Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

CALAUZELE: “LUMEA DE IERI”, de Stefan Zweig

de Jianu Liviu-Florian | Martie 1, 2013

Daca veti dori sa gasiti urmele celor care au visat Europa Unita, cartea lui Stefan Zweig, “Lumea de ieri”, este o harta pe care stralucesc numele unor Rodin, Romain Rolland, Rilke, si atator altor intelectuali si artisti de marca  ai Austriei, Germaniei, Frantei, Elvetiei, Belgiei, Olandei, si ai atator alte tari  lasate la urma nu din cauza importantei lor in geografia vietii spirituale, ci datorita faptului ca nu au fost accesibile experientei vii a autorului.

            Creuzetul acestor vise au fost doua razboaie mondiale. “Lumea de ieri” reconstituie  clipele de dinaintea primului. Viena gerontocratica.  Cu atmosfera ei de un calm, o armonie, o cultura  si o pace – edenice. Din timpul primului razboi. Cu dramele lui. Si de dupa el.

             Din toate timpurile, sperantele  tinerilor liceeni, studenti, sau intelectuali  s-au indreptat spre oamenii de cultura,  spre operele lor, si spre institutiile de cultura. Reviste, teatre, opere, universitati, biblioteci. Oamenii de cultura au fost calauzele care au platit cu geniul lor,  potecile de lumina ale istoriei. Bulevardele si autostrazile ei au ramas in seama capetelor incoronate, politicienilor,  statelor majore, armatelor, si negustorilor. Ioan Es. Pop, in volumul “Unelte de dormit”, Editura Cartea Romaneasca, 2011, are un vers memorabil: “Istoria este poezia invingatorilor. Poezia este istoria invinsilor.”

            “Lumea de ieri” este cartea unei deveniri. A cresterii unui pom, dintr-un sambure. Intre invingatorii istoriei, si invinsii ei.

 

Topice: Descrieri | Comments Off on CALAUZELE: “LUMEA DE IERI”, de Stefan Zweig

Comentarii închise.