Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

COMEMORAREA I.L. CARAGIALE

de Elena Trifan | Iulie 13, 2010

An de an din viaţa culturală a municipiului Ploieşti sunt nelipsite două activităţi, fără de care spiritul ploieştea nu ar mai fi el însuşi: aniversarea dramaturgului Ion Luca Caragiale in luna ianuarie şi comemorarea lui in luna iunie.
Şi in acest an, pe data de 22 iunie, statuia lui Caragiale din Ploieşti, a strâns în jurul ei un grup de muzeografi, bibliotecari, actori, scriitori, profesori, elevi.
După cum afirma Lucian Szabados, directorul Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti, comemorarea lui IL Caragiale pentru ploieşteni este o datorie morală, o reacţie civică şi culturală.
În memoria celui care reprezintă în gradul cel mai înalt spiritul ploieştean, a cântat fanfara ca altădată în locurile publice dragi autorului, au fost rostite alocuţiuni de către personalităţi prahovene precum: Lucian Szabados, directorul Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti, profesor Gabriela Teodorescu, fost inspector şcolar, prof. dr. Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii „Nicolae Iorga” din Ploieşti, au fost depuse coroane de flori.
În alocuţiunile rostite au fost evocate într-o manieră originală aspecte ale vieţii şi activităţii marelui dramaturg. Astfel au fost amintite locuri şi oameni legate indisolubil de numele lui Caragiale: Şcoala Domnească, clopotniţa, teiul spre care privirea lui Caragiale se îndreaptă vie şi pătrunzătoare de pe soclul statuii din parcul oraşului, învăţătorul Basil Drăgoşescu, înmormântat în pământ ploieştean.
Au fost evidenţiate modul propriu de prezentare într-o manieră comică sau tragi-comică a vieţii sociale, politice, culturale din vremea lui, contemporaneitatea lui Caragiale, aspecte ale interpretării dramatice a operei caragialiene, receptarea operei lui Caragiale şi, mai ales, a spectacolului dramatic de către cei tineri.
Din iniţiativa doamnei muzeograf Nina Nicolae de la Muzeul „IL Caragiale” din Ploieşti, în paralel cu activitatea de la Ploieşti, comemorarea lui IL Caragiale a avut loc şi la Bucureşti, la Cimitirul Bellu, unde în afară de slujba religioasă de pomenire a scriitorului, lângă mormântul său, au fost interpretate scenete de către elevi de la Şcoala „Sfântul Vasile” din Ploieşti, de la Şcoala „M. Sântimbreanu” din Bucureşti şi de la Şcoala „G. E. Palade” din Buzău.
Personalitatea scriitorului a fost evocată de critici şi istorici literari, cercetători, profesori universitari precum: Barbu Cioculescu, Simona Cioculescu, Ieronim Tătaru, Constantin Hârlav Maistorovici, Sanda Hârlav Maistorovici, precum şi de către cadre didactice din învăţământul preuniversitar.

Topice: Diverse | Comments Off on COMEMORAREA I.L. CARAGIALE

Comentarii închise.