Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Voichiţa Pălăcean-Vereş:Antologia literar-artistică Napoca Nova: „Mierle într-un lan cu maci”

de admin | Iunie 25, 2014

COPERTA-ANTOLOGIA-NN-3-223x300
A apărut Antologia literar-artistică Napoca Nova: „Mierle într-un lan cu maci”

Tînăra Editură clujeană Napoca Nova a demarat anul trecut un demers ambiţios care se doreşte transformat într-o tradiţie: realizarea unei antologii cu apariţie periodică în care să se regăsească autori consacraţi, dar şi debutanţi, scriitori tineri şi mai puţin tineri, din ţară şi din diaspora. Recent a ieşit de sub teascurile tiparului Antologia literar-artistică Napoca Nova dedicată anotimpului estival. Aceasta reprezintă cea de a treia întreprindere editorială dintr-un proiect pe termen lung, menit a promova literatura de calitate şi a sprijini creatorii aflaţi pe nedrept într-un con de umbră sau supuşi cenzurii financiare.

Sub genericul Mierle într-un lan cu maci, s-au reunit în această Antologie Napoca Nova aproape şaptezeci de artişti ai condeiului din Europa, Africa, Asia, America şi Australia.

Avem de-a face cu un volum cuprinzător, 586 p. format A5, fiind selectată o mică parte a materialelor (cu preponderenţă din domeniul literaturii, dar şi din cel al religiei, istoriei, economiei, sociologiei) propuse de către colaboratori, materiale cu o tematică diversă, cu formule de expresie eterogene, astfel încît cartea constituie o lectură interesantă, plăcută şi instructivă.

Faţă de cele cinci secţiuni din care au fost alcătuite antologiile anterioare (poezie, proză, critică şi istorie literară, eseu, umor), Mierle într-un lan cu maci conţine şi un capitol închinat tinerelor speranţe care bat la porţile afirmării. Astfel, vom descoperi în paginile cărţii copii abia intraţi în adolescenţă şi liceeni cu reale calităţi artistice. O menţiune specială se cuvine profesoarei Gabriela Copaciu, coordonatoarea cercului de scriere creativă de la Şcoala Generală din comuna Poieni, care a călăuzit un grup de elevi înzestraţi în realizarea primilor paşi în literatură.

Creaţiile artistului plastic clujean Lazăr Morcan asigură volumului un plus de atractivitate, datorită graficii deosebite care pigmentează vizual lucrarea.

Lansarea Almanahului Napoca Nova Mierle într-un lan cu maci va avea loc joi, 26 iunie, la Cercul Militar Cluj-Napoca, în Sala Armelor, începînd cu ora 17, în cadrul şedinţei Cenaclului literar „Artur Silvestri”, condus de Antonia Bodea.

Materialele din care vor fi selectate textele pentru antologia ce va vedea lumina tiparului la toamnă pot fi trimise pe adresa de mail a Editurii Napoca Nova pînă în 15 august.

Topice: Diverse | Comments Off on Voichiţa Pălăcean-Vereş:Antologia literar-artistică Napoca Nova: „Mierle într-un lan cu maci”

Comentarii închise.