Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

ŞACALIZAREA „INTELIGHENŢIEI” ROMÂNEŞTI CONTEMPORANE (1)

de Adrian Botez | Martie 2, 2010

…Deschideţi, vă rugăm, televizorul (oriunde îl aveţi, în casă…). Apoi, daţi-vă, cu scaunul sau fotoliul (sau, pur şi simplu, aşezaţi-vă capul pe speteaza canapelei…), cât mai departe (în spaţiul camerei dvs.), de televizor. Evident, acest îndemn este adresat oamenilor obişnuiţi, ca mine, iar nu…”băieţilor deştepţi”…! Căci aceştia fie sunt „jucători”, pe ecranul televizorului – fie, din umbră, procură premizele Ospăţului Şacalilor (care NU se va da, însă, în direct, la televizor…!!!).
…Ce vedeţi, acum, pe ecranul televizorului, când vă depărtaţi, până la a vedea, totul, din…”zarea perspectivei”? Şi asta vedeţi, de fapt, zilnic – numai că nu băgaţi de seamă, de obicei, pentru că prea sunteţi cu nasul în ecran – „implicaţi” de o foame de imagine, maladivă (în niciun caz… „empathică”…)! Cred că vedeţi ceea ce văd şi eu: o şatră „actantă”, o menajerie scârbavnică, în plină manifestare. Un bâlci, de o vulgaritate puturoasă (mai ceva decât de la o ciurdă de sconcşi…), care ţine, de-acum, de „science fiction”…! Dar bâlciul la care sunteţi spectatori, devenind, treptat, prin lipsa de reacţie, COMPLICI, nu este pentru distracţie, ci pentru DISTRUCŢIE! (Şi nu e deloc „science fiction”…ci…”ciné-verité”…). Şi nu pentru distrucţie a oricui, NICI MĂCAR „A ALTORA” – ci a noastră, A TUTUROR CELOR „NE-DEŞTEPŢI” / NE-DEŞTEPTAŢI!!! De fapt, asistaţi (în loc să acţionaţi…) la PARADA ŞACALILOR, care nu mai au răbdare: vor să ne prefacem trupurile (prin tembelizarea şi depersonalizarea/”virtualizarea”…televizionistică!), cât mai grabnic, în cadavre (multe, cât mai multe cadavre, care să le sature…ne-saţiul!), în care să-şi înfigă ei balele şi colţii…!
…Nu e ţara mea, nu e ţara ta – România asta sfâşiată, sub ochii noştri?! Cum să nu fie! Este extrem de nociv să confundăm „ţara”, care este Grădina Lui Dumnezeu – cu acest moment istoric, populat, spaţio-geografic, pe de o parte, de „băieţii deştepţi”, pe de alta, de…privitori …”nedeşteptaţi”, precum noi (laşi, inactivi, care nu-şi simt responsabilitatea spectacolului de bâlci, în care s-a transformat istoria ţării lor, nici măcar cât şi-o simt nişte râme ori ţestoase… – că tot au trimis iranienii, zilele astea, la „universităţi cosmice”, un şoricel, două ţestoase şi nişte râme…). Să plecăm/fugim NOI din ţară?! Ba! Ar fi, din partea noastră, culmea laşităţii şi trădării de Dumnezeu! Să facă bine să iasă EI afară, de-a berbeleacul să iasă, toţi sconcşii şi şacalii, toţi invalizii de Duh – că doar n-or ieşi, din Grădina Maicii Domnului – Paradisul Noului Ierusalim, cei (încă!) teferi la Duh!
…Cum adică, faptul că îi vedeţi bulucindu-se, zilnic, ceas de ceas şi clipă de clipă, să sufoce ecranul, cu prostia şi mârlănia şi mârşăvia lor obraznică, dementă, cu urletele lor de şacali, amuşinând groapa de gunoi a crimei şi amoralismului, că îi vedeţi „brand”-uiţi (cu „brand de ţară”!!!), pe nişte indivizi de doi bani grămada, precum Gigi Becali (analfabetul care se lasă pe spate, pe perna-soclu, atoateştiutor întru toate, inclusiv întru eminescologie…), Bercea Mondialu’ (care a adus Ierusalimul la…Cotroceni…), Guţă „Imnologul Prezidenţial” etc. – pe toate târfele Babilonului/Târfa Babilonului Însăşi!!!! – nu vă scoate din minţi?! Nu. Nu vă scoate, nu vă cuprinde impulsul să daţi măcar cu televizorul de pământ, dacă nu cu toţi cei „reprezentaţi imagologic de/prin televizor”…! În curând, vor apărea, pe piaţa românească, salamuri cu eticheta… „Florin Salam”, caviar cu eticheta „Bercea Mondialu’”, parfum (de brânză) marca „Gigi Becali”…Şi, totul, va fi în ordinea firii! Parada personalităţilor, A „MODELELOR NAŢIONALE DE SUCCES”!!! Pentru că succesul se măsoară, azi, în tone de nesimţire moluscos-fleşcăită şi de obrăznicie hidoasă, exasperantă – iar nu în …CREAŢIE/CREATIVITATE, ÎNTRU SFÂNTĂ MORALITATE – CUM NE-A ÎNVĂŢAT NAZARINEANUL CEL BLÂND!!
