Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Emilia Dabu:SCRIITOAREA OLIMPIA SAVA

de admin | Noiembrie 22, 2014

SCRIITOAREA OLIMPIA SAVA ŞI TEATRUL PENTRU COPII ŞI NU NUMAI

Autoare a peste nouăzeci de cărţi pentru copii apărute în ţară şi peste hotare, deseori reeditate, Olimpia Sava reuşeşte să ne demonstreze, iată, că omul este un microunivers care poate cuprinde la un moment dat toate planetele cosmice ale sufletului, ale spiritului, ale iubirii şi credinţei.

Toate cărţile sunt scrise în vers clasic, spre o mai uşoară receptare a mesajului, astfel că trece cu uşurinţă de la „Poezii ecologice” la „Desenăm şi colorăm, împreună învăţăm”, „Povestioare Hazlii pentru voi, iubiţi copii”, la „Curcubeie de vânzare”, ca apoi să ne aducă şi un dar special „Împreună învăţăm sfinţii să ni-i respectăm”, o adevărată colecţie a marilor sfinţi creştini, a sărbătorilor creştine, taine ale umanităţii transpuse în versuri prin harul şi măiestria autoarei, ce a „învârtit cuvintele” prea iubitei noastre limbi române.         Cele două volume „O scenetă pentru fiecare”, în care talentul scriitoarei Olimpia Sava străluceşte cu adevărat, vin să completeze frumos zestrea de cărţi oferitre în dar de către autoare. Astfel, în lumea teatrului poeta dramaturg ne aminteşte cum să ne apărăm natura, sănătatea, viaţa, anotimpurile lumii divine care ocroteşte mereu creaţia supremă-omul.

Olimpia Sava scrie cu mare har şi smerenie scenete religioase, căci este o poetă de o mare fineţe spirituală. Teatrul scurt pentru copii adus în atenţia cititorului, iubitorului de artă de autoare, cuprinde secvenţe vii, amuzante, înţelepte, stârnesc imaginaţia şi sufletul frumos al copiilor, învăţându-i totodată să respecte lumea în care supravieţuim laolaltă, lume ameninţată mereu de toate tarele societăţii. „Să înveţe fiecare totul despre poluare”, „Dacă apa e curată, viaţa ni-i asigurată”, „SOS Natura!”, şi personaje mult îndrăgite: zâna apei, zâna ploii, zâna florilor, raza de soare, bolta cerească, mereu în luptă cu poluarea, copiii învăţând să ocrotească o lume a purităţii, a frumuseţii, luând atitudine, încercând să-şi salveze lumea poveştilor, în care mai cred încă.

Impresionează mesajul şi modul cum autoarea, iată, reuşeşte să transpună în această lume a inocenţei şi purităţii. În carte avem secvenţe dedicate anotimpurilor cu toate frumuseţile, florile, vieţuitoarele, din primăvara primilor ghiocei până-n iarna dragului Moş Crăciun. Această carte devine la un moment dat un abecedar al vieţii, o călătorie iniţiatică în lumea copilăriei, printre componentele vieţii, prinzându-se în această stare deopotrivă cei mari şi cei mici: veveriţe, arici, zambile, narcise, garoafe, trandafiri, albine, fluturi, trântori, secetă, ploi, curcubeie… Toate lunile şi informaţiile vieţii redate cu măiestrie, cu dragoste şi iubire de autoare, purtând o învăţătură specială, cea a evoluţiei umane deopotrivă cu întreaga creaţie universală. Şi credinţa în Dumnezeu este redată cu o admirabilă cunoaştere. Trebuie să ai o cultură, cunoaştere şi talent să poţi scrie în versuri de o mare frumuseţe şi înţelepciune astfel de scenete să treci cu atâta normalitate de la taina copilăriei la sacralitate, de la o parodie a copilăriei la „Moş Ion Roată şi Unirea”. „E ziua mamei!”, „Violenţa să dispară!”, „Vulpea cea cu ghinion”, „Familia Ronţăilă, „Un pisic de la oraş”, „Parada fructelor exotice”, Parada păsărilor”.

Scenetele sunt concentrate scrise  de un spirit fin cunoscător al sufletului de copil, iar autoarea, iată, reuşeşte să ne convingă să luăm cu noi în „acasa” sufletului această carte magică.  O carte în care întreaga viaţă a planetei Terra, întreg universul copilăriei, cu toate bucuriile, tristeţile, pericolele ori frumuseţea oferite în dar de autoare pot supravieţui încă acolo unde dragostea, înţelepciunea, speranţa şi credinţa există în lumina adevărului. Scriitoarea Olimpia Sava are în suflet o împărăţie celestă, o bogăţie cosmică, un har divin din care din când în când, transpuse într-o nouă carte, mai oferă şi iubitorilor de cultură şi artă. Fericiţi copiii care se pot bucura de aceste minunate scenete scrise cu atâta dăruire, toate personajele fiind riguros studiate şi având rolul de a ajuta la evoluţia spirituală.

Anotimpul copilăriei este anotimpul cel mai important ca început de drum al evoluţiei umane. Voi da un singur exemplu de frumuseţe din această carte de teatru pentru copii, care nu ar trebui să lipsească din nicio bibliotecă: „Este iarnă, dar frumos, / Totul este nins: pe jos, / Pe copaci, pe-acoperiş…/ Soarele, mai pe furiş, / Mai trimite vreo ocheadă, / Pentru că ar vrea să vadă:/ Baba Iarnă ce mai face,/ Ies copiii să se joace?/ Îl zăreşte în ogradă şi pe omul de zăpadă. / Cu o rază îl răsfaţă, / doar puţin, căci se dezgheaţă! /Au ieşit de prin căsuţe / Şi mai multe vrăbiuţe, / Vesele, nevoie mare, / Că simt razele de soare”…

Cu siguranţă, toţi cei care vor citi această carte vor simţi razele de soare ale scenetelor mângâindu-le sufletul.

 

Emilia Dabu

14 octombrie 2014

Topice: Recenzii | Comments Off on Emilia Dabu:SCRIITOAREA OLIMPIA SAVA

Comentarii închise.