Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Mitropolia de la Iași

de Losonczy Alexandru | Februarie 8, 2010

Una din cele mai maiestuose biserici din România se află la Iași, în centrul orașului, ea este Catedrala Mitropolitană. Perla arhitectonică a ortodoxiei românești este construită în stil renascentist târziu cu multe elemente clasice și ornamente baroce.

Catedrala are o istorie zbuciumată… ideea înălţării unei catedrale, monumentale, la Iaşi, aparţine mitropolitului Veniamin Costachi. “Socotind că țara Moldovei nu era oarecare în lume, Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache, și-a propus să ridice spre proslăvirea Creatorului și izbăvirea neamului o preafrumoasă catedrala în mijlocul cetății, sugerând arhitectului să o zidească cu fațada spre stradă și cu coloane și capiteturi antice.”

La 8 august 1826 se semnează hrisovul de înălțare a Catedralei Mitropolitane, și s-a ales locul unde s-au aflat două biserici mai vechi: Biserica Albă – secolul al XV-lea şi Biserica Stratenia – secolul al XVII-lea.  Prima construcție a avut loc între anii 1833 şi 1839, după planurile arhitectilor Johan Freywald şi Bucher. Atunci când era în întregime zidită și acoperită, prin 1839 se descoperă apariția unor crăpături. Pentru a evita dezastrul, arhitectul ieșean Singurov propunea ca în locul bolții din caramidă să se construiască una din lemn, ce se și ridică în 1840. Deteriorarea continua însă, iar la 23 mai 1857 se produce dezastrul, cupola se prăbușește și dărâmă în cădere și coloanele din interior.

Ruinată, cu cele patru turle rămase stinghere,  dăinuie în acestă stare până în 1880, când mitropolitul Iosif Naniescu pune a doua piatră de temelie iar conducerea lucrărilor este preluată de arhitectul Alexandru Orăscu, rectorul Universităţii Bucureşti. El va reface proiectul măreţei biserici, renunţând la imensa cupolă centrală.

La 23 aprilie/4 mai 1887 se auzea chemare de clopot de la Mitropolie. Se sfințea frumoasa catedrală de pe malul Bahluiului, Iașul trăind o mare sărbătoare. Sfinţirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment naţional, la ceremonie luând parte regele Carol I şi regina Elisabeta. Regele Carol afirma atunci că la Iași, “răsare din ziduri surpate un sfânt locaș, vrednic de vechiul scaun arhiepiscopal al Moldovei și Sucevei…”

Fațada estică e reprezentată de șase coloane așezate pe un soclu înalt de piatră. Pe panoul de la nivelul aticului este reprezentată în basorelief scena “Întâmpinarea Domnului” iar fațada vestică este încoronată cu un timpan în care apare chipul Sfântului Gheorghe, încadrat de coloane și de un fronton arcuit. Coama acoperișului este decorată cu fleuroni în zinc și cruci stilizate, iar cele 4 turle completează farmecul și monumentalitatea clădirii. 

Experimentatul pictor bucureştean, maestrul Gheorghe Tattarescu, aflat la vârsta deplinei maturităţi artistice, împodobeşte catedrala cu icoane şi elemente decorative care impresionează prin diversitate şi sensibilitate de influenţă renascentistă. Respectând canoanele Erminiei ortodoxe, Tattarescu se arată însă deschis influenţelor picturii occidentale, pe linia noutăţilor căutate de pictura bisericească românească în secolul al XIX-lea. Atât în realizarea celor 4 scene biblice de pe bolţile navei centrale cât şi în zugrăvirea chipurilor de sfinţi şi în alcătuirea compoziţiilor decorative se resimte rigoarea neoclasicismului de factură italiană. Se realizează, astfel, un inspirat echilibru între pictura, ce  sugerează mișcare, viață, monumentalitate, având un colorit cald şi stilul arhitectonic. Dimensiunea comorilor aflate in Mitropolie e completata de doua icoane de mare valoare: “Iisus Pantocrator” si “Maica Domnului cu pruncul”, icoane pictate in secolul XVI.

Catedrala mare împreună cu catedrala veche, palatul mitropolitan, cladirea cu birourile cancelariei arhiepiscopale, biblioteca, arhiva și somptuosa sală festivă, căminul preoțesc și alte anexe constituie o compoziție arhitecturală de o mare valoare artistică.

Din anul 1889 a fost adusă în Catedrala Mitropolitană, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Vedere de ansambluVedere de ansambluVedere de ansamblu
Fațada de vestFațada de estPictură exterioară
Fațada de vest - detaliuTurleBasorelief de pe fațada de est
Balconul de pe fațada vesticăTimpanul cu Sf. GheorgheTurle
Pelerini în curtea catedraleiPeleriniPelerini
Pelerini în interiorcoloane în intriorCandelabru
Pelerini în interiorCatapetesmaAmvon
Catapetesma - detaliuPictură interioarăAmvon
Racla cu moaștele Cuvioasei ParaschevaVitraliuPelerini la hram
Pelerini în jurul racleiCatapetesmaÎnalți ierarhi la săbătoarea Sfintei Parascheva
Pelerini în interiorPictură interioarăCapacul raclei
IcoanăIcoanăVitraliu
IcoanăCatapetesma - detaliuCatapetesma - detaliu

Topice: Descrieri | Comments Off on Mitropolia de la Iași

Comentarii închise.