Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

ZI DE SĂRBĂTOARE

de Ilie Bucur | Martie 30, 2013

 POLIȚIA ORAȘULUI SĂRMAȘU

ÎN ZI DE SĂRBĂTOARE

 Vineri, 29 martie a anului binecuvântat de Dumnezeu 2013, poliția orașului Sărmașu a fost în zi de sărbătoare aleasă, datorită ”Zilei Poliției Române”. Cu această ocazie au avut loc la Biblioteca Orășenească ”Liviu Rusu” mai multe manifestări care au marcat acest frumos eveniment din viața poliției române sărmășene.

Gazda acestor evenimente a fost aproape ca întotdeauna doamna Burianu Dinuca, directoarea instituției mai sus amintite. Domnia sa a deschis evenimentul cu urări de bun venit, a felicitat pe cei în cauză și a urat succes evenimentelor în derulare.

A preluat conducerea domnul Inspector principal de poliție Crișan Alexandru, comandandul poliției locale, care a prezentat și mulțumit invitaților prezenți la aceste manifestări începând cu domnul comisar șef Ujică Valer, reprezentantul Poliției Județene Mureș, a domnului ing. Mocean Ioan, primarul orașului Sărmașu, părintelui iconom stavrofor Camara Daniel și a subsemnatului în calitate de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe locale, a domnului Crișan Dorin, în calitate de director al liceului Samuil Micu, a domnului plutonier adjutant Chinciușan Mircea reprezentantul I.S.U. Sărmașu și ai  altor invitați prezenți. În continuare a prezentat importanța zilei poliției române, spunând că este un eveniment incipient pentru poliția locală, și că pe viitor activitățile  vor fi mai ample. Prezentând istoricul acestui eveniment a arătat că el a luat ființă în anul 2002 în data de 25 martie de Buna Vestire prin articolul 50 din legea nr:218.

Alegerea acestei date este legată de simbolul creștin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol care a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.

În continuare a felicitat și le-a înmânat diplome de excelență foștilor polițiști locali: colonel Neamțu Ioan, Ungur Dumitru, Oltean Nicolae, Cîrstea Costin, dar și celor actuali în urma unor rezultate bune dar și ca o încurajare pentru viitor: Maria Damaschin, Sârbu Damaschin, Zaiț Mihai, Bobric Ioan, Vlasa Ilie, Graur Ioan, Chiriac George și Fodor Șandor.

Domnul comisar șef Ujică Valer, reprezentantul județean al poliției a mulțumit  pentru invitație, a felicitat pe toți foștii și actualii polițiști, dorindu-le la unii pensionare plăcută iar celorlați spor și succes în nobila dar și dificila profesiune de polițist. I-a încurajat pe colegii sărmășeni prezentându-le importanța poliției în toate mediile de desfășurare a activităților și rolul mare în menținerea unui cadru de disciplină general, ca un factor de echilibru social dar și a unei demnități românești.

Domnul primar ing. Moceanu Ioan, edilul orașului, și-a exprimat gratitudinea prezenței domniei sale, a felicitat în numele instituției pe care o reprezită pe toți angajații poliției române și desigur pe toți cei prezenți cărora le-a adus mulțimiri pentru buna colaborare între instituțiile pe care le reprezintă dar și speranța ca împreună printr-o colaborare benefică vor fi și mai utili societății românești în cadrul căreia își desfășoară activitățile proprii.

Subsemnatul, în calitate de reprezentant al Bisericii Ortodoxe locale mi-am exprimat mulțumirea și bucuria de a ne întâlni instituțiile vitale ale României: Primăria, Poliția, Armata, Școala, Societatatea civilă în cadrul unor astfel de manifestări. Am arătat rolul major pe care instituția poliției alături de celelalte instituții îl au pentru bunul mers al țării noastre, care acum are nevoie de noi, mai mult ca altădată, că speranțele de mâine ale noastre și ale copiilor noștri depind de modul în care fiecare instituție și fiecare reprezentant ne desfășurăm activitatea proprie. Am făcut referire în câteva cuvinte și la regretatul patriot, scriitor, colonel Vasile T. Suciu și la cartea domniei sale ”89!PLUMB”, arătând că a fost și va rămâne în posteritate ca un adevărat exemplu de urmat în tot ceea ce a făcut pentru adevărul și demnitatea românească. În încheiere i-am felicitat pe toți polițiștii români după care împreună cu părintele iconom stavrofor Camară Daniel și cu toată asistența le-am cântat „LA MULȚI ANI”.

Domnul Petru Suciu, fratele scriitorului Vasile T. Suciu, prezintă cartea ”89!Plumb” arătând conținutul ei deosebit în sensul că sunt elogiați toți revoluționarii eroi și martiri ai revoluției din decembrie 1989- exmple de sacrificiu și devotament românesc.

Școala locală și-a făcut prezența simțită printr-un moment poetic ”Nichita Stănescu” recitat  de eleva Blăjan Giulia.

Domnul ex-prefect, comandant colonel, actual Director Executiv al Poliției Tg. Mureș Valentin-Constantin Bretfelean, prin cuvinte de înaltă ținută și cultură bogată, a animat întreaga asistență făcând cinste și prin aces mod,  poliției pe care o reprezintă. Ca fiu al plaiurilor miheșene a evocat pe cei doi eroi martiri ai revoluției din „89, care erau din Miheșu de Câmpie, dar și de faptul că la ”Marea Unire din 1918” consăteni de-ai domniei sale au fost prezenți la Alba Iulia. A prezentat colegilor mai tineri importanța misiunii de polițist și că toată munca și uneori jertfa lor este în folosul patriei și pământului românesc, care în timp nu le va uita sacrificiul făcut asemenea acelora care s-au jertfit pe „altarul patriei române”.

După ce i-am dat ”sufletului românesc ceea ce este al lui” i-am dat și ”trupului ceea ce este al lui” printr-o agapă decentă de post; Sub oblăduirea Maicii Domnului ne-am îndreptat spre locurile noastre de muncă: primar, polițisti, preoti, pompieri, profesori, elevi, mai întăriți bogați sufletește, bine știind că noi servim ROMÂNIA, PATRIA ROMÂNĂ ȘI POPORUL ROMÂNESC de care toți trebuie să fim demni, după cum spunea filosoful Petre Țuțea: ”Dumnezeu este cauza tuturor lucrurilor, iar poporul român – inegalabil”.

”LA MULȚI ANI POLIȚIEI ROMÂNE ȘI MAICA DOMNULUI SĂ VĂ FIE OCROTITOARE”.

 

 

Preot Ortodox Român – Ilie Bucur Sărmășanul

președintele ”Astra Sărmașu”,

 președinte societății ”Alexandru Bătrâneanu-Balda”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Topice: Diverse | Comments Off on ZI DE SĂRBĂTOARE

Comentarii închise.