…Şi nu vă este ruşine că, pe ecran, apare „spuma”-nveninat-cremoasă, care ne conduce destinele, şi în care se bălăcesc, ca în „sânul lui Avrum”, alde Traian Băsescu-Cavalerul (Pilit…) al Justiţiarităţii „zonale”, sau Boc-Deloc (variantă: Adevăr-Deloc…) – şi Nuţi- Spaima…(„Constituţii”…) Udrea, care capătă NUP, din partea unei eminente şi absolut ne-înfeudate Justiţii, înainte să-l fi cerut…?! Nu. Nici acest fenomen „behavioristic” nu se întâmplă, cu domniile voastre. De fapt – noastre. Noi tăcem (filosofie de doi bani: „eh, toate trec, o să treacă şi ăştia!”– şi zâmbim, ca drogaţi! Nu, N-O SĂ TREACĂ , CI O SĂ SE PUIASCĂ, CEVA DE SPERIAT!!! – …a se vedea toţi „honoriuşii” şi „ebele”…!
…Şi nici atunci nu „bleştim” ceva, nici măcar când un narcisiac, chel de atâta infatuare, CTP-ul, îl numeşte, pe Eminescu-Aminul Românilor de Deasupra de Veac : „ateu”… – cu sastiseală, cu grasă şi greţoasă suficienţă, aducându-l, pe Luceafăr, cot la cot cu el, „inginerul” brav, la o „berică” şi o pipiţă…(pentru că azi, dacă vrei să te numeşti, credibil, „intelectual”, e de bon-ton să fii ateu, cum era-n Franţa postbelică, de bon-ton, să fii comunist…! – …şi să-L ridiculizezi, în primul rând, pe Dumnezeul Creştin!) – …habarneavând despre mistica existeţei şi Misiunii Aminului, pe planeta Terra…
…Hai să zicem, precum respectatul, dar greşitorul întru interpretarea semanticii Liturghiei Mioritice, OCTAVIAN PALER, că Neamului Românesc nu-i pasă de istorie şi e comod, fatalist etc. etc. (…cam nesimţit şi “slăvit de leneş”, în rezumat…).
Dar când afli următoarea ştire, nu despre interlopii-vedete nocturno-diurne, nu despre politicienii-caracatiţe televizionistice şi nici despre ziariştii-şacali, în genere, şi despre Florin Călinescu, în special – umflatul agramato-bolborositor (acord, pe loc, un premiu, din salariul meu de profesoraş, aceluia care a auzit – ŞI O ŞI DEMONSTREAZĂ ASTA, CREDIBIL!!! – măcar o frază isprăvită cu bine, în ultima vreme, de bolborositorul batracian de serviciu, la „turul” băsescian… – unde întâlneşte, „carambolistic”, nasul lui Ion Cristoiu…), cel care, când nu candidează la Senat, o face pentru a medita asupra candidaturii Preagraţioasei Sale Flatulaţii, la Preşedinţia României…şi când nu face nici asta, se cere de la dom’ preşedinte Băsesc’ … – ”ambasador la Washington, săăăă trăiţi!!!”… – ci despre unul care, în orice ţară şi vreme normală, ar trebui să fie, din poziţia sa, un model culturalo-moralo-spiritual NAŢIONAL, extrem de credibil, autoritar de credibil, prin austeritatea, onorabilitatea şi verticalitatea sa… – ei bine, te pune, serios, pe gânduri, problema Călăuzelor Moral-Spirituale ale Neamului, problema ELITELOR DE DUH CONSTRUCTIV (probleme obsedante, la români, încă de la jumătatea veacului al XIX-lea!), şi, implicit, soarta de Neam şi Ţară a Românilor. Mă refer, evident, la dl prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Preşedintele USR, dar şi ambasadorul UNESCO la Paris (simultan şi coplementar, se pare…) etc.:
„Nicolae Manolescu, plurivalentul critic literar, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, preşedinte al Consiliului Naţional de Acreditare Titluri şi Diplome Universitare de pe lângă Ministerul Educaţiei şi Cercetării, membru de vază al Comisiei Tismăneanu, profesor doctor la Universitatea Bucureşti, director al revistei „România literară“, comentator sportiv la „Evenimentul Zilei“ şi editorialist la „Adevărul“ lui Patriciu şi, în acelaşi timp, simultan şi concomitent, ambasador la Paris al României, la instituţia internaţională însărcinată cu protejarea patrimoniului cultural şi natural mondial, UNESCO, s-a gândit că, în folosul banilor, poate nesocoti decizia Academiei Române. Drept urmare, şi-a pus revista pe care o patronează, „România literară“, cu tot cu angajaţii ei, intelectuali de la sate şi oraşe, în slujba „Gold Corporation – Roşia Montană“, care o sponsorizează oficial, ca pe o echipă de fotbal oarecare, împreună cu Fundaţia Anonimul, dar nu veneţian, ci moscovit, ţinând cont că e vorba de însuşi vânzătorul Rompetrol, Dinu Patriciu” (cf. Victor Roncea, Nicolae Manolescu a pus „România Literară” în slujba Gold Corporation, sursa: CURENTUL INTERNAŢIONAL, http://www.curentul.ro/, vineri, 29 ianuarie 2010).
