Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Dincolo de cuvânt

de Ion Nălbitoru | Ianuarie 30, 2013

“Dincolo de cuvânt” –  manifestare valorică a spiritualităţii româneşti

 

Volumul “Dincolo de cuvânt” (confesiunea poetului, prozatorului) editat la ARHIP ART, Sibiu, 2012, având coordonator pe doamna Valentina Becart, cuprinde în paginile sale de la cei mai tineri autori până la cei veterani: Mădălina Donos, Florina Dinu, Tatiana Scurtu  Munteanu, Ioan Adrian Trifan, Menut Maximinian, Mihaela Cristescu, Any Drăgoianu, Sorin Cerin, Alexa Gavril Bâle, Gheorghiţa Durlan, Ana Irina Iorga, Valentina Becart, Dora Alina Romanescu, Lucreţia Ionescu, Elena Trifan, Al. Florin Ţene, Floarea Cărbune, Cezarina Adamescu, Cella Negoiescu, Bianca Marcovici, Ion Vanghele, Victoria Fătu Nalaţiu, Delia Stăniloiu, Anastasia Gârneaţă, Ioan Barbu, Elena Păduraru, Radu Botiş, Victor Becheanu, Emil Iliescu, Tănase Caraşca, Virgil Stan, Niculae Vrăsmaş, Gheorghe Răducan, Vasile Popovici, Cristian Harnău şi Ion Nălbitoru. Dintre cei 36 de confesatori unii sunt la începuturi, alţii deja sunt consacraţi, iar acest fapt ne demonstrează că arta scrisului se primeneşte  continuu şi alături de “idolii” sacrii ai trecutului, prezentul naşte alţii la fel de valoroşi. Dumnezeu ne-a dăruit pe lângă multe bunătăţi şi frumuseţi şi acest talent al manifestării sufleteşti prin intermediul cuvintelor scrise într-o ordine armonioasă şi plină de semnficaţii, un magnific joc al literelor. Din lectura celor peste 400 de pagini din lucrarea “Dincolo de cuvânt” am remarcat că cei prezenţi au colaborat la multe reviste literare, au participat la concursuri naţionale unde au obţinut diplome şi premii, au editat poezii, romane, piese de teatru, antologii, monografii, etc. Arta cuvântului nu are limite şi nu ţine cont de vârstă sau sex, ea vine de undeva din adâncul spiritului uman. Mărturiile celor 36 de poeţi şi prozatori fac să vibreze corzile sensibile ale sufletului. Aceste confesiuni constituie o adevărată spovedanie în faţa Divinităţii dătătoare şi de har scriitoricesc; acest fascinant joc al literelor în cuvinte şi a cuvintelor în fraze pline de duh, spovedanie la care martor este însuşi OMUL, cu eul său, ce ne reprezintă valorile naţionale şi universale, dar şi cititorul din toate păturile sociale ca făptură divină pe Terra.

Scriitorii prin excelenţă sunt firi pline de sensibilitate care pătrund în profunzimea sufletului uman punând în valoare trăirile, sentimentele, dorinţele şi aspiraţiile fiinţei umane, creaţia cea mai de preţ a Divinităţii. Un complex de manifestări sufleteşti se regăsesc cu fidelitate în volumul “Dincolo de cuvânt” realizat de doamna Valentina Becart. Doar o fire sensibilă şi răbdătoare, dar şi profundă putea să mobilizeze personalităţi ale culturii, a celor ce patronează cu măiestrie talentul îmbinării literelor şi modelării cu măiestrie al cuvintelor cu multiplele lor sensuri. Coordonatoarea lucrării reuşeşte să adune între “două coperţi” o parte din valorile scrisului românesc ca sub cupola imensă a unei catedrale, unde au posibilitatea să-şi elibereze sufletul, indiferent de vârstă sau zonă a ţării din care provin cu tradiţii, obiceiuri, etnografie şi folclor, care diferă de la un ţinut la altul şi care tocmai prin această diversitate se conferă unicitatea acestui popor harnic, ospitalier şi vesel prin natura firii sale.

Şi sub aceeaşi cupolă, alături de cei 36 de scriitori prezentaţi în volumul “Dincolo de cuvânt” al doamnei Valentina Becart, se află multe sute sau chiar mii de poeţi, prozatori, epigramişti şi dramaturgi, unii cunoscuţi, în timp ce alţii “zac” în anonimat. Cu excepţia revistelor cultural-literare pe hârtie sau online, câteva cenacluri, societăţi şi simpozioane care mai proliferează literatura, presa şi televiziunile  fac reclamă “idolilor” violatori, “starurilor” în crime, “divelor” cu un vocabular ca la uşa cortului, maneliştilor care aruncă cu euroi spre sfidarea întregii naţiuni şi a “parodiilor” susţinute de actorii politici. 

Creaţiile noastre ne leagă de ţară ca de o MAMĂ şi ne uneşte atât pe cei de pe plaiurile mioritice cât şi cu cei din neamul nostru de pe alte ţinuturi sub bolta arealului românesc din care renaşte demnitatea de român.

Confesiuniule fiecărui autor în parte sunt foarte emoţionante şi nu constituie o emulaţie a generaţiilor, ci mai mult o solidaritate a lor, indiferent că fac parte din LSR sau USR.

Fiecare autor prin cuvinte de duh retrăieşte momentele unui trecut cu bune şi rele care le-a marcat de-a lungul anilor cariera culturală şi prezentul. Deşi nu se poate vorbi de carieră în literatură, unul lângă altul constituim un tot unitar care se reflectă în operele fiecăruia: poezie, epigramă, reportaj, roman, piesă de teatru, etc.

Astfel de lucrări, indiferent de coordonator, vor marca peste vremi adevărate enciclopedii ale sufletului aflat “dincolo de cuvânt”, vor constitui însăşi vibraţia sa.

Ceea ce a reuşit doamna Valentina Becart în “Dincolo de cuvânt” este dovada altruismului şi spiritului românesc care-i domină inima, este o minunăţie. Şi mi-aş permite cu deosebită consideraţie pentru cea care ne-a oferit spre lectură şi delectare 433 de pagini să-i sugerez să nu se oprească aici şi să continuie şi cu alte volume, II, III, IV,… căci, după apariţia acestui volum, vor fi mulţi colegi de-ai noştri care poate vor avea mult mai multe de spus decât unii dintre noi, asta şi ca o necesitate să ne cunoaştem valorile vremii noastre.

Ceea ce a realizat doamna Valentina Becart, alături de alţi coordonatori de antologii, dicţionare şi encilopedii, va rămâne o vie mărturie a talentului românesc care va dăinui peste ani, contribuind la întregirea imaginii României pe plan mondial.

 

Ion Nălbitoru

 

Topice: Recenzii | 3 Comentarii »

3 răspunsuri to “Dincolo de cuvânt”

 1. valentina spune:
  30 Ianuarie 2013 la 13:24

  Domnule Radu Botiş,

  Vă mulţumesc pentru publicarea articolului.
  De asemenea, mulţumesc d-lui Ion Nălbitoru
  pentru exegeza realizată.

  Cu preţuire,
  Valentina Becart

 2. Puiu Raducan spune:
  30 Ianuarie 2013 la 21:48

  Toate laudele d/nei Valentina pentru realizarea acestei lucrari. Iata ca intr/o perioada in care … onor guvernantilor, copii fug din scoli in baruri, discoteci, ori se dedau la fel de fel de ciudatenii, in presa scrisa si cea audio, dar mai ales cea vizuala se propaga numai nemerniciile, iata ca aceasta doamna Valentina B. scoate la iveala aceasta minunata lucrare prin care iese in evidenta viata si activitatea unor oameni care au lasat si lasa ceva societatii si semenilor.
  Felicitari, frumoasa doamna!

 3. Ion Nalbitoru spune:
  11 Februarie 2013 la 18:00

  Şi eu vă mulţumesc pentru surpriza pe care mi-aţi făcut-o şi mi-aţi publicat exegeza în revista Glas comun