Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

de Ilie Bucur | Noiembrie 15, 2013

 1. „NATURA” a fost darnică cu noi… Avem pământ frumos, un pământ bogat. Diamantut scos din mină nu are însă valoare până ce nu e tăiat, șlefuit, schimbat în briliant cu fețe numeroase. Așa e și cu țara noastră „ROMÂNIA”. Atunci când o colinzi din lung și-n lat, când vezi frumusețile și bogățiile ei naturale, din taina pământului, din adâncul apelor, din fundul văilor, același glas se ridică, un imperativ categoric, de care cu toții trebuie să fim pătrunși”.

„Cu mulți ani în urmă, am condus o excursie-pilot cu un grup de 10 olandezi prim Moldova; cu toate mănăstirile, monumentele, muzeele, faemecul și pitorescul moldav. Oaspeții au fost foarte încântați; le urmăream privirile în oglinda retrovizoare în timp ce-i ghidam. La sfârșitul celor patru zile mi-au spus că au fost foarte impresionați de tot ce au văzut, dar,  ne mai lipsește ceva: Cu o oarecare jenă sau frică, am întrebat  ce ne lipsește? „NIȘTE CONDUCĂTORI VREDNICI DE A GOSPODĂRII FRUMUSEȚILE ȘI BOGĂȚIILE ROMÂNIEI”.Să luăm aminte! (n.a.).

 

***

2. Nu „TEORIA VIEȚII” ci „VIAȚA ÎNSĂȘI”  este aceea care ne dă „cheia înţelegerii tainei” cooperări harului dumnezeesc cu libertatea noastră. Sămânţa unei vieţi noi, ziditoare, constă în unirea vie şi lucrătoare a harului cu libertatea, şi coacerea ei va fi dezvoltarea aceloraşi elemente. Toată ”viaţa duhovnicească a omului constă în trecerea de la o comuniune cu Dumnezeu şi cu aproapele, gândită numai la o comuniune cu Dumnezeu şi cu aproapele, activă, vie, simţită, mărturisită şi devotată prin fapte”.

 

***

3. „În sec. al IV-lea pe vremea împăraților păgâni Dioclețian și Maximilian, trăiau în Roma doi frați medici: COSMA și DAMIAN. Aceștea se trăgeau dintr-un tată păgân și o mamă creștină, ei urmând în viață, credința creștină a mamei. Ei mergeau împreună la bolnavii suferinzi. După un tratament reușit asupra unei bolnave, Cosma a acceptat cele zece ouă drept recompensă. Damian l-a certat de ce a  acceptat această atenție. Din acel moment au hotărât ca niciodată să nu mai primească nimic de la bolnavii pe care îi vindecă. Această hotărâre înțeleaptă le-a adus numele de: „Doctori fără de plată” sau ”Doctori fără de arginți”. „Plata pe care aceștea o cereau era să creadă în Hristos, Medicul Care face minunile  vindecării”. Pentru aceste fapte crștine, au fost omorâți de împărații mai sus amintiți prin tăierea capului. Acești doi sfinți frați martiri, sunt sărbătoriți pe data de „1 noiembrie” ale fiecărui an.

„Să le urmărim viața lor; să luăm exemplul vieții lor; să vedem cum și-au încheiat viața” (n.a.).

 

„1001 CUGETĂRI”

Preot Ortodox Român  Ilie Bucur Sărmășanul

Topice: Meditaţii | Comments Off on PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Comentarii închise.