Şi asta, după ce Academia Română, prin “conclavul” specialiştilor ei geografi, mineralogi, istorici, sociologi etc., afirmase (iar dl Nicolae Manolescu e membru corespondent al Academiei…probabil, acţiunea sa ţine de oarece ranchiună personală, tradusă printr-o răzbunare care incumbă o…TRĂDARE A INTERESULUI NAŢIONAL: “E drept, s-ar putea să fie vorba şi de niscai resentimente, ţinând cont că distinsul intelectual a fost rejectat chiar de două ori de către forul academic, ultima oară anul trecut.<>, avea să afirme, la vremea respectivă, angajatul său Mircea Mihăieş, evident, chiar în <> – sursa: idem) şi dăduse următoarea Declaraţie: „Academia Română este dispusă să participe, prin specialiştii ei, la aceste operaţiuni care ar putea salva un spaţiu care are pentru români şi o valoare emblematică. Este vorba, să nu uităm, de «ţara» lui Avram Iancu, simbol al luptei pentru libertate a românilor din Transilvania“, se spunea, cu claritate de cristal, în Declaraţia Academiei, cu privire la “cazul Roşia Montană”.
…Sigur, nu-i aşa? Când vecinul nu-ţi răspunde la “bună ziua”, pentru că l-ai înjurat de mamă, trebuie, musai, să dai foc satului şi pădurii, cu toate…anexele naturalo-sociale!
[…Ne pare rău s-o mărturisim, dar ăsta este adevărul-adevărat: europarlamentarul liberal Adina Vălean, soţia lui Crin Antonescu (preşedintele PNL…), a avut, la Antena 3 şi Realitatea TV, pe 2 februarie 2010, cu privire la „cazul Roşia Montană”, o prestaţie absolut penibilă, manolesciano-dinupatricească, din/de sub care transpăreau atât de multe lucruri rele şi jegoase, încât „achiesarea”, trădătoare, la interesele lui Gold Corporation (adică, la jefuirea dementă, absolut iresponsabilă, a României, de cel mai mare zăcământ, din Europa, de aur, argint şi uraniu! – în schimbul a…17 ani de „ocupare a forţei de muncă din zonă”…!!!), părea a fi…cel mai puţin nociv dintre ele!!! A avut prilej „popa” Tökes să se dea…mai român decât Văleanca (…tocmai pentru că fură canadienii , ceea ce voia să fure numai ungurii lui:”Iniţiativa europarlamentarului Adina Vălean, soţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu de a organiza la Parlamentul European un seminar de promovare a proiectului minier Roşia Montană a fost dur criticată de o bună parte din europarlamentarii români care nu au fost informaţi de această iniţiatiă. Tonul acuzaţiilor a fost dat ieri chiar de colega sa de partid, eurodeputatul Renate Weber, iar astăzi ştafeta criticilor a fost preluată de europarlamentarul Laszlo Tökes, care a acuzat caracterul propagandistic şi de lobby pe care l-a avut acţiunea eurodeputatului PNL” – cf. Antena 3.ro ]
…Întorcându-ne, iarăşi, la…”înjurăturile” dlui profesor N. Manolescu. Şi ce “înjurături de mamă” a proferat dl profesor N. Manolescu? Păi, sfruntarea neruşinată şi minciunile lui sfruntate, toată cariera sa ante- şi post-decembristă, de trădător profesionist (a-toate-cele…!) – au valabilitate de “înjurătură de mamă”, la adresa Neamului şi “intelighenţiei” româneşti, pe care o conduce, prin şefia USR-ului: “Nicolae Manolescu, devenit milardar în 2005, graţie unui premiu oferit de aceeaşi mărinimoasă Fundaţie Anonimul Patriciu, a mimat dizidenţa înainte de 1989 pentru a se urca, în 1990, pe cadavrele Pieţei Universităţii, la conducerea Alianţei Civice care, la fel ca şi Frontul Salvării Naţionale, avea să se transforme rapid în partid, trădând propriile declaraţii de la întemeiere. În memoria celor care le pasă de România, Manolescu a rămas bine întipărit, după ce, imediat după sângeroasa mineriadă din iunie 1990, când încă se aflau închişi studenţi arestaţi ilegal de regimul FSN, distinsul intelectual s-a înfăţişat cu Zigu Ornea la poarta lui Ion Iliescu pentru a-i lua un „interviu cretin“, după cum l-a caracterizat Paul Goma, de spălare a noului „conducător iubit(…). Iată cum, după 20 de ani, aceeaşi „principală revistă literară din ţară“ socoteşte firesc să pună „simpatia scriitorilor şi intelctualilor“ între faldurile trenei celor care plătesc mai bine, indiferent că reprezintă un proiect distrugător al valorilor României, cele pe care trebuie să le apere, nu-i aşa, un ambasador la UNESCO. Ce speranţe pot avea toţi realii intelectuali români care se luptă să prezerve siturile arheologice milenare, pentru înscrierea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, atunci când însuşi reprezentantul României la forul mondial este plătit de firma care şi-a propus distrugerea acestuia?

