Articole recente

Arhive

Categorii

Instrumente


« | Principal | »

Monografia satului Ţicău

de admin | Noiembrie 22, 2019

O nouă carte a apărut la Editura Caiete Silvane, Colecția „Monografii”, Zalău, 2019 – ”Monografia satului Ţicău”, autor Traian Ience.

Autorul s-a născut la 1 noiembrie 1958 în satul Ţicău, comuna Ulmeni, judeţul Maramureş. Clasele primare le-a urmat în satul natal, iar cele gimnaziale la Ulmeni. Este absolvent al Liceului Pedagogic de Învăţători din Sighetu Marmaţiei, promoţia 1978. A funcţionat ca învăţător în Chelinţa şi Vicea (Maramureş), în şcolile din Aluniş, Năpradea, Traniş şi Borza (Sălaj). În prezent este învăţător la Şcoala gimnazială „Marcus Aurelius” Creaca (Sălaj).

În anul 2014 înfiinţează un muzeu al satului în localul Şcolii primare din Borza, unde a fost învăţător timp de 25 de ani. Muzeul cuprinde peste 1800 de obiecte expuse în cinci săli. În 2019 a demarat, în calitate de coordonator principal, un proiect de realizare a unui dicţionar de arhaisme şi regionalisme din judeţul Sălaj, recrutând colaboratori din toate zonele judeţului, proiectul derulându-se pe o perioadă de cel puţin doi ani.

Volume publicate: Creaca – repere monografice; Monografia şcolilor din comuna Creaca; Planuri de lecţie din perioada 1860-1940; Istoria învăţământului românesc din Sălaj – repere monografice; Dicţionar de arhaisme şi regionalisme din zona Creaca–Jibou–Ţicău.

Topice: Diverse | Comments Off on Monografia satului Ţicău

Comentarii închise.