Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Expoziţia de icoane populare româneşti

de Eva Halus | Ianuarie 20, 2011

“Icoanele-sufletul sticlei” (Icones- L’âme du verre )

În ce priveşte icoanele, rugăciunea noastră
Se face prin pictura lor

Vernisajul expoziţiei de icoane populare româneşti pe sticla al Atelierului de Arta veche «Valuarda» a avut loc vineri 10 decembrie la Centrul de meditaţie şi spiritualitate a bisericilor orientale Emmaus, situat pe blvd. Queen Mary, chiar lângă Oratoriul St. Joseph, celebrând puţin înaintea Crăciunului, într-un mod inedit, împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Centrului Emmaus, cu participarea exclusivă a profesorilor Atelierului, Aura Chiriac şi Vladimir Midvichi şi a trei dintre elevii lor de origine quebecoisa, Claudette Lavoie, Françoise Crouzier şi Mario Robillard.

Faurirea icoanelor pe sticlă este o tehnică puţin cunoscută în Occident şi abia de curînd îşi are locul cuvenit în iconografia religioasa internaţională, cu ajutorul câtorva artişti români stabiliţi în Canada, printre care se numără artiştii fondatori ai Atelierului de Artă veche «Valuarda», Aura Chiriac şi Vladimir Midvichi. Expoziţia «Icoanele-sufletul sticlei» cuprinde peste 30 de icoane expuse în capela Centrului Emmaus, ilustrând printre multe atribute artistice şi transmisia directa a tehnicii de icoane populare româneşti în lume.
Icoanele se impun astăzi ca o artă de înaltă calitate şi origine, prin simplitatea şi sinceritatea sentimentelor cu care au fost pictate şi pe care le nutresc, fiind totodată o manifestare estetică bogată a lumii reale sau imaginare care zugrăveşte lumea satului românesc, cu umanism, evlavie sau umor, farmec decorativ şi culori vii.
Temele abordate în această expoziţie fac parte din tematica tradiţională bizantină precum Presa Mistică, Fecioara Maria cu Pruncul, Nativitatea, Mater Dolorosa, Sf. Nicolae, Arhanghelul Mihai, Evangheliştii, Pasiunile, Sf. Gheorghe şi Resurecţia, Sf. Constantin şi Elena, cât şi reprezentări de Îngeri.
Varietatea motivelor şi temelor abordate, coloritul icoanelor şi cadrele pictate confirmă talentul şi creativitatea profesorilor şi a elevilor lor, făcând din această şcoală românească un centru important contemporan de propagare a artei iconografice, în care creaţiile actuale depăşesc modelele tradiţionale impuse de biserică. Icoanele (variind între format mare până la miniaturi) sint pictate în tehnica tradiţională, utilizând pigmenşi şi ou, iar arta făuririi de icoane o puteţi învăţa chiar aici, la Atelierul de Artă veche «Valuarda».

Icoanele pe sticlă au apărut pentru prima dată în Transilvania, după alipirea acestei regiuni la Imperiul Habsburgic în 1699. Legenda spune ca la început a existat «miracolul de la Nicula», unde lacrimile icoanei Sfintei Fecioare au curs timp de 26 de zile (număr ce coincide cu valoarea numerică a Numelui lui Dumnezeu în ebraică). Apoi pelerinii (care veneau cu miile să vadă minunea) au dorit să ducă cu ei chipul Fecioarei. Astfel au apărut primii meşteri locali de icoane la Nicula, ca să răspundă cererii, apoi pictura de icoane pe sticlă s-a răspndit în mai multe centre transilvănene.

Astăzi la Montreal trăiesc câţiva meşteri de icoane pe sticlă mai mult sau mai puţin cunoscuţi de către comunitate sau montrealezi: Ofelia Armaşu, Roseta Mociorniţă, Constantin Florea şi bineînţeles Aura Chiriac şi Vladimir Midvichi.

Aura Chiriac este licenţiată în arte plastice la Universitatea de Artă George Enescu din Iaşi şi este astăzi ilustratoare, gravoare, caligrafă, pictorita, graficiană, fiind cofondatoare şi profesoară la Atelierul de Artă veche «Valuarda».

Vadimir Midvichi este fondatorul şi coordinatorul principal al Atelierului «Valuarda», infiinţat în 2009, fost absolvent al Universităţii de Arte George Enescu, colaboratorul Patriarhiei Române şi al Centrului Naţional de Conservare în România şi restaurator de fresce din secolul XVI. El a dobândit o tehnică şi o experienţă vastă, fiind astăzi specialist în arta decorativă veche (fresca, al secco, sgraffito, icoană, etc).

La vernisajul expoziţiei au luat cuvântul Vladimir Midvichi, apoi fondatorul Centrului Emmaus, Lucien Coutu, directorul centrului, Stephane Vaillancourt şi preşedintele regrupării iconografice iconofile din Canada, Michel Saint-Onge. Corul de copii dirijat de talentata studentă la opeă, Marina Negruţa, a încălzit sufletele celor prezenţi cu glasuri cristaline, intonând cântece de Crăciun în romaneşte şi franceză.

Icones-l’ame du verre
3774 Ch. Queen Mary,
#309, Montreal,
H3V 1A6
Info : 514-432-4105
514-739 2263
www.valuarda.com

pentru Jurnalul Accent Montreal

Topice: Reportaje | Comments Off on Expoziţia de icoane populare româneşti

Comentarii închise.