Duplicitatea şi decăderea morală a lui Nicolae Manolescu, consacrat drept demolator al lui Eminescu, cu scopul de a-l instala pe soclul românului absolut pe fiul său literar nelegitim, Cărtărescu – nu durează de azi-ieri. Într-un interviu publicat anul trecut în (acelaşi) „Adevărul“, Manolescu afirma fără jenă: „Înainte de 1989 n-am scris niciodată despre 23 August, sărbătoarea naţională a Republicii Socialiste România. Deşi numerele festive ale revistelor erau de rigoare, am reuşit să evit orice comentariu. Compromiţător, indiferent ce ar fi conţinut.“

Manolescu se pare că uitase o parte importantă din biografia sa. Astfel, în „Contemporanul“, nr. 34 din 21 august 1964, în cinstea „marii sărbători“, distinsul „anti-comunist“ scria: „23 august 1944 a avut urmările cele mai profunde în literatura pusă în faţa unor probleme umane nemaicunoscute, a unui peisaj social şi moral cu totul deosebit. Arta, hrănită secole întregi din negare, devine un mod de a afirma noul umanism socialist. Factorul hotărâtor al revoluţionării literaturii noastre este Partidul, chiar numai pentru faptul că avangarda marxist-leninistă a clasei noastre muncitoare e arhitectul structural al prefacerii sociale şi politice, al unei noi realităţi, al unui nou tip uman, mult mai evoluat, care pune scriitorilor probleme noi, mult mai complicate… Întregul nostru front scriitoricesc a înţeles că literaturii noastre îi revine – aşa cum spunea tovarăşul Gh. Gheorghiu-Dej la Conferinţa pe ţară a scriitorilor, în cuvântarea din 24.I.1962 – misiunea de mare răspundere de a contribui prin toată forţa ei de înrâurire la formarea şi dezvoltarea conştiinţei socialiste, la formarea omului nou, a moralei socialiste…(…) Începând din anul 1961 (cf. „Viaţa românească“, nr. 7) şi până 1965 (cf. „Literatura română de azi“, încercare de sinteză, în colaborare cu D. Micu), domnul Manolescu a fost un incredibil propagator al ideologiei literare bolşevice… La vârsta de 23 ani, proaspăt absolvent şi colaborator la revista, de mare prestigiu pe atunci, „Contemporanul“, condusă de comunistul-ilegalist George Ivaşcu, şeful lui Nicolae Manolescu, tânărul critic făcea exact contrariul a ce se spune în Postfaţă de către Sorin Alexandrescu.

Să cităm de ici-de colo: „Literatura realist-socialistă este, prin natura ei, o literatură a valorilor etice, surprinzând mutaţiile profunde, determinate în cunoştinţă de ideea socialismului, promovând idealuri de viaţă noi, îndeplinind, adică, un rol educativ însemnat în formarea omului epocii noastre. Înzestraţi cu cunoaşterea ştiinţifică a realităţii, scriitorii noştri reflectă cu perspicacitate desăvârşirea făuririi construcţiei noi, socialiste, reflectă chipul omului nou, constructor al societăţii viitorului. Acesta este în primul rând muncitorul comunist. E o mare cucerire a literaturii noastre contemporane zugrăvirea acestui erou al revoluţiei.“ (cf. Înnoire, în „Contemporanul“, nr. 34, 24 august, 1962).

A se observa că este vorba de articole aniversare. Ultimul slăveşte cele două decenii de la Eliberare. Un bilanţ literar al socialismului victorios. Manolescu a semnat săptămânal asemenea cronici în «Contemporanul» şi, normal, era bine stipendiat.

În anul 1965, împreună cu D. Micu (bineşcolit la «Scânteia» ani de zile!), editează volumul «Literatura română de azi» (se reia titlul aniversar de mai înainte!), într-un tiraj de 12.120 de exemplare. Un diluviu de laude Partidului, lui Marx, Lenin, Gh. Gheorghiu-Dej şi lui Nicolae Ceauşescu şi literaturii socialiste/comuniste“.

– va continua –

Topice: Meditaţii | Comments Off on ŞACALIZAREA „INTELIGHENŢIEI” ROMÂNEŞTI CONTEMPORANE (1)

Comentarii închise.