Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

CEZARINA ADAMESCU:CE-A FOST DE SPUS, S-A TOT SPUS

de Radu Botiş | Aprilie 14, 2012

 Ultima zi de post creştin ortodox. Sâmbăta Mare. Cred că această zi e cel mai greu de trecut. Bucatele sunt pe masă şi aburesc. Mielul a fost tăiat. Isus e în mormânt. Cozonacii se întrec în arome. Ouăle îţi surâd pastelat pe platou. Vinul are brumă pe sticlă.

          Cum să rezişti tentaţiei de a gusta câte puţin din toate?

          Miroase a ciorbă de miel şi-a drob. Friptura numai ce trebuie pusă în cuptor. Toate sunt pregătite. Domnul Iepuraş a golit toate supermarketurile de cadouri legate cu fundiţe roşii. Cutii şi cutiuţe colorate. Fleacuri, nimicuri, gablonzuri.

          Aaaaa…gospodina a uitat sau n-a prea avut timp să meargă la biserică, să se spovedească, să se împărtăşească. Ei şi ce? Bărbatul şi copiii să fie mulţumiţi.

          Isus Cristos poate să mai aştepte sub giulgiul său cernit, spălat pe picioare de Maria Magdalena, uns cu arome de femeile mironosiţe.

          Ar mai fi de împăcat şi pupat cu vecinii şi cu prietenii cu care s-a ciondănit tot anul. Dar ei sunt la biserică. Nu-i nimic. S-or împăca odată şi odată. Sau poate nu. Ce-a fost de spus, s-a spus.

          Morţii aşteaptă şi ei ouă roşii (măcar cojile) şi firimituri de coznac, să se înfrupte şi ei. Dar mai ales, aşteaptă LUMINA PASCALĂ. Să le lumineze veşnicia.

          O singură frază mai trebuie rostită, cu răspunsul de rigoare:

          Hristos a înviat!

          Adevărat că a înviat!

          O frază care conţine în ea toată Istoria Mântuirii omeneşti. Este partea din Misterul Credinţei: „Moartea Ta o vestim, Doamne şi Învierea Ta o mărturisim, până când vei veni!”

La noapte, învie Domnul şi vine în casele noastre în chip de Lumină Sfântă.

          Vom găsi destule cuvinte, destulă smerenie, să le rostim, fără a avea sentimentul că am contribuit şi noi la Răstignire?

          Depinde de fiecare din  noi, cum vom rosti Crezul creştin: cu buze vopsite, spurcate de vorbe grele, sau cu buzele curate şi arse de îngeri cu flacăra lumânării, cu care am mărturisit că suntem păcătoşi şi smeriţi, i-am cerut iertare. Cu bună întocmire de Cuvânt, cu inimă deschisă şi gând curat.

          Aşa să ne ajute Dumnezeu!

14 aprilie 2012

 

 

Topice: Diverse | Comments Off on CEZARINA ADAMESCU:CE-A FOST DE SPUS, S-A TOT SPUS

Comentarii închise.