Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

SĂRBĂTOAREA TĂMÂIOASEI – PIETROASELE

de Elena Trifan | Noiembrie 10, 2010

PIETROASELE, JUD. BUZĂU

Localitatea Pietroasele, judeţul Buzău, este renumită pentru tradiţiile sale milenare, de cultivare a viţei-de-viei, cât şi pentru importantele descoperiri arheologice: tezaurul Cloşca cu puii de aur, castrul şi termele romane.
De câţiva ani a început să fie cunoscută şi pentru organizarea Sărbătorii Tămâioasei, aflată la a treia ediţie, eveniment ce are ca scop promovarea imaginii comunei, reînvierea unor vechi tradiţii folclorice, un elogiu adus roadelor pământului care de mii de ani le-au adus bunăstarea şi au constituit mândria localnicilor, crearea unei atmosfere de petrecere şi voie bună în rândul locuitorilor din această localitate, cât şi din alte zone ale ţării.
Pe tarabele frumos amenajate de producătorii din localitate şi din împrejurimi, poate fi admirată bogăţia strugurilor şi a sortimentelor de vinuri, din soiurile: Tămâioasă românească, Fetească neagră, Fetească regală, Riesling italian, Merlot, Busuioacă de Bohotin, Cabernet Sauvignion, renumite pentru varietatea culorilor: porfirie, rubinie, alb-verzuie, roşie strălucitoare, roşie strălucitoare roze, cu nuanţe ruginii-chihlimbarii, purpurie zmeurie cu tentă violacee; a gusturilor răcoritoare, plăcute, reconfortante, prietenoase şi catifelate; a aromelor puternice, persistente, de violete, trandafir, busuioc, tămâie, mirodenii, mere văratice, mure, prune uscate, ceară de albine1.
Este nu numai o sărbătoare a vinului, ci şi a unor vechi tradiţii păstrate cu grijă de săteni şi de locuitorii din satele învecinate.
Aici în ţara pietrei, după cum sugerează şi numele localităţii, istoria pare a se întoarce în urmă cu mii de ani, în epoca pietrei a cărei prelucrare permanentă pe aceste meleaguri ne este amintită de cioplitorii în piatră din localitatea Năieni, judeţul Buzău, care ne uimesc prin cănile, suporturile, ulucele, ornamentele frumos meşteşugite.
Măiestria, hărnicia, ocupaţiile localnicilor de-a lungul timpului, spiritul gospodăresc şi conservator ne sunt oferite de expoziţia „Lada de zestre” organizată de elevii Şcolii cu Clasele I-VIII din localitatea Pietroasele, sub îndrumarea doamnelor învăţătoare: Daniela Enache şi Tanţa Vasile.
Pe lângă mulţimea ştergarelor şi a macaturilor, aceasta abundă şi în obiecte de uz casnic: vase din ceramică, felinar, fier de călcat, lampă, cuţitoaie, putinei, găvan, butoaie, zdrobitor de struguri, ploscă, unele vechi de sute de ani.
Tradiţia şi modernitatea îşi dau mâna la Sărbătoarea Tămâioasei de la Pietroasele şi artişii plastici buzoieni sunt reprezentaţi de expoziţia de pictură a domnişoarei Elena Mihălceanu, elevă la Liceul de Artă din Buzău, atrasă de flori, peisaje, păsări, personaje biblice, şi de expoziţia de sculptură în lemn a domnului Adrian Istrăţoiu din Pietroasele, care prezintă vase emblematice, chipuri de oameni, subiectul preferat rămânând Maica Domnului cu Fiul.
Marea surpriză a spectacolului în aer liber a fost însă reînvierea modului străvechi de mustire a strugurilor.
Ca altădată pe uliţele satului, pe stadionul unde se desfăşoară sărbătoarea, îşi face apariţia carul alegoric, tras de boi, încărcat cu struguri, cu fete şi băieţi îmbrăcaţi în costume populare.
Carul este condus de un Bachus autohton, în port tradiţional românesc, cu o pelerină neagră pe umeri şi o coroană din viţă-de-vie, pe cap.
În urma carului vin fete şi băieţi cu ciorchini de struguri în mână, cu bucuria întipărită pe chip.
Strugurii sunt deşertaţi în linul tradiţional şi zdrobiţi cu picioarele, de fete îmbrăcate în costume populare.
După ce mustul se scurge într-un hârdău fetele sunt spălate pe picioare cu apă, de către Bachus şi şterse cu ştergare ţesute în război.
Cei doritori sunt serviţi cu must şi struguri.
Este organizat şi un concurs pentru premierea celor mai iscusiţi producători de vinuri din localitate şi împrejurimi.
Artişti vocali şi dansatori în devenire sau consacraţi, printre care pot fi amintiţi elevii şcolii din localitate, formaţia Nemuritorii, formaţia de muzică etno Sânzienele, le oferă celor prezenţi un impresionant spectacol din care sunt nelipsite cântecele din repertoriul dedicat meleagurilor buzoiene.
Plecăm spre casă, spunând şi noi precum Nichita Stănescu „Am venit cu o inimă de piatră şi ne întoarcem cu o inimă de inimă”, stropită cu puterea mustului ce va izvorî veşnic din piatra cultivată de o mână iscusită şi înţeleaptă.

Topice: Reportaje | Comments Off on SĂRBĂTOAREA TĂMÂIOASEI – PIETROASELE

Comentarii închise.