interpretată de formaţii artistice de elevi din localităţile prahovene: Izvoarele, Vâlcăneşti, Starchiojd, instrumentală, interpretată la orgă de elevul Petrovici George, de 11 ani, din Vălenii de Munte, la fluier de badea Minea Ion, de 65 de ani, din Slon, specializat, de altfel, în cântatul la mai multe instrumente de suflat: ocarină, cimpoi, caval, fluier.
Într-o altă parte a parcului, vizitatorii sunt încântaţi de formaţia peruviană Sin Fronteras, exotică prin costume şi prin cântec.
În paralel cu serbarea din parc, în Sala de Cultură din Văleni de Munte se desfăşoară Concursul „Irina Loghin” în care renumita interpretă cântă la ea acasă spre mândria localnicilor şi mulţumirea spectatorilor.
Într-un alt loc, din tunurile aşezate în parc, se înalţă, spre înaltul cerului, steluţele de foc ale jocurilor de artificii, care iau forme din ce în ce mai surprinzătoare, spre uimirea şi încântarea celor prezenţi.
Serbările Toamnei, de la Văleni de Munte, s-au dovedit a fi un spectacol complex care a evidenţiat bogăţia roadelor pământului, hărnicia şi talentul oamenilor adunaţi aici, din ţară şi din străinătate şi, în mod deosebit, din judeţul Prahova.

Festival ȚuicăFestival ȚuicăFestival Țuică

Festival ȚuicăFestival ȚuicăFestival Țuică

Festival ȚuicăFestival ȚuicăFestival Țuică

Festival ȚuicăFestival ȚuicăFestival Țuică

Festival ȚuicăFestival ȚuicăFestival Țuică

Festival ȚuicăFestival ȚuicăFestival Țuică

Topice: Reportaje | Comments Off on SERBĂRILE TOAMNEI-FESTIVALUL ŢUICII

Comentarii închise.