Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

de Ilie Bucur | Mai 27, 2013

 1. „VLAD ȚEPEȘ” a fost un domn absolut. Are meritul de a fi pus pe tronul Moldovei pe cel mai mare voievod român, pe Ștefan cel Mare și Sfânt. Cu armele! Are meritul că l-a și bătut. Și are mai ales meritul că a coborât morala absolută prin țepele puse în fund la nivel absolut”. „Dormeai cu punga de aur la cap și ți-era frică să n-o furi tu de la tine”. Așa trebuie să fie un conducător. Păi fără ăsta istoria românilor e o pajiște cu miei”.

Petre Țuțea (1901-1991),

doctor în drept administrativ, economist,

memorialist, estetician, filosof

***

2. „Între lumea aceasta/ Și lumea divină/ Apare un „paradox”, / Un paradox conținut de revelație./ Mintea se oprește./ Există ceva ce nu se poate gândi logic!/ Doar profunzimea spirituală/ Merge mai departe./ În rest,/Acte infinitezimale/ De mișcare. Existența ne este dată/ De ceea ce modernii numesc „natură”./ O creație ca omul/ Este divină/ Sau semidivină”. „La școală mi s-a spus/ că nu este Dumnezeu/ și-atunci de ciudă/ M-am pus să-L caut./ Nu L-am găsit!/ Dar I-am dat de urmă”.

Mircea Mureșan (1957 – ),

preot, poet

***

3. „Un tată avea doi fii. Unul era cuminte și era tot timpul pe lângă tatăl său, pe care-l ajuta în toate treburile. Celălat fiu, a plecat de acasă ca un răzvrătit, iar până la urmă a ajuns un tâlhar la drumul mare. Tatăl, l-a căutat mult și nu l-a găsit. A trimis mai apoi pe slugile lui să-l caute peste tot, dar tot nu i-au de urmă. Fiul cel mai mic, îi spuse tatălui său că se va duce el să-l caute. După multe căutări, a auzit că undeva departe într-o pădure există o bandă de tâlhari care fac tot felul de fărădelegi. Furișîndu-se în pădurea unde mișunau tâlharii, a fost împușcat de un tâlhar. Fratele său care era capul bandei de tâlhari a venit să-și vadă prada. Mare i-a fost surpriza să constate că este fratele său mai mic, care cu lacrimi în ochi i-a spus că tatăl lor îl iartă, să se-ntoarcă acasă că îl iubește și îi este dor de el. Apoi muri.

„Și noi, creștinii, de foarte multe ori prin faptele noastre Î-l părăsim pe Dumnezeu și o luăm pe drumul fărădelegilor. Să nu uităm însă că Tatăl nostru, Bunul Dumnezeu, ne iubește și ne iartă pentru păcatele noastre, cu condiția să-I întoarcem iubirea și recunoștința noastră”.

„1001 CUGETĂRI”

Preot Ortodox Român   Ilie Bucur Sărmășanul

 

 

Topice: Meditaţii | Comments Off on PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Comentarii închise.