Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

DIALOGURI TIBETANE

de Elisabeta Iosif | Iunie 1, 2010

”Convorbire cu scriitoarea Ligya Diaconescu”

Elisabeta Iosif: Călătoria ta în Tibet mi se pare fascinantă. Pe muntele Kurama, aşadar, se afla un ashram. La ce înălţime se găsea tabăra? De obicei e un loc greu accesibil. Era o zonă locuită?

Ligya Diaconescu: podişul Tibet este cel mai înalt podiş (altitudine medie 4.785 m, suprafaţa 2.000.000 km²) din lume. Situat în partea central-sudică a Asiei, în S-V Chinei. Podişul Tibet este străbătut de lanţuri muntoase cu înălţime de 6.000-7.000 m şi limitat de culmile Munţilor Himalaya. Podişul Tibet este străbătut de numeroase ape, cu izvoare în gheţarii Himalaiei, unele din ele reuşind să străbată bariera munţilor şi să se îndrepte spre ocean. Cel mai important fluviu este Tsangbo (Brahmaputra) care curge pe direcţia V-E, constituind zona cea mai importantă pentru economie si populaţie. Regiunea Autonomă Tibet (R.A.T.) sau provincia chineză Xizang este una dintre cele 5 regiuni autonome din China, fără ieşire la mare, fiind situată în sud-vestul Chinei şi al Podişului Qinghai-Tibet.

Locul sfânt Kifune de la muntele Kurama.

Mai întâi am luat o maşină până la poalele muntelui Kurama. Îmi imaginam că urcuşul muntelui Kurama, până la Locul sfânt Kifune va fi foarte greu, dificil de străbătut şi cu… oprelişti , ca şi atunci când mergi în România la o mânăstire situată în vârf de munte… (şi până să ajungi la mânăstire, străbaţi păduri, urci pe stânci şi îţi doreşti să atingi… cerul, infinitul cu mâna  – uneori având multe piedici pentru a te întoarce din drum).

Dar nu …aici nu a fost aşa …!

De la poalele Muntelui Kurama am urcat cu telecabina. Am urcat vreo 300 de metri. De acolo, am  mers în amonte, după care a trebuit să urcăm 100 de scări. Apoi am continuat drumul până la templul din vârful muntelui… Drum accesibil cu piciorul, uşor de străbătut.
Era aici un loc pentru spălat, numit „Locul dragonului”- reprezentând curgerea binelui, a prosperităţii.
Ne-am odihnit puţin, am făcut poze, am ascultat „glasul dragonului” şi am continuat drumul.
Am urcat apoi, foarte uşor până la templul Kurama, plini de emoţie , aşteptând senzaţii nemaiîntâlnite!
O oboseala plăcută ne acaparase dar …am mers mai departe şi am ajuns locul sfânt, Kifune .
Pe parcursul drumului, zeci de turişti, în mare măsură occidentali …urcau, coborau şi imortalizau imaginile, aşteptând parcă să se întâmple o minune.
Şi eu am aşteptat să găsesc un altfel de Tibet, plin de spiritualitate, să întâlnesc la tot pasul maesşri pentru îndrumare spirituală, pelerini dornici de a trăi ”senzaţii tari”. Îmi imaginam că voi întâlni pe parcursul drumului şi de jur împrejurul templului, maeştri în poziţie de rugăciune, meditând! Uitasem să spun că, am descoperit pe un perete, în apropierea staţiei telecabinei un poster. Aici scrie despre adevăratul templu Kurama că, deşi este un templu, nu este un adevărat templu budist, ci un templu închinat naturii, energiilor care circulă. Învăţătura acestui templu este de a învăţa de la natură. Este exact ceea ce apa m-a învăţat pe mine. Am fost foarte impresionată de această descoperire.
Aşadar, templul Kifune este închinat  naturii, energiilor!

E. I. –  Vorbeşte-mi despre grădinile şi templele dinăuntrul ashramului. Meditaţiile se făceau într-un anume loc? Ai practicat şi yoga?

L. D. – La templul Kifune, chiar de la intrare am primit o binecuvântare. Această clădire a fost refăcută,  anul trecut. Abia aici, în templul energiilor am simţit adevărata vibraţie, cum energia îmi curge prin tot trupul, fără să fac nimic, fără să cer nimic!
(Primisem iniţierea de ceva vreme !) Nu am făcut meditaţii la templu, nu practic yoga! Reiki practic! Aici am învăţat mai mult să-mi folosesc propriul corp şi mintea, să-mi direcţionez energiile spre deplina sănătate a mea şi a celor din jur, spre armonie, linişte, pace. Am înţeles, ca şi în ortodoxie că binele generează bine, răul generează rău şi mai ales că …tot ce îi vei face celuilalt se va întoarce la tine!
După aceea, l-am putut vizita pe înaltul preot Takai.  Timp de o oră, am avut ocazia să aflăm lucruri interesante despre energie şi apă , despre bine şi rău, despre întuneric şi lumină, despre boală.
A fost o întâlnire dintre păzitorul locului sfânt al zeului apei, Takai şi mesagerul care călătoreşte prin toată lumea. Ne-a vorbit despre Reiki. Reiki este viaţa. Reiki este vântul care suflă şi împrăştie seminţele pentru a da recolte bogate. Reiki este cunoaştere şi vindecare. Spiritul Reiki este deasupra tuturor, dar Reiki în sine este ceva la care se ajunge prin practică. Spre sfârşit, am remarcat că emblema acestui loc sfânt era un hexagon.
Mesajul de pe panoul acestui loc sfânt explică faptul că numele Kifune vine de la cuvântul care înseamnă rădăcina lui chi.
Apa este originea tuturor qi – urilor, preotul Takahashi (cel care ne-a dat binecuvântarea la intrarea în templu) ne-a spus că originea acestui cuvânt în japoneză are această semnificaţie.
Am înţeles încă o dată că REIKI – este metoda secreta pentru a da naştere fericirii.
Minunatul leac, care vindecă toate bolile sufletului şi trupului
Este de ajuns să se repete zilnic o formulă “magică”, pentru a fi fericit:
Doar azi
Nu te enerva!
Nu fi îngrijorat!
Fi recunoscător pentru toate!
Lucrează cu severitate asupra ta!
Fii prietenos cu semenii tăi!
Dimineaţa şi seara aşează-te în poziţia gasho
Şi repetă aceste cuvinte cu voce tare,
precum şi în inima ta
Pentru tămăduirea trupului şi sufletului
Cuvintele aparţin maestrului Usui Reiki Ryoho

E. I. –  Cum se comunica în acel program strict şi care a fost munca ta din acest scurt răstimp?

L. D. – Ar fi foarte multe de spus, voi vorbi despre asta într-o carte pe care intenţionez să o scriu… Ceea ce pot spune este că am trăit cinci zile într-o deplină armonie, într-o profundă prietenie si doar trimiţându-ne lumina unul altuia, din priviri, ne curăţam sufletul şi mintea.

E. I. – Unde făceai meditaţiile şi cum arată un guru în drumul lui spre autoperfecţionare? Ce rigori sunt?

L. D. – Din nou repet, da-mi voie să-ţi dezvălui totul prin intermediul viitoarei mele cărţi. Pot să-ţi spun doar că şi acolo “guru” adevăraţi, pe care nu-i întâlneşti pe toate drumurile dar şi aşa-zişi “guru” …guru comerciali, vânzătorii de iluzii şi de suveniruri, care nu au nimic  cu …energia universală, cu spiritualitatea, cu sacrul. Scriitorul Streinu, generalul, întorcându-se din Tibet anul trecut mărturisea: “Suntem cu şapte  ceruri deasupra Tibetului”. Nimic din ce-mi închipuiam nu am trăit în Tibet. Daţi-mi voie să vă mărturisesc, că adevărata sacralitate se găseşte în România!”
Atunci nu am înţeles ce vroia să spună. Acum însă, da!
De altfel, maeştrii din Tibet ştiu că CENTRUL SPIRITUALITĂŢII PLANETEI S-A MUTAT ÎN ROMÂNIA. Şi noi, ortodoxii am aflat acest lucru, spunându-se cu diferite ocazii că ROMANIA A DEVENIT GRĂDINA MAICII DOMNULUI.
Veţi vedea cum, din ce în ce mai mulţi guru, maeştri vor veni în România (au început deja), se vor ruga în lăcaşele noastre de cult unde vor simţi adevărata vibraţie.
Tibetul, din punctul meu de vedere este o zonă turistică deosebită, care asemenea Greciei ştie să-şi vândă produsele mai bine ca mulţi alţii !
Cât despre spiritualitatea căutată …doar prin intermediul maestrului meu, autentic, plin de spiritualitate …am găsit o părticică din ceea ce căutam!

E. I. – Din câte zone ale globului veniseră colegii din ashram şi ce calităţi trebuie să îndeplineşti ca să fii acceptat? Cu cine ai împărţit camera? Ei ce urmăreau să afle?

L. D. – În micuţul nostru grup – de 7 persoane, se aflau:  un canadian, un australian, o româncă, o englezoaică, un chinez, un japonez şi un american – toţi de origine română, plus ghidul nostru din TIBET (şi el de origine română) care de altfel s-a ocupat de programul nostru, de întâlnirile cu maestrul, de excursii, fiind o gazdă deosebită şi cu mult simţ al umorului (de o blândeţe nemaiîntâlnită şi cu un farmec ieşit din comun). Noi, fetele , am  stat amândouă într-o cameră foarte simplă, cu două paturi, o masă – pe care se afla un superb vas japonez cu minunate flori – care pe -semne fuseseră energizate, nu s-au ofilit pe parcursul şederii noastre… (pe pereţi atârnau ghirlande de flori multicolore din plastic), care ne-au încântat inima şi sufletul, rezonând fiecare parcă, cu câte o ceacră a corpului nostru. Băieţii au dormit câte trei dar …în cort – pentru a fi mai aproape de natură, de cer şi de pământ, pentru a asculta cum creşte iarba, cum cânta vântul şi ce mesaj transmite izvorul din imediata vecinătate. Sinceră să fiu şi mie mi-ar fi plăcut să dorm în cort dar spaima de şerpi (pe care încă nu am reuşit să o depăşesc) m-a împiedicat. Helene, buna mea prietenă din Londra, timidă şi răsfăţată – a învăţat să vorbească în public, Paul din Australia ne-a mărturisit că psoriazisul său a cam dispărut, fără să se gândească la el în perioada de autotratament, Victor – americanul a primit prima iniţiere şi a fost extraordinar de uimit, cum dintr-un ateu, nefăcând nimic pentru a crede în ceva a reuşit (prin această experienţă provocatoare) să creadă în Dumnezeu şi Fiul Său IISUS, căruia i s-a rugat Usui în Tibet (pe ale căror urme a mers) şi a reuşit să vizualizeze simbolurile energiilor atât de benefice şi necesare omului, plantelor, animalelor, situaţiilor …Despre restul …în carte, GATA! Pot sa-ti mai spun că , cu excepţia americanului, toţi am fost iniţiaţi în Reiki înainte de a ajunge în Tibet, unde am primit câte un alt grad …şi am aflat aici (eu) că  poti rezolva o situaţie sau atenua un conflict, realiza un proiect dar şi  îndeplini orice dorinţă doar …imaginându-ţi  asta, atenţie însă, ”Doar cu  voia şi cu Ajutorul lui Dumnezeu!”

E. I. –  Care a fost exerciţiul spiritual socotit necesar pentru a te purifica?

L. D. – Având în vedere că Maestrul Usui a fost creştin şi s-a rugat Domnului Iisus în Tibet, principiile acestuia se respectă… spovedania şi postul, iubirea aproapelui, ajutorul celor care au nevoie de noi, zeciuiala, autotratamentul de 21 de zile, rugăciunea .

E. I. – Se spune că o mantră are puteri inimaginabile.. Meditaţia şi rigoarea urmăresc comuniunea cu divinitatea? Cum se ajunge la iluminare?- Care crezi că este misiunea ta de acum înainte?

L. D. – Este adevărat o mantră are puteri inimaginabile. Fiecare putem să ne „construim” propria mantră, prin cuvinte folosite la timpul prezent, în funcţie de problemele cu care ne confruntăm. Totul este sa le repetăm des şi să credem în realizarea lor …să credem  si când s-au realizat deja, azi, să le vizualizăm sau nu. Eu, asemenea celorlalţi sunt un copil al lui Dumnezeu. Nu sunt cu absolut nimic mai presus! Am învăţat însă să-mi folosesc creierul în dirijarea energiilor în special pentru propria sănătate şi cea a familiei mele. Rugăciunea şi rigoarea urmăresc descoperirea de sine, controlarea emoţiilor, încrederea în propriile forţe, autodepăşirea, optimismul! Fi prietenos cu semenii tăi!
Reiki nu este o religie. Este o ştiinţă, principiile sale însă sunt cele ale religiei (cele 10 porunci).
Cuvântul japonez “REIKI” înseamnă”energie vitală (ki) de provenienţă spirituală (rei)”. În Occident s-a popularizat denumirea de “energie universală”, pe care am preluat-o şi noi. Energia REIKI este o energie de natură necunoscută ştiinţei actuale, dar care există şi se manifestă în mod clar prin efectele sale benefice asupra fiinţei umane.
REIKI este ştiinţa şi arta utilizării energiei universale în beneficiul propriu şi al celorlalţi. Cu ajutorul ei vrem să înfrumuseţăm natura şi viaţa, vrem să curăţim oamenii de relele pe care ei le suportă, le gândesc şi le fac.
Energia universală vine din Cosmos şi ne străbate pe toţi, dar unii o receptează mai mult, iar alţii mai puţin. Printr-un tratament REIKI se restabileşte circulaţia normală a energiei în organism şi se completează necesarul de energie curată. Energia universală inundă, diluează energia uzată şi o împinge pe traseele energetice, eliminând-o din corp.
REIKI este o metodă naturală de vindecare a trupului, sufletului şi minţii, întrucât energia universală acţionează benefic asupra tuturor nivelelor energetice ale omului (fizic, eteric, astral, mental, cauzal).
Ştiinţa utilizării energiei universale există din vechime, dar ea s-a pierdut de-a lungul veacurilor. Metoda REIKI, aşa cum o cunoaştem astăzi, a fost redescoperită la începutul secolului al XX-lea în Japonia de către călugărul şi doctorul MIKAO USUI în urma studiului profund al unor vechi scrieri şi a unei intense practici meditative.
Prin autotratament Reiki intrăm într-o stare de conştiinţa modificată. Practicând zilnic autotratamentul Reiki, deplasarea mâinilor dintr-o poziţie în alta devine o acţiune automată, nu mai e nevoi să ne gândim la ea. La un moment dat, spiritul se calmează, muzica ne alină, ajungând într-o stare din ce în ce mai profundă de relaxare, undele cerebrale dominante trec de la ritmul beta (cu frecvenţe mai mari de 13 Hz, caracteristice stării de veghe, de acţiune) la alfa (8 – 13 Hz, caracteristică stărilor de viziune internă, de pace şi armonie) iar în timp, undele predominante vor fi theta (între 3,5 şi 6m 5 Hz) ajungându-se astfel la starea de relaxare profundă fără ca durata autotratamentului Reiki să fie de 2 ore. Este adevărat că energia Reiki circulă în mod automat fără să fie nevoie ca noi să ne concentrăm sau să o dirijăm mental pentru ca ea va merge şi se va concentra asupra zonei corpului nostru care are nevoie de energie în acel moment.
Tratamentul zilnic de Reiki e o formulă care funcţionează foarte bine: ne umplem de energie şi –  concomitent, permitem corpului nostru să funcţioneze conform legilor naturale pe care el (corpul) le cunoaşte foarte bine. Un comportament armonios, emoţii şi gânduri pozitive oferă glandelor şi întregului corp o funcţionare armonioasă. De asemenea, Reiki nu exclude practicarea altor tehnici: trebuie să căutam sistemele şi tehnicile care ni se potrivesc cel mai bine.
Cât despre cele doua întrebări …Cum se ajunge la iluminare?- Care crezi că este misiunea ta de acum înainte?, vreau să spun că :
Orice manifestare a Spiritului este Spirit. De fapt noi toţi avem aceeaşi origine. Este evident şi faptul că toate manifestările vieţii sunt în legătură unele cu altele. În univers totul e energie şi această energie creează lumea; fiecare e formă şi materie; multitudinea lor  noi o numim realitate. Existenţa de fapt este dintr-o singură materie, care e în continua mişcare – se creează, se manifestă, se schimbă şi se transformă.
Fiecare formă a materiei vibrează la nivele diferite, totuşi fiecare formă este legată de restul, neexistând nimic care să le despartă. De aceea când distrugi, această distrugere se răsfrânge si asupra ta, dar dacă te întorci cu dragoste şi prietenie faţă de lume şi aceasta se manifestă la fel.
Tot ce este frumos, este începutul frumosului. Dar nu uita: poţi iubi pe alţii doar dacă descoperi minunea/miracolul din tine. In acel moment din lume se va reflecta dragostea necondiţionată asupra ta. Iubind , poţi vindeca trupuri şi suflete …

E. I. – Asta îţi este misiunea…

L. D. – …da, doresc să-mi ajut semenii, mai ales pe aceia,  care de multă vreme sunt în dizarmonii, care au anumite boli şi nu cunosc faptul că energiile, bioenergia, Reiki lucrează asupra cauzei şi apoi a efectului …că orice boală poate fi tratată! Cum se ajunge la iluminare?  Doar respectând cele 10 porunci date de Dumnezeu, fiind încrezători, blânzi şi uneori, renunţând în favoarea aproapelui la ce ţi-ai fi dorit cel mai mult .

Topice: Interviuri | Comments Off on DIALOGURI TIBETANE

Comentarii închise.