Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Cenaclu literar cu invitați

de Toma G. Rocneanu | Aprilie 9, 2013

În 6 aprilie 2013, cenaclul Literar al Ligii Scriitorilor Maramureș, a avut invitat de seamă pe domnul academician Al.Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, membru corespondent al Academiei Americană Română. Domnia sa a fost însoțit de Titina Nica Ţene, membru fondator al Ligii Scriitorilor, Voichiţa Pălăcean Vereş ( editor) şi poetul Ioan Cărăşel

.     În ”Sala artelor”, a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare, directot Dr. Teodor Ardelean, în onoarea invitațiilor s-au deschis două expoziții, una de fotografie și alta de pictură a doamnei Călușeru, expoziții care au fost prezentate de domnul Mihalca M. Cei prezenți au fost încânțați de expoziții, de frumuseța gestului și a primirii, dar și de exponate, care erau deosebite. Odată prezentate și admirate expozițiile, scriitorii și-au ocupat locurile și doamna Virginia Paraschiv, moderatorul acestei activități îl roagă să ia cuvântul domnul academician Al. Florin Țene, care, emoționat vizibil își face o scurtă biografie, ”În orașul studenției mele” Baia Mare, din care spicuim:” – De când am început să scriu poezie, de la vârsta de 14 ani, visând pe malul râului Olt sau pe Dealul Viilor drăgăşenene, citesc şi scriu. De pe atunci scrisul a devenit pentru mine o profesie. În acest context am îndrumat şi pe alţii să abordeze frumoasa îndelednicire. Am înfiinţat Cenaclul Literar Gib.I.Mihăescu, la Casa de Cultură din Drăgăşani, pe când eram elev în clasa 10 la liceu, ( influenţându-i pe Virgil Mazilescu, Nicolae Cochinescu-procuror, azi judecător la Curtea Constituţională, Radu Vasile ,fost Prim Ministru, i-am convertit să scrie poezie, numai pe Mugurel Isărescu nu am putut), apoi prin anul 1963 am înfiinţat la Baia Mare Cenaclul Literar Nord, pe când eram student (aici i-am făcut să se aplece asupra poeziei pe Vasile Radu Ghencianu, Iuga, pe pictorul Oros, colaborând fructuos cu cenaclul din Satu Mare condus, pe atunci, de Petre Got). Cenacluri ce funcţionează şi astăzi. Pentru mine poezia nu este ceva adăugit gândirii, ci este desăvârşirea acesteia. Şi când nu scriu gândesc la ce ar urma să scriu.(Interviu Meneuț)
     Ideia înființării acestei Ligi a Scriitorilor, s-a înfiripat în Belgia unde a fost printr-o bursă, și unde era cinci sau șase astfel de asociații scriitorești, dar și în Ungaria. Gândul domniei sale era: democratizarea forului nostru scriitoriesc , această Uniune care în acea perioadă a exclus din rândurile sale mari valori naționale. Liga ființează din 1997 și astăzi numără circa 600 de membrii. Din mai 2012 și până acum s-au înscris încă 150 de membrii în Liga Scriitorilor Români. Asta arată încontro se îndreaptă scriitorii, în timpul în care Uniunea scriitorilor a dat un comunicat prin care se specifică faptul că în acest an nu se fac primiri de membrii.
      Astăzi Liga Scriitorilor are, până acum, 36 de filiale în lume, şi 12 în țară inclusiv în Bistriţa. Ea apără drepturile scriitorilor, promovează valorile autentice şi va acorda anual Diploma şi Medalia”Virtutea literară „scriitorilor care promovează toleranţa, ideile umaniste, valori ale patrimoniului naţional şi a căror personalitate şi comportare morală şi civică este un exemplu în societatea românească.(interviul lui Meneuț)
     Domnul academician Țene, prezintă și greutățile inerente în formarea unei astfel de organizații, pragurile birocrației și reaua credință a unora, peste care a trecut și acum ne putem bucura ca Într-o familie împreună, membrii ligii ”Artur Silvestri” din Cluj, Membrii ligii din Satu Mare și gazdele Cenaclul Literar al Ligii Scriitorilor din Maramureș, circa 37 de scriitori care în astfel de împrejurări se cunosc, fac shimburi de cărți, de opinii și mai ales se împrietenesc ca ori ce mambrii ai unei familii. Liga încearcă să promoveze  literatura și arta, pe care să le poată oferii urmașilor noștrii ca pe o veritabilă ”Ladă de zestre” a poporului român.
    Urmează un moment festiv, emoționant când se recunosc valorile, care sunt premiate de domnul academician Țene care îmânează ”Diploma Ligii” pe 2013, domnului Dr. Mihai Ganea, președintele Cenaclului literar Maramureș din Baia Mare, pentru volumul de poezie lansat în acest an. Continuă cu prețuirea celor merituoși, înmânând medalia ”Virtutea Literară” domnului Dr. Teodor Ardelean directorul lăcașului de cult din Baia Mare, biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”, care a primit titlul de ”Bibliotecă, Națională”, și aceiași medalie se acordă doamnei Verginica Paraschiv, recunoscută ca sufletul acestei Ligi.
      Cu regret o spune că are o adâncă insatisfacție că un oraș cultural de nivelul Clujului, este mult în urma fenomenului cultural ”Baia Mare” unde capacitatea acestor  inimoși oameni de cultură băimăreni, tumultul lor, i-au făcut cunoscuți nu numai în țară, ci și în lume, ca în final să-l bucure succesele băimărenilor, de care se simte atașat, făcând facultatea la poalele Gutâiului.
      În prezentarea literaților urmează o nouă fază:citirea din operele personale. Doamna Țene(nora academicianului) își prezintă cartea domniei sala de povești și își manifestă plăcerea de-a fi între cei 34 de literați din trei județe întruniți pe meleagurile maramureșene îndrăgite de dânsa.
      Domnul Ioan Cărășel, un om cu o bogată activitate literară și poetică în Județul Bistrița –Năsăud(profesor la Rodna, președinte de cenaclu), ne prezintă ultima realizare a dânsului, un album document, realizat excepțional:”Pe urmele Iancului”carte de căpătâi în viața Crăișorului. Apoi ne-a delectat cu versurile proprii dedicate Maramureșului:”Aici iubirea e arderea-n lumi”, Domnul Țene ne citește poezia adresată domnului Ion Popescu Brădiceanu, care l-a invitat la un cenaclu. Poezia este din volumul”Fuga stafiilor”, poezia este ”Întoarcerea stafiilor” și ”Poezia trece”. Următoarea poezie a domnului Țene se referă chiar la -modeștii muncitori ai Ligii-
      Doamna Țene recită din poeziile mamei soacre, care nu a putut veni la Baia Mare.
       A vorbit domnul Dr. Teodor Ardelean care se simte copleșit de cinstea acordată și mulțumește printr-un calambur. Trece în revistă aminozitățile exsistente azi în cultură, care grevează întreaga activitate. Domnia sa spunea că nu trebuie să fie poeți cerșetori, dar nici regi care să nu aibă ce mânca. Domnia sa critică ”împărțirile” în cultură, după atâtea criterii încât nu se pot urmării nici evoluțiile și nici eșecurile în acest sector, mai mult s-a constatat că există culte pentru care ”cultura-i” zero și aici nu este vorba doar despre fenomenul  românesc. Domnul Țene îl felicită pentru modul exemplar în care conduce și dirijează activitatea Culturală și a bibliotecii la care, ca un oștean adevărat a răspuns:”Îămi fac doar datoria”
    Doamna Paraschiv dă cuvântul părintelui protopop din Ardud. Care puternic impresionat de acest nimb de cultură, care i-a dăruit o zi minunată în acest palat al culturii. Dânsul ne asigură că poezia este ”Exprimarea exprimării” și atât timp cât există omul, această ”Suflare Dumnezeiască” va ceda ceea ce simte și transmite veșnicia trăind prin el. Domnia sa ne spune că scrisul nu este numai un hoby, un talent ci și o datorie, ocazie cu care-l felicită pe domnul Ganea pentru cartea recent lansată”Batalionul de pedeapsă”, în care se vede prin ce întâmplări cutremurătoare a trecut acest om și cu toate acestea îl felicită pentru activitățile la care singur s-a înregimentat ca și președinte de cenacu.
      Doamna Paraschiv, solicită domnului Ganea, reportajul înregistrat pe o poezie a doamnei Titina Nica Țene cu un fundal de muzică maramureșană. Dânsul citește versurile care  expun drama unor părinți.
     Ne citește doamna Băințan, o secvență tragică din ultimul război în care doi frați evrei, au fost ”trecuți” prin lagărele morții. În memoria celor doi frați, pe care i-a cunoscut, le-a dedicat și-o poezie. Cea de-a doua proză este spre sfârșitul războilui când un tanc rupe singurul pod din sat, cu toate necazurile ce le vor reveni sătenilor.
      Domnul Meteș Morar, ne delectează cu trei poezii. In cuvântul domnului Vasile Morar, spune că i-a rămas întrebarea suspendată dacă domnul Ardelean nu este prezent, dorea să știe câți lei din cele 9 miliarde i-a dat pe cărțile autorilor maramureșeni și este pregătit ca la viitoarele ”premieri” cu un carton să facă boicot.  Dânsul ne-a citit două poeziicare i-au fost răsplătite cu aplauze:”Am hotărât noi marii zilei să tăiem aripile la păsări” și ”Șarpele cu două capete”
       S-a dat cuvântul domnului Dr. Homorozan, medic chirurg din Satu Mare care și-a adus și el cuvântul de mulțumire și frumoasă primire.
       Domnul Pop Ștefan din Satu Mare, redactor șef la revista ”Citadela”, felicită pe organizatori și pe cei implicați în această acțiune și solicită materiale pentru revista sătmăreană și ne atrage atenția că nu prea avem tineri între scriitori. Apoi ne citește și domnia sa un poem.
       Avem onoarea să-l cunoștem pe domnul Terziu, editor în Satu Mare, timișorean la origine și este directorul revistei internaționale. ”Cervantes” a scriitorilor români. Îl felicită pe domnul academician Florin Țene care a înființat Liga scriitorilor. și ne citește ”Cina cea de taină” unde dă o altă conotație lui Iuda. Un scurt cuvânt a luat și doamnaLiliana Ghiță Goian, olteancă frumoasă, redactor harnic și editor. Domnul Balla, președintele Cenaclului ”afirmarea” din Satu Mare.
     O curiozitate, o doamnă din Negrești – Oaș care are o gondolă face invitație tuturor s-o viziteze la vară. Își dorește o asemenea atmosferă și în orașul ei Negrești-Oaș.
      Valeriu Sabău, cunoștină veche a domnului Țene, mulțumește pentru invitație și felicită realizarea unui astfel de Cenaclu, și o astfel de mobilizare.
      Citește câteva epigrame doamna Aurelia Velea, după dânsa citește poezie doamna Oancă Aurelia ”Iubire de primăvară” Tot epigrame a citit și Viorica Găinatriu, în speță cu preoți, probabil fiindcă era în fața protopopului.
      Doamna prof.Virginia Paraschiv prezintă revista ITACA a scriitorilor români din diaspora.
      Domnul prof. Pop I Pop, face o încheiere prin scriera dânsului ”Atunci mi-am luat adidași” o amintire când echipa locală de fotbal a bătut vicecampioana Italiei la fotbal Florența.
      Domnul Milan Oros ne-a deslușit ”documentele” folosite de Stocker când a scris :”Dracula”.
       Fiincă au trecut trei ore de dezbateri, lecturări și recitări, domnul academician Al Florin Țene a mulțumit asistenței pentru buna conlucrare, apoi gazdele au invitat la masă pe toți participanții, unde discuțiile au continuat în grupuri mici, reușind ceea ce ne-am promis, de-a ne cunoaște și împrietenii.

Topice: Diverse | Comments Off on Cenaclu literar cu invitați

Comentarii închise.