Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

CONFLUENŢA ARTELOR

de Elena Trifan | Iunie 2, 2015

DSCF8095  CONFLUENŢA ARTELOR LA CENACLUL LITERAR „AMURG SENTIMENTAL”, BUCUREŞTI

Miercuri, 29 aprilie 2015, Mediateca „George Enescu” din Bucureşti a fost gazda unui eveniment cultural inedit, organizat de Cenaclul „Amurg sentimental”,  sub coordonarea  scriitorului Ion Machidon.

Activitatea la care au participat scriitori, artişti plastici, interpreţi vocali, elevi, bibliotecari s-a remarcat în primul rând prin promovarea sincretică a unor creatori/interpreţi  talentaţi care s-au manifestat în arta cuvântului, muzică şi pictură.

Pe fundalul luminos al expoziţiei pictoriţei Ecaterina Mihai şi-au lansat cărţile scriitorii: Iulia Pârvu „Poeziile sufletului meu”, George Militaru „Pamflete vesele şi triste”, Costea Dragne „Poeziile bunicului”.

Pictoriţa Ecaterina Mihai are o activitate foarte bogată care a fost prezentată de doctor Marian Nencescu care a considerat-o un pictor complex şi fascinant, implicat în viaţa publică şi cu deschideri foare mari de tehnici: pictură, papier-mache, tapiserie, mozaic, imprimeu textil, ceramică, decoraţiuni, icoane pe sticlă, colaj textil, măşti populare, vitralii, pictură pe sticlă. Acelaşi obiect este realizat uneori în mai multe tehnici.

Din numeroasele realizări ale Ecaterinei Mihai au fost evidenţiate cele mai reprezentative: membru al UAP, preşedinte Departament, Strategie, Comunicare, Parteneriat UAP cu instituţiile statului şi Administraţia Publică Locală, membru al Cenaclului de Arte Plastice „I.D.Negulici,” Câmpulung, custode al Galeriei de Artă „Cora Alexandriei”,  sectorul 2, Bucureşti, numărul mare de expoziţii din ţară şi din străinătate, participarea la un număr de 34 de tabere de pictură dintre care 21 organizate de ea însăşi, peste 100 de numere de revistă ilustrate, peste 50 de coperte de carte, călătorii de studii etc.

Picturile Ecaterinei Mihai s-au bucurat de aprecierea tuturor celor prezenţi din ale căror păreri vom reproduce în continuare: „Picturile parcă nu sunt făcute de o mână omenească, ci de o pană de înger.” (Iulia Pârvu); „paleta de culori este imensă, sursa de inspiraţie foarte vastă de la cer la valurile mării” (Cleopatra Luca);  „a avut o evoluţie fantastică, de la ea ai de învăţat corectitudinea, profesionalismul” (Sava Regăţeanu); „o mare iubitoare de natură, de istorie, are foarte multe clădiri vechi, nu face abuz de culoare” (Ion Machidon); „Pictura este o poezie, un poem, o desăvârşire fără litere, fără cuvinte, plină şi de muzică.” (Florin Anghel Vedeanu);  „Picturile fac dovada unui clasicism omologat, par a aparţine dintotdeauna acestui spaţiu, nimic nu e strident, degajă energii pozitive, optimism.” (Daniel Prallea Blaga); „Picturile sunt o adevărată feerie. Tablourile sunt la înălţime nu numai ca loc în expoziţie, ci şi ca realizare artistică.” (Dana Gheorghe); „O pictură vorbitoare, în care sufletul vieţii se scaldă în culori luminoase şi discrete, reuşind să învingă patina timpului. În general, iarna nu îmi place, dar tabloul de iarnă al Ecaterinei Mihai mă face să o îndrăgesc, deoarece transmite căldură şi lumină.” (Elena Trifan)

Scriitoarea Iulia Pârvu afirmă că se simte fericită că a ajuns aici, şi-a prezentat propriul volum „Poeziile sufletului meu”. Acesta este alcătuit din două părţi. Prima parte este dedicată omului care ţine la satul lui, casa lui, bisericile lui, în partea a doua sunt incluse poeziile copilăriei, autoarea însăşi, în calitate de dascăl, timp de 45 de ani fiind un slujitor al copiilor pe care i-a iubit şi respectat. Pe un ton convingător, duios sau solemn a recitat din propriile creaţii.

Ion Machidon, Cleopatra Luca, Florin Anghel Vedeanu au apreciat sensibilitatea autoarei, dragostea ei pentru lumea copilăriei în al cărei suflet a reuşit să pătrundă, latura patriotică a creaţiei, definirea patriei prin elementele naţionale durabile.

George Militaru, profesor de limba română şi scriitor, şi-a prezentat volumul în proză „Pamflete vesele şi triste” pe care îl intitulează „protest şi strigăt de revoltă” faţă de realităţile atroce pe care le trăim. Ion Machidon a evidenţiat incisivitatea cu care sunt abordate probleme ale vieţii româneşti contemporane şi inteligenţa şi spiritul de observaţie ale autorului.

Florin Anghel Vedeanu a considerat cartea o lecţie de civism, apreciind în mod deosebit răbdarea, curajul, patriotismul, obiectivitatea cu care autorul  a dat la iveală avatarul poporului român.

Costea Dragne, scriitor ajuns la respectabila vârstă de 92 de ani, dezamăgit de problemele vieţii contemporane, s-a aplecat cu duioşie şi înţelegere spre lumea nevinovată a copilăriei, reuşind să lanseze acum cel de-al doilea volum al Domniei Sale : „Poeziile bunicului” care oferă o imagine originală asupra felului în care copilul receptează natura şi îşi manifestă iubirea faţă de fiinţele din jur: părinţi, bunici etc. Pe bună dreptate Dana Gheorghe îl numeşte „un creator de frumos la nivelul copilăriei.”

Au mai citit din propriile poezii şi scriitorii: Elena Trifan, Ionel Grecu, Florin Anghel Vedeanu, Daniel Prallea Blaga.

Din când în când glasul literaturii a alternat cu cel al muzicii interpretate de soliştii  Sava Regăţeanu, Ioan Trifan, eleva Elena Costache, Şcoala „Tăriceni”, jud. Prahova,  care în ritmuri dulci, melancolice  sau cadenţate şi-au încântat auditoriul prin cântece aparţinând mai multor genuri muzicale.

Privită în ansamblul său activitatea de la Mediateca „George Enescu” s-a înscris într-un cerc luminos în care maeştri ai artei cuvântului, sunetului şi penelului au oferit din preaplinul lor sufletesc, într-o atmosferă generală de prietenie, dragoste faţă de valori, încredere în triumful artei şi al binelui indiferent de timp şi loc.

 

A consemnat Elena TRIFAN

 

 

 

 

 

 

 

Topice: Diverse | Comments Off on CONFLUENŢA ARTELOR

Comentarii închise.