Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Sub egida LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI

de Antonia Bodea | Ianuarie 27, 2014

Sub egida LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI, O apariție editorială monumentală – VECHIUL TESTAMENT (Adaptare în versuri) de IOAN CIORCA, cu sprijinul Asociației ARS VIVAT
La data de 23 Ianuarie, a avut loc lansarea volumului VECHIUL TESTAMENT (adaptare în versuri) de Ioan Ciorca, apărută sub egidaAsociației Cultural Creștin-umanitare “Ars Vivat”, Ed. Armonii Culturale, Ediție Princeps 2013, legată în piele și inscripționată cu foită de aur.  Cartea cuprinde versificarea textelor din Vechiul Testament. La apariția acestui volum a colaborat substanțial preotul Radu Botiș, președintele asociației mai sus menționate, Ars Vivat, și membru al Ligii Scriitorilor Români, filiala Maramureș. Prefațată de prof. dr. Ioan Chirilă, cartea se constituie într-un veritabil act de evanghelizare printr-o menire cu adevărat apostolică a autorului “într-un veac rătăcit”. Sub coordonarea d-lui Claudiu Pădurean, corespondent la Radio România Actualități, lansarea acestei cărți, monument de cultură, a avut loc în spațiul localului “Los Toreros” din Cluj-Napoca, în prezența unui public numeros și avizat. După cuvântul de deschidere adresat de dl. Claudiu Pădurean, Marc, nepotul autorului în vârstă de 7 ani, a recitat primul verset din Facerea.
Scriitorul Al. Florin Tene, președintele LSR, a subliniat rolul Bibliei în cultura omenirii și a apreciat efortul autorului volumului de față, care a elaborat pe parcursul a 15 ani de trudă acest act colosal. Prin gestul său dl. Ioan Ciorca aparține Românei Profunde, care cu modestie, în tăcere, creează pentru veșnicie, pentru tezaurul culturii române, “că o ladă de zestre” a românilor în contextul globalizării. În continuare dl. Al. Florin Tene dă citire a două poeme, creație proprie, cu mesaj religios “Contemporan cu Dumnezeu” și “A înviat Iisus” prin care subliniază permanența credinței.
Preotul Radu Botiș își mărturisește bucuria de a fi ales de Dumnezeu să participe la desăvârșirea acestui profund act de cultură. El aduce mulțumiri editorului Gheorghe A. Stroia, membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe, pentru sprijin și altor participanți cărora le cere în continuare aportul. Domnia sa anunță intenția de a edita și al doilea volum, conținând Noul Testament, pregătind opera pentru Cartea Recordurilor. Doamna Mihaela Rotaru subliniază calitatea de unicat al acestui act de cultură și evidențiază implicarea pr. Radu Botiș în multe alte asemenea acțiuni, ca un adevărat mentor pentru o zonă ce a depășit granițele maramureșene. Remarcă valoarea artistică a cărții aflată la limita dintre etnic, etic și estetic, primită elogios atât în mediul ecleziastic cât și în cel literar.
Ioan Ciorca, autorul volumului, își motivează demersul prin dorința de a aduce textul Bibliei din utopie în actualitate, pentru a fi accesibil tuturor. Mesajul filozofic se referă la cele 10 porunci privind iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. Este conștient că a efectuat o lucrare valoroasă pe care vrea să o dăruiască poporului acestuia atâta timp “cât mai suntem un popor”. Ca exemplificare dă citire unui pasaj din Facerea. Mulțumește apoi Asociației Cluj The Day care împreună cu Liga Scriitorilor Români sprijină tipărirea și punerea în circulație a acestei cărți. În continuare scriitoarea Titina Nica Tene dă citire poemelor religioase, în creație proprie “Cărarea” și “Ce m-aș face, Doamne, fără ține!” Părintele Radu Botiș a încheiat cu lectura unor versuri din poemul propriu, “Lumina Cărții Sfinte”!  care postfațează monumentala lucrare.

Topice: Diverse | Comments Off on Sub egida LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI

Comentarii